Maslovo-kefírové rožky fotorecept

eldina - fotkaeldina, 22. novembra 2012
Maslovo-kefírové rožky (fotorecept)
Foto: eldina

mäkučké, voňavé ...

24
porcií
90 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

1 kg (max)
2 ks
1 šálka (alebo acidofilné mlieko)
100 ml
100 ml (vlažné)
trochu (na kvások)
2 ČL
1 sáčok
Na potretie:
1/2 ČL
200 g (alebo Palmarin, maslo)




Postup

  1. 1

    Potrebujeme:

    Maslovo-kefírové rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    najprv pripraviť kvások - zmiešať droždie, vlažné mlieko, trochu cukru, trochu múky.. dať na teplé miesto

    Maslovo-kefírové rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ked kvások narastie, pridať vajcia, kefír/ja som mala cmar/, olej, soľ /nebáť sa posoliť, cesta bude dosť/ , polovicu múky... zamiesiť polotuhé cesto, nechať ho odpočívať na teplom mieste /piekla som zatiaľ koláč z krupice, tak som ho položila na sporák/..:)

    Maslovo-kefírové rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    /ak miesite cesto v kovovej miske, môžte trúbu prehriať na 50°C , misku dať do trúby a trúbu vypnúť..nechať v nej cca 1 h/- tak necháva cesto vykysnúť moja priateľka, ja mám rýchlokysku...

  5. 5

    vykysnutému cestu dodať toľko múky, koľko prijme a miesiť dalej, potom rozdeliť na 4 rovnaké kusy

    Maslovo-kefírové rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    maslo či Heru dať rozpustiť s trochou soli

    Maslovo-kefírové rožky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    jednu guľku cesta vyvaľkať na asi 30 cm kruh, potrieť rozpusteným maslom

    Maslovo-kefírové rožky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    druhú guľku cesta tak isto rozvaľkať na rovnakú veľkosť, potrieť rozpusteným maslom a položiť /valčekom/ na prvé vyvaľkané cesto ....../obe cestá sú zhora omastené/

    Maslovo-kefírové rožky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    cesto prekrojiť na niekoľko dielov/ najlepšie to ide krúžkom na pizzu/

    Maslovo-kefírové rožky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    každý diel namotávať zo širšej strany ku špicu.. rožky položiť na plech, vystlaný papierom na pečenie /rovnako zopakovať so zvyšnými 2 dielmi cesta/ -potom rožky potrieť zvyškom masla a nechať ešte podkysnúť...

    Maslovo-kefírové rožky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    piecť na 170 °C cca 30 min /trúbu treba predhriať/

    Maslovo-kefírové rožky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    za cca 1 a 1/2 h som mala 24 super voňavých rožkov...:)...do času prípravy som zahrnula aj čas kysnutia, inak práca s cestom je maximálne 15 minút/kvások, miesenie,vaľkanie/........../rozpisujem vždy každý jeden krok, aby aj začiatočníci vedeli-čo a ako../

  13. 13

    *pozerám po uverejnení receptu, že admini Varechy ho zaradili aj do rubriky "Zdravie a diety"...žeby som ich hned všetky zjedla?...:))) pobavili ma...:))

Diskusia k receptu

joel
nenormalne vynikajúco vyzeraju, vyskúšam
eldina
@joel nenormálne chutia a voňajú..práve dopečené....:) ale nakoľko je veľa hodín a všetky sa nezjedia/nechceme byť tuční, pravda?/..:)) tak dám polovicu do mrazničky a vytiahnem zajtra , po pol hodine na teple/izb.teplote/ budú ako čerstvé..:))
vranka
včera som ich robila, len do plnky som dala ešte 200g Nivy a sú naozaj skvelé, to cesto vynikajúce :)
marianne
robila som podobne so zincicou a vyborne boli,uny pomer surovin tam bol..ukladam si
helca103
aj mne sa veľmi páčia a už sú uložené, v poslednom čase si pečiem pečivko doma :-)
afataga
vyzeraju vyborne, len ja by som ich este nechala trosicku dlhsie v rure, inak ja skoro vzdy davam do kysnuteho cesta jogurt, lebo mlieko doma nedrzim a nebudem kupovat liter kvoli dvom deci :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia