Mazanečky

Autor receptu: tiziana

Šikovné pečivko na každý deň :-). Recept sa ku mne dostal len nedávno a bola by škoda, keby som ho neposunula aj ja vám :).

15
porcií
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z trošky mlieka, cukru (2 Kl) a kvasníc si pripravíme kvások. Ak ideme piecť mazanečky z obyčajných múk, stačí polovica kocky kvasníc (20g), ak by sme použili múky (špaldovú a pšeničnú), budeme potrebovať kocku droždia. Medzitým si namočíme brusnice a hrozienka do vody, aby nám napučali. Keď je kvások pripravený, pridáme ho k ostatným surovinám a vypracujeme nelepivé cesto.
  2. Keď je cesto vymiesené, pridáme namočené brusnice, hrozienka a plátky mandlí a jemne ich do cesta zapracujeme.
  3. Takto pripravené cesto necháme vykysnúť.
  4. Vykysnuté cesto si vyklopíme na podložku alebo dosku, urobíme z neho valec, z ktorého ukrajujeme a tvoríme mazanečky (mne sa podarilo 15 ks stredne veľkých).
  5. Šup s nimi na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme ich ešte takto 20 minút leňošiť (kysnúť).
  6. My kysnúť však nebudeme, zapneme si rúru na 200 st. a upraceme, čo sme si zašpinili :-). Koláčiky pečieme asi 20 minút pri 180 st. a po upečení necháme vychladnúť. A budeme sa tešiť...čo sme si napiekli, to si aj zjeme :))) Na tejto fotografii sú mazanečky z obyčajných múk.
  7. A takto vyzerajú mazanečky pri kombinácii obyčajnej a celozrnnej múky :)