Foto: eldina
mäkučké, voňavé ...
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
1 kg (max) |
|
2 ks |
|
1 šálka (alebo acidofilné mlieko) |
|
100 ml |
|
100 ml (vlažné) |
|
trochu (na kvások) |
|
2 ČL |
|
1 sáčok |
|
Na potretie: | |
1/2 ČL |
|
200 g (alebo Palmarin, maslo) |
|
Postup
-
1
Potrebujeme:
-
2
najprv pripraviť kvások - zmiešať droždie, vlažné mlieko, trochu cukru, trochu múky.. dať na teplé miesto
-
3
ked kvások narastie, pridať vajcia, kefír/ja som mala cmar/, olej, soľ /nebáť sa posoliť, cesta bude dosť/ , polovicu múky... zamiesiť polotuhé cesto, nechať ho odpočívať na teplom mieste /piekla som zatiaľ koláč z krupice, tak som ho položila na sporák/..:)
-
4
/ak miesite cesto v kovovej miske, môžte trúbu prehriať na 50°C , misku dať do trúby a trúbu vypnúť..nechať v nej cca 1 h/- tak necháva cesto vykysnúť moja priateľka, ja mám rýchlokysku...
- 5
vykysnutému cestu dodať toľko múky, koľko prijme a miesiť dalej, potom rozdeliť na 4 rovnaké kusy
- 6
maslo či Heru dať rozpustiť s trochou soli
- 7
jednu guľku cesta vyvaľkať na asi 30 cm kruh, potrieť rozpusteným maslom
- 8
druhú guľku cesta tak isto rozvaľkať na rovnakú veľkosť, potrieť rozpusteným maslom a položiť /valčekom/ na prvé vyvaľkané cesto ....../obe cestá sú zhora omastené/
- 9
cesto prekrojiť na niekoľko dielov/ najlepšie to ide krúžkom na pizzu/
- 10
každý diel namotávať zo širšej strany ku špicu.. rožky položiť na plech, vystlaný papierom na pečenie /rovnako zopakovať so zvyšnými 2 dielmi cesta/ -potom rožky potrieť zvyškom masla a nechať ešte podkysnúť...
- 11
piecť na 170 °C cca 30 min /trúbu treba predhriať/
- 12
za cca 1 a 1/2 h som mala 24 super voňavých rožkov...:)...do času prípravy som zahrnula aj čas kysnutia, inak práca s cestom je maximálne 15 minút/kvások, miesenie,vaľkanie/........../rozpisujem vždy každý jeden krok, aby aj začiatočníci vedeli-čo a ako../
- 13
*pozerám po uverejnení receptu, že admini Varechy ho zaradili aj do rubriky "Zdravie a diety"...žeby som ich hned všetky zjedla?...:))) pobavili ma...:))
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 5
Diskusia k receptu