Marinované tofu

tornadolue - fotkatornadolue, 23. februára 2011

Tento recept neberte ako návod, ktorého sa treba presne držať, ale ako inšpiráciu pri vymýšľaní vlastných marinád. Tofu mám veľmi rada, ale je pravda, Zobraziť celý popisTento recept neberte ako návod, ktorého sa treba presne držať, ale ako inšpiráciu pri vymýšľaní vlastných marinád. Tofu mám veľmi rada, ale je pravda, že mnohí ľudia mu nevedia prísť na chuť. A to sa dá zmeniť dobrou marinádou. Takže marinujte, marinujte, marinujte...

2
porcie
15 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

230 g
2 strúčiky
1 KL, čerstvý
1 KL
1 KL
2 KL
3 PL, (Shoyu)




Postup

  1. 1

    Tofu rozkrájame na plátky hrubé asi 1 cm. Položíme ich vedľa seba na čistú utierku, tou istou utierkou ich aj prikryjeme a snažíme sa z tofu vytlačiť čo najviac tekutiny. Keď sa vám nechce používať vlastnú silu, zaťažte tofu aspoň na pol hodinu ťažkými kuchárskymi knihami. Keď tofu zbavíte zbytočnej tekutiny, lepšie nasiakne vašou marinádou.

  2. 2

    Pripravíme si marinádu. Cesnak prelisujeme, zázvor postrúhame, korenie podrvíme a zmiešame s ostatnými ingredienciami. Použila som korenie štyroch farieb, lebo som naň dostala chuť, ale pokojne použite zmes korenín, ktorá vám je blízka. Namiesto umeoctu, si dajte napr. ryžový ocot. Umeocot je vyrobený z japonských sliviek umeboshi a ja som si ho v poslednej dobe dosť obľúbila.

  3. 3

    Tofu pokrájame na trojuholníčky (alebo štvorčeky), zmiešame s marinádou a dáme na 3 hodiny do chladničky.

  4. 4

    Tofu krátko opečieme na panvici s trochou oleja.

  5. 5

    Dôvod, pre ktorý som dnes marinovala tofu, boli mrkvové slížiky, ktoré pridala Matavarecha a ja som na ne dostala chuť a zdalo sa mi, ze s tofu sa budú k sebe hodiť. Ale takto namarinované tofu môžete použiť do nejakého zeleninového stir-fry s vašou obľúbenou omáčkou.

Diskusia k receptu

lucylee
tofu je super na marinády, je ako špongia, nasaje do seba akékoľvek chute...ja ho tiež marinujem v sójovke, cesnaku, ryžovom octe, bylinkách, koreninách a pod. Výborné je s kari korením alebo kurkumou. Na umeocot sa už dlho chystám...
tornadolue
@lucylee umeocot určite vyskúšaj. Zaujímavé je, že nevonia ako ocot, ale ako slivkový kompót :-) A má kyslo-slanú chuť, ale nie takú strašnú octovú, ale skôr osviežujúcu.
tornadolue
@marienka44 kupujem ho v predajniach zdravej výživy. 300 ml balenie stojí okolo 2,70 €. Je to tekutina získaná počas kvasenia umeboshi sliviek, má krásnu červenú farbu a vraj liečivé účinky. Podporuje trávenie a eliminuje únavu. Tie slivky sú pre zdravie ešte väčšia pecka, ale na mňa sú už príliš drahé, tak si vystačím s octom :-)
samanka
@tornadolue normálne si mi narobila chute aj o takomto čase. Mám veľmi rada tofu, kedysi mi nosieval jeden Vietnamec, ktorý ho vyrábal, úplne čerstvé, naraz som namarinovala aj kilo. Tento receptík ukladám.
babav
Urcite vyskusam ,paci sa mi kombinacia chuti v marinade a mrkvove slize k nemu krasne pasuju farbou;-)
lucylee
Ešte ma zaujíma to korenie 4och farieb, si kúpila hotovú zmes alebo si ho vyrobila? je to podobné ako korenie 5 tich farieb, ktoré máš v inom recepte?
tornadolue
@lucylee korenie 4 farieb sa dá normálne kúpiť, je to zmes čierneho, bieleho, zeleného a ružového korenia, takže žiadna veľká veda, stačí podrviť v mažiariku :)
lucylee
jasan, veď ho mám aj doma, som myslela, že je to nejaká namiešaná zmes :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia