Marlenka

Autor receptu: beucika77

Túto tortu máme všetci veľmi radi, je výborná :)

90 minút
príprava
3min. minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Lyžicu sódy s lyžičkou octu zmiešame a pripravíme si to v blízkosti hrnca. Do vyššieho hrnca dáme 100g masla, 2 lyžice medu, 250 g cukru, počas varenia vymiešame. Potom pridáme pripravený ocot so sódou a pokračujeme v miešaní. Za stáleho miešania pridáme 2 ks vajec. Až sa na povrchu objaví pena a zmes zhnedne, potom ihneď odstavíme. Hneď môžeme pridať preosiatu hladkú múku, zmiešať. Cesto necháme chvíľu odpočinúť.
  2. Cesto rozdelíme na 8 častí. Ja ho rozdeľujem na 6 ( ja robím 6 guličiek). Každú vyvaľkáme na tenké placky a po upečení vykrojíme napr. pomocou pokrievky z hrnca. Pečiem cca 2-3 min. Treba si aj plech riadne vymastiť, aby sa cesto nepripieklo.
  3. Krém: 250 g masla, 1 a pol Salka, mleté vlašské orechy (nemusia byť), koňak Salko dáme uvariť do hrnca s vodou na 3 hodiny. Menej neodporúčam, bolo by riedke. Potom necháme vychladnúť. Vychladnuté salko vymiešame s maslom, nie roztopeným. Môžeme pridať oriešky a trochu koňaku.
  4. Upečené pláty potrieme krémom. Čo nám zostali kúsky plátkov rozdrvíme na vrch torty, posypeme orieškami a polejeme čokoládou.