Marlenka
Autor receptu: beucika77
Túto tortu máme všetci veľmi radi, je výborná :)
90 minút príprava |
3min. minút tepelná úprava |
Postup
- Lyžicu sódy s lyžičkou octu zmiešame a pripravíme si to v blízkosti hrnca.
Do vyššieho hrnca dáme 100g masla, 2 lyžice medu, 250 g cukru, počas varenia vymiešame. Potom pridáme pripravený ocot so sódou a pokračujeme v miešaní.
Za stáleho miešania pridáme 2 ks vajec. Až sa na povrchu objaví pena a zmes zhnedne, potom ihneď odstavíme.
Hneď môžeme pridať preosiatu hladkú múku, zmiešať.
Cesto necháme chvíľu odpočinúť.
- Cesto rozdelíme na 8 častí. Ja ho rozdeľujem na 6 ( ja robím 6 guličiek). Každú vyvaľkáme na tenké placky
a po upečení vykrojíme napr. pomocou pokrievky z hrnca.
Pečiem cca 2-3 min. Treba si aj plech riadne vymastiť, aby sa cesto nepripieklo.
- Krém: 250 g masla, 1 a pol Salka, mleté vlašské orechy (nemusia byť), koňak
Salko dáme uvariť do hrnca s vodou na 3 hodiny. Menej neodporúčam, bolo by riedke. Potom necháme vychladnúť.
Vychladnuté salko vymiešame s maslom, nie roztopeným. Môžeme pridať oriešky a trochu koňaku.
- Upečené pláty potrieme krémom.
Čo nám zostali kúsky plátkov rozdrvíme na vrch torty, posypeme orieškami a polejeme čokoládou.