Marlenka

miskamm - fotkamiskamm, 31. marca 2012
Marlenka
Foto: miskamm

vyzerá to síce namáhavo ale nie je... :-)

15 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

130 g
3 PL
250 g
1 PL
1 ČL
2 ks
700 g
krém:
1 konzerva
1/2 tuby
375 g
3 PL
130 g




Postup

  1. 1

    Maslo, med a cukor dáme do hrnca, pomaly zohrievame a súčasne miešame.

    Marlenka - obrázok 1
  2. 2

    Po chvíli pridame sódu zmiešanú s octom. Miešame kým sa suroviny nerozpustia. Pridáme 2 celé vajcia a miešame kým sa nevytvorí pena a cesto nezhnedne.

    Marlenka - obrázok 2
  3. 3

    Cesto necháme trochu vychladnúť. Pridáme hladkú múku a vypracujeme vláčne, troche lepkavé cesto.

    Marlenka - obrázok 3
  4. 4

    Cesto necháme oddýchnuť asi tak 15 minút. Z cesta vyvažkáme 7-8 tenkých plátov – približne rovnako veľkých. Ja ich vyrezávam podľa vzoru aby boli rovnaké.

    Marlenka - obrázok 4
  5. 5

    Dáme piecť do predohriatej rúry na 170 stupňov.Ja dávam pláty na papier na pečenie takze nemusím plech vymastit. Pečenie ide rýchlo (asi tak 2-3 minúty). Hotové cesto je jemne hnedé. Upečené pláty necháme vychladnúť.

    Marlenka - obrázok 5
  6. 6

    Krém: V hrnci rozpustíme na miernom ohni karamelky so smotanou a obcas premiešame. Krátko pred celkovým rozpustením pridáme pikao. Krém necháme trochu vychladnúť.

    Marlenka - obrázok 6
  7. 7

    Konzervu salka (nevari sa) rozmiešame s maslom na husty krém. Ja pridávam aj trochu pikaa.

    Marlenka - obrázok 7
  8. 8

    Do vzniknutého krému pridáme karamelovú kašu. Ja si plnku rozdelím na dva diely. Do jednej polovice krému pridávam aj mleté lieskové orechy a trochu posekaných vlašských orechov (ak mám tak aj mandle). Druhú polovicu krému nechávam “bez príchute”.

    Marlenka - obrázok 8
  9. 9

    Pláty natrieme plnkou a spojíme.

    Marlenka - obrázok 9
  10. 10

    Vrch posypeme na hrubo nasekanými orechmi. Vrch mozeme poliat cokoladou (mriezky).

    Marlenka - obrázok 10

Diskusia k receptu

damisa
super recept určite vyskúšam, už je v kk
miskamm
700 gramov hladkej múky. Tu v nemecku maju len jeden druh psenicnej muky... inak len v specialnych obchodoch... takze 700 g múky... tu je to asi tak polohruba...
marijanka712
krásny receptík aj výtvor už som piekla Eliškinu marlenku skúsim aj tvoju celej rodinke chutila tvoja plnka je trochu iná cesto som neporovnávala .... ukladám do kk kto ešte nepiekol vrelo doporučujem u nás dostať karamelové salko a to netreba variť je to super do plniek... taký karamel v tuhom stave som nevidela , ale myslím si že plne ho zastúpi toto karamelové salko.
ja27
dobry receptik skusim aj ja
violetacamorova
Marlenka je vždy dobrá, a tvoj krém je zaujímavý tým, že sa salko nemusí variť a tými karamelka´mi, len aj mne chýbajú v rozpise koľko ich tam dávaš, inak receptík 1*******
medovnicek
narobila si mi veľké chute, marlenku som ešte neskúšala, receptík som si už odložila do kk




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia