Marlenka
Autor receptu: miskamm
vyzerá to síce namáhavo ale nie je... :-)
15 minút príprava |
20 minút na 170 °C |
Postup
- Maslo, med a cukor dáme do hrnca, pomaly zohrievame a súčasne miešame.
- Po chvíli pridame sódu zmiešanú s octom. Miešame kým sa suroviny nerozpustia. Pridáme 2 celé vajcia a miešame kým sa nevytvorí pena a cesto nezhnedne.
- Cesto necháme trochu vychladnúť. Pridáme hladkú múku a vypracujeme vláčne, troche lepkavé cesto.
- Cesto necháme oddýchnuť asi tak 15 minút. Z cesta vyvažkáme 7-8 tenkých plátov – približne rovnako veľkých. Ja ich vyrezávam podľa vzoru aby boli rovnaké.
- Dáme piecť do predohriatej rúry na 170 stupňov.Ja dávam pláty na papier na pečenie takze nemusím plech vymastit. Pečenie ide rýchlo (asi tak 2-3 minúty). Hotové cesto je jemne hnedé. Upečené pláty necháme vychladnúť.
- Krém:
V hrnci rozpustíme na miernom ohni karamelky so smotanou a obcas premiešame. Krátko pred celkovým rozpustením pridáme pikao. Krém necháme trochu vychladnúť.
- Konzervu salka (nevari sa) rozmiešame s maslom na husty krém. Ja pridávam aj trochu pikaa.
- Do vzniknutého krému pridáme karamelovú kašu. Ja si plnku rozdelím na dva diely. Do jednej polovice krému pridávam aj mleté lieskové orechy a trochu posekaných vlašských orechov (ak mám tak aj mandle). Druhú polovicu krému nechávam “bez príchute”.
- Pláty natrieme plnkou a spojíme.
- Vrch posypeme na hrubo nasekanými orechmi. Vrch mozeme poliat cokoladou (mriezky).