Maslové koláče

verus49 - fotkaverus49, 14. decembra 2011

Najobľúbenejšie koláče mojich detí. Robievam ich pri slávnostnejších príležitostiach.

60 minút
príprava
30 minút
na 170-180 °C

Suroviny

50 dkg
50 dkg
7 dkg
5 ks
6 dkg
2-3 dl
štipka




Postup

  1. 1

    Zo surovín si urobíme cesto.Necháme ho 1/2 hod. odpočinúť.Potom ho rozdelíme na 10 dielov.Vyváľkame, potrieme plnkou, zavinieme do koláča a dáme na plech.Tak si pripravíme všetkých 10 koláčov.Potrieme žľtkom ,odložíme do druhého dňa do chladu. Ja si koláče pripravím vždy večer a ráno upečiem.

  2. 2

    Plnka: Orechy, alebo mak zmiešame s vanilkovým cukrom, trochou škorice cukrom podľa chuti a zalejeme horúcim mliekom tak, aby sa plnka dala natrieť na cesto.Nesmie byť riedka, lebo by koláče pri pečení popraskali.

Diskusia k receptu

verus49
@marienka44 ,áno, to sú točené koláče ako kysnuté, ale cesto je vyváľkané na tenko a chutia ako bratislavské rožteky.
evanaaa
To máš až 10 roládok, lebo píšš, že zavinieš do koláča, to je ako závin, nie?Ale sú asi menšie. Len ten pomer -múka, maslo.....nie je veľa pol kg masla? Ale dala by som si s obidvomi plnkami.
abend
@evanaaa ja robím podobné koláčiky, tiež chutia ako bratislavské rožky, mám však iný pomer surovín, zajtra dám môj recept na Varechu.
verus49
@evanaaa ,áno, je to 10 koláčikov a toho masla nie je veľa, pretože
práve to maslo a samotné žľtka robia to cesto jemné a krehké.A máš
pravdu, tie koláčiky sú po upečení ako roládky.
verus49
@motamita ,áno ide tam 50dkg masla, ale môžeš dať 1maslo a 1 heru.
Preto sa volajú maslové a sú podľa mňa veľmi dobré.
jansam
Chcela som sa aj spýtať na to množstvo tuku,ale vidím ,že Ste ma dievčence predbehli,tak teda to množstvo súhlasí,to sú teda mastné koláčiky:-)))))