Marlenka

beucika77 - fotkabeucika77, 6. februára 2011
Marlenka
Foto: beucika77

Túto tortu máme všetci veľmi radi, je výborná :)

90 minút
príprava
3min. minút
tepelná úprava

Suroviny

100g
2PL
250g
1KL
1PL
2
700g
krém:
250g
1 a pol krabičky




Postup

  1. 1

    Lyžicu sódy s lyžičkou octu zmiešame a pripravíme si to v blízkosti hrnca. Do vyššieho hrnca dáme 100g masla, 2 lyžice medu, 250 g cukru, počas varenia vymiešame. Potom pridáme pripravený ocot so sódou a pokračujeme v miešaní. Za stáleho miešania pridáme 2 ks vajec. Až sa na povrchu objaví pena a zmes zhnedne, potom ihneď odstavíme. Hneď môžeme pridať preosiatu hladkú múku, zmiešať. Cesto necháme chvíľu odpočinúť.

  2. 2

    Cesto rozdelíme na 8 častí. Ja ho rozdeľujem na 6 ( ja robím 6 guličiek). Každú vyvaľkáme na tenké placky a po upečení vykrojíme napr. pomocou pokrievky z hrnca. Pečiem cca 2-3 min. Treba si aj plech riadne vymastiť, aby sa cesto nepripieklo.

  3. 3

    Krém: 250 g masla, 1 a pol Salka, mleté vlašské orechy (nemusia byť), koňak Salko dáme uvariť do hrnca s vodou na 3 hodiny. Menej neodporúčam, bolo by riedke. Potom necháme vychladnúť. Vychladnuté salko vymiešame s maslom, nie roztopeným. Môžeme pridať oriešky a trochu koňaku.

  4. 4

    Upečené pláty potrieme krémom. Čo nám zostali kúsky plátkov rozdrvíme na vrch torty, posypeme orieškami a polejeme čokoládou.

Diskusia k receptu

kucharronald
pamätám si na moju prvú marlenku :) recept z brožúrky, bez fotky, len text :) A konečný výsledok???? Tehla!!... :) to bola moja prvá a aj posledná marlenka...ale tento receptík je aj s fotkou, a na fotke vyzerá suprovo :) Možno skúsim zas :)
andys
@kucharronald , ja som mala recept, že voľačo tam muselo odležať tri dni, takže hoci upečiem aj uvarím takmer všetko, marlenku jednoznačne kupujem :) Takže pochvala pre @Beucika77.
bambitka
Len jednu dobru radu pre dievcence,ktore este nerobili marlenku.Muku do tepleho zakladu davat po lyziciach a premiesat:-)
cica2
zbožňujem marlenku, len som si ešte netrúfla ju piecť....ale tebe sa krásne vydarila!!! A vitaj na vareche ;-)....@bambitka , vďaka za radu :)
ancicka
Ja som raz našla recept v ,,Novom čase pre ženy ",Ale tam bol iba recept. Ja som si ho aj vystrihla,ale nebol postup.Nevedela som ,že je to taká paráda.Vdaka! Už teraz určite vyskúšam.ukladám!
beucika77
Ďakujem pekne, fotorecept žiaľ nemám, ale keď ju budem robiť najbližšie, tak určite doložím:)
A základom je dobrá múka, ja ju hneď dávam do teplého základu
janger
O Marlenke som uz nieco pocula. Tato tvoja sa zda velmi dobra! A poznate tu kupovanu niekto? Je dobra?
orchidea
Robila som už marlenku presne podľa tohto receptu, zbožňujem ju a je ešte lepšia ako tá kúpenská. Máš ju krásnu.
jarunka
Ja ju tiez nepoznam. Do receptu sa hadam miesto ostu moze pridat citronova stava.
zmmm
ja som jedla len tú kupovanú a pre mňa je moc sladká, ale táto je lákavá
bambitka
@jarunka ,nemoze sa tam pouzit citronova stava,ten ocot tam ma svoj vyznam,ale neboj sa nie je tam citit:)))
sharona
Ja nie som v pečení moc zbehlá a často sa mi niečo nepodarí, ale Marlenku upečiem vždy perfektne. Robím ju podobne, iba vymiesené cesto nenechávam odpočinúť, ale hneď ešte teplé ho rozdelím, spracujem a upečiem. Používam papier na pečenie, takže plech netreba vymasťovať a s plackami sa aj lepšie manipuluje, keď ich prenášam na plech. Salko varím len 1 a 1/2 hod. - keď varím dlhšie je moc tuhé a ťažko ide vymiešať. Uvarím si ho deň vopred.
katkaszaboova
Marlenku som robila iba raz, podľa receptu z nového času pre ženy, no nevydarila sa mi :-( bola suchá a tvrdá, bola som z nej sklamaná, pretože originál mi veľmi chutí (je ale dosť drahá). Možno sa odvážim na tento recept... KK




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia