Marinované tofu

Autor receptu: tornadolue

Tento recept neberte ako návod, ktorého sa treba presne držať, ale ako inšpiráciu pri vymýšľaní vlastných marinád. Tofu mám veľmi rada, ale je pravda, že mnohí ľudia mu nevedia prísť na chuť. A to sa dá zmeniť dobrou marinádou. Takže marinujte, marinujte, marinujte...

2
porcie
15 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Tofu rozkrájame na plátky hrubé asi 1 cm. Položíme ich vedľa seba na čistú utierku, tou istou utierkou ich aj prikryjeme a snažíme sa z tofu vytlačiť čo najviac tekutiny. Keď sa vám nechce používať vlastnú silu, zaťažte tofu aspoň na pol hodinu ťažkými kuchárskymi knihami. Keď tofu zbavíte zbytočnej tekutiny, lepšie nasiakne vašou marinádou.
  2. Pripravíme si marinádu. Cesnak prelisujeme, zázvor postrúhame, korenie podrvíme a zmiešame s ostatnými ingredienciami. Použila som korenie štyroch farieb, lebo som naň dostala chuť, ale pokojne použite zmes korenín, ktorá vám je blízka. Namiesto umeoctu, si dajte napr. ryžový ocot. Umeocot je vyrobený z japonských sliviek umeboshi a ja som si ho v poslednej dobe dosť obľúbila.
  3. Tofu pokrájame na trojuholníčky (alebo štvorčeky), zmiešame s marinádou a dáme na 3 hodiny do chladničky.
  4. Tofu krátko opečieme na panvici s trochou oleja.
  5. Dôvod, pre ktorý som dnes marinovala tofu, boli mrkvové slížiky, ktoré pridala Matavarecha a ja som na ne dostala chuť a zdalo sa mi, ze s tofu sa budú k sebe hodiť. Ale takto namarinované tofu môžete použiť do nejakého zeleninového stir-fry s vašou obľúbenou omáčkou.