Marhuľový džem - univerzálny recept na džemy fotorecept

tinca - fotkatinca, 14. júla 2013
Marhuľový džem - univerzálny recept na džemy (fotorecept)
Foto: tinca

Ako bývalá konzervárka som mala pod palcom okrem iného aj kontrolu kvality džemov a pomazánok. Takže pridávam recept ako sa má správne variť džem Zobraziť celý popisAko bývalá konzervárka som mala pod palcom okrem iného aj kontrolu kvality džemov a pomazánok. Takže pridávam recept ako sa má správne variť džem samozrejme doma, pretože priemyselne je v tom trošku rozdiel. Zároveň nájdete rady ako uvariť iné druhy džemov. Vyskúšajte.

5 pohárikov
porcií
15 minút
príprava
45 minút
na 75 /plnenia/ °C

Suroviny

1 500 g
1 000 g




Postup

  1. 1

    Umyté a neprezreté marhule napolíme a odkôstkujeme, polky ešte pokrájame na štvoro. Neprezreté plody sú zárukou dobrého želírovania džemu, nakoľko obsahujú veľa pektínu. Potom si pripravíme väčší kastról, v ňom marhule vrstvíme a každú vrstvu presýpame kryštálovým pieskovým cukrom. Na 1 kg marhúľ pridáme 0,6-0,8 kg cukru, ja dávam 0,6 kg. Vrchnú vrstvu zasypeme najviac. Kastról zakryjeme a uložíme na chladné miesto do druhého dňa. Tento proces sa volá presladzovanie ovocia. Ráno budete prekvapení, že cukor až na malé zvyšky je rozpustený, plody presladené a vznikne sirupovitá zmes asi takáto...

    Marhuľový džem - univerzálny recept na džemy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pri varení džemu postupujeme tak, že do teflónovej panvice, alebo plytkého kastróla so širším dnom naberieme 3-4 naberačky marhúľ spolu s cukrovým sirupom. Zmes necháme zovrieť, zo začiatku pod pokrievkou a potom za neustáleho miešania varíme a odparujeme tak dlho, kým sa džem neprestane peniť a skúška želírovania nie je pozitívna. Dĺžku varenia si zapamätáme a ďalšie várky si už podľa tejto nastavíme na minútkach. Mne trvala jedna dávka 12 minút. A takto vyzerá uvarená dávka.

    Marhuľový džem - univerzálny recept na džemy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Skúšku želírovania urobíme tak,že na malý biely tanierik si dáme za lyžicu džemu, urobíme v ňom cestičku, ak sa nezleje džem je uvarený. Skúšku robíme len prvýkrát! To, že je džem uvarený zistíme aj podľa toho, že džem sa pred koncom varenia dávky oddeľuje od dna a v strede vidíme kruhový tvar dna hrnca.

    Marhuľový džem - univerzálny recept na džemy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Uvarené dávky zlievame do pripraveného hrnca a takto postupujeme, kým neuvaríme všetok džem, ktorý má potom rovnaké zloženie.

  5. 5

    Džem pri plnení do pohárov musí byť horúci, preto ho musíme zohriať na teplotu aspoň 75 st.C a až potom plniť. Pritom dbáme na to, aby vo všetkých pohárikoch bola približne rovnaká konzistencia-kusovitosť.

    Marhuľový džem - univerzálny recept na džemy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Poháre naplnené až po okraj uzatvoríme viečkom /omnia,alebo twist-off/ a prevrátime hore dnom, aby sme dosterilizovali viečko. V tejto polohe zostanú len 30 minút. /nie stále,to je chyba/.

    Marhuľový džem - univerzálny recept na džemy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom ich otočíme a postavíme viečkom hore. Po vychladnutí musia viečka vykazovať vákuum. Džemy s nedržiacimi viečkami sa musia skonzumovať ako prvé čo najskôr. Z uvedeného množstva mi vyšlo 5 ks pohárikov /viď obrázok/. Kto chce variť z väčšieho množstva ovocia, použije násobky surovín.

    Marhuľový džem - univerzálny recept na džemy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    RADA NAVYŠE: Podobným spôsobom pripravíme aj džemy z iných druhov ovocia,len s rozdielnym množstvom cukru. Napr. na 1 kg ovocia: u jahodového-0,8 kg cukru, u višňového alebo čerešňového 1 kg, u broskyňového 0,6-0,8 kg, u slivkového 0,8 kg a u červ.ríbezľí až 1 kg cukru. Ak sa nám zdá niektorý džem málo kyslý nakoniec varenia pridáme trošku kyseliny citrónovej. Priemyselne sa pridával aj pektín, ale ja nedávam, nechcem žiadnu chémiu. Ten by prichádzal v úvahu ak by džem zle želíroval. Tak dobrú chuť,sezóna ovocia je v plnom prúde.

Diskusia k receptu

frezia68
Stará,dobrá klasika.....takto zaváram roky rokúce.Ale tento rok chcem vyskúšať podľa receptu @marianne Skvelá marhuľová marmeláda,tam zasa idú zrelé marhule a bez presladzovania,teda rýchle zaváranie.Budúci týždeň vyskúšam podľa ponuky trhu.Pekný popis,krásny džem :-)
tinca
@frezia68 áno frezinka marmeláda sa robí z prezretého ovocia, prakticky z prepasírovanej drene:)
sracz
-:))) -:))) -:))) ... opäť jeden rcp jednej zo "vzdorovitých" feministiek, ktorým chcú mužom dokázať, že z prezretývh marhúľ sa dá urobiť aj niečo inšie, ako "barackovica 52÷56_tka" -:))) -:))) -:))) Ale inak super spracovaný a parxou Tvojich rúk, milá pracovitá @tinca - overený rcp!
laurisia
@sracz :-) Nikdy ma nenapadlo, že marmeláda je vzdor feministiek :-)))) Ale povedzme si pravdu, nie je to chutnejšie využitie ako barackovica? :-))
malinka711
môžem sa spýtať, prečo sa musia poháre otočiť len na 30 min.? .... robím to presne ako vy až na tento detail ..... ja fľaše nechávam otočené kým nevychladnú a džem sa mi pokazí len málokedy...
tinca
@sracz Ferinko, ja baracku nepijem, jedine ak na potieranie boľavých kĺbov /po úraze mi pomáhala hruškovica/. Ale dobrá vianočka s maslom a týmto džemom tiež nie je na zahodenie,čo povieš??:)
aroooo
robievam takto, ale ukladám pre gramáš cukru na ostatné ovocie
sovka62
Veru tak, stará dobrá klasika bez chémie. I ja tak varievam, ale tvoj recept si ukladám, pre prípad, že by som potrebovala niekomu posielať. Máš hio spracovaný lepšie ako ja ten môj.
vierik
@Tinka máš ho krásnej farby,robím podobne,len ho dávam vychladnúť do deky.C:Documents and SettingsAcerPlochaDSC00555-1.jpg
tinca
@vierik áno aj ja som tak robila, najmä papriku v oleji, čím pomalšie chladne tým lepšie:) Aj ty ho máš kráásny.@aroooo sľúbila som ti v diskusii,tak sľub držím, je tu:)
lola
krasny dzemik,krasne spracoveny recept,ukladam a dakujem(-:
jankavaskova
No, ja idem robit prvykrat, doteraz nas zasobovali babky :-), ale uz je nacase zacat s vlastnym...chichichi, tak asi takto skusim, kvoli detom nechcem pridavat ziednu chemiu. Dakujem za cenne rady.
medovnicek
@tinca vďaka, že si sa s nami podelila o rady, ja síce veľa času na zaváranie nemám, ale všetky takéto recepty si ukladám, pretože v budúcnosti ako keby som ich našla:)
elena
Pekne opísaný spôsob, vidieť, že sa v tom vyznáš. My robíme tiež približne takto. Nuž, ale aj môj syn hovorí, že najlepšie sa marhule zhodnocujú v pálenke. Chlapi!
ancicka
Dnes som si kúpila marhule na džem,zajtra idem na to.kk
oblizprst
Vďaka za poučný výklad, stále som totiž dumala, prečo nemá môj džem takú jasná farbu. Už viem.
rennatte
@tinca , najlepsi recept na dzemik aky som kedy mala, to presladzovanie je bomba,,,ta stava z ovocia, ktoru som si rano nasla bola uzasna


rea1
@tinca , ďakujem za podrobné vysvetlenie, takto to vyzerá, keď sa do niečoho pustí odborník. ja takto robím džemy už desaťročia. o presladzovaniu som ani netušila, k tomu som sa dopracovala vlastnou lenivosťou. keď som prišla zo záhrady, hneď som začala spracovávať donesené ovocie. ale potom už začínať o polnoci variť džem sa mi skutočne nechcelo, hlavne cez pracovný týždeň. tak som milé očistené a nakrájané ovocie jednoducho zasypala cukrom aby nedošlo k úhone a aby ma v chladničke v zdraví počkalo do druhého dňa. a na druhý deň som vynechala záhradu a po práci som varila lekvár. džem. u nás sa všetkému hovorí lekvár. aj som rozmýšľala, prečo mám ten džem vždy taký dobrý, pekný a nič mu nieje ani po dlhšom čakaní v pivnici ale pripisovala som to tomu, že som proste úžasná a šikovná. a toť ho, to bolo len správnym technologickým postupom. :-))
dvorka
Včera som dovarila džem z marhúľ a nakoľko sa mi podarilo jednu várku mierne pripáliť, rýchlo som nepremiešanú zmes preliala do druhého kastróla a dovarila ju so stonkou mäty. Dnes som jedla tento džem a mäta prebila horkosť ktorá predsa len trocha bola cítiť. A ľutujem, že s tou mätou som neurobila viac džemu. Dávam ako tip pre tých, čo túto bylinku a hlavne jej chuť a arómu obľubujú.
slawi
Tinca dakujem za receptik, uz sa pohare pekne chladia v deke.
Vyskusala som vseliake recepty a ten tvoj je najlepsi. Bez chemie a sikovno spraveny.
Ja som tie marhule rozmixovala, zmiesala s cukrom a sup do chladnicky.
Vela peciem a mam radsej, ked je lekvar pekne roztieratelny bez kuskov.
Este raz dakujem :)
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@tinca , receptík uložený, džem uvarený a odložený. Nikdy som nerobila z neprezretých marhúľ. Je to ozaj výborný recept. Ani 10 min. som ho nevarila a krásne zhustol. Prvá várka bola zo 6 kg marhúľ, a ešte budem možno aj dve takéto dávky. Ešte raz Ď.
tinca
@rennatte krásny ho máš,ďakujem za uznanie odborných kvalít. @rea1 no vidíš zlatko, tvoja lenivosť ťa priviedla k správnej technológii varenia džemu?:) Milí varecháči nejdem každému zvlášť odpovedať, ale všetkým ďakujem za slová uznania a teší ma že si ho pochvaľujete a že sa všetkým vydaril. Darmo sa nehovorí: Nakupujte u odborníkov /to sa teraz nechválim,myslím to žartom chi-chi/
tinca
P.S. ovocia ešte bude,tak týmto istým postupom varte aj ostatné džemy,černicový je výborný /bratranec ich má krásne ako pol palca/,ríbezľový ten treba na plnenie vianočných suchých koláčikov atď.
ywett
krásny recept a doma pripravené sú naj! :)
libor12
Na 1,5kg ovocia 1kg cukor - privela kalorii sa mi zda.
Pamatam na recept J. Oliviera - daval na 2kg jahod len 300g cukru.

zupe
Veľmi pekne spracovaný recept. Dnes som uverila podľa tohto receptu džem aj ja. Marhuľový základ som mala pripravený od júla v mrazničke. Včera som vytiahla marhuľové "balíčky", presladila a dnes uvarila. Mala som taký závan leta v kuchyni. Ďakujem za inšpiráciu.
luss44
milá @tinca , vyskúšané, navarených 15 pohárikov krásneho džemu. Forma presladzovania sa mi zapáčila, aj keď som ubrala cukru, máme radi kyslejšie. Vďaka za rcp, odteraz žiadne mletie marhúľ, toto je rýchlejšie.
megdesign
@tinca vdaka za super recept. :) Troska som pozmenil postup - 8kg som dal na dve varky varit/. Este sa vari druha varka.



alena45
aj ja mám už 10 pohárikov, ale pridávam pár kvapiek citrónovej šťavy, nezhnedne.
megdesign
@alena45 farbu spravim na fajront citrodekom /alebo aj citronom/ - spravi tu istu pracu ako v caji - presvetli ;)
anic
geniální recept..mám už podle Tebe jahodový,a stejně dělám tento..nejlepší ze všech 5*
tinica
Recept nemá chybu! Idem vyskúšať, len mám otázku- pomery sú rovnaké s hnedým (trstinovým) cukrom? Mám totiž skúsenosť, že trstinový cukor sa úplne inak správa ako biely.
kimlo
Parádny džem! Už som ho robil aj minulý rok a veru pri tomto recepte aj zostanem...je chutný a hlavne rýchlo spravený, tiež mi jedna dávka trvala 12 miút. Veľká vďaka.


1x tinca
tinca
@kimlo nakupujte u odborníkov, teším sa, kráááásny si navaril
luss44
rada sa aj ja po roku pridám, opäť som urobila podľa Teba 17 pohárikov, má krásnu farbu vdaka krátkemu vareniu a je výborný.
1x tinca
katie2607
@tinca robila som marhulovy super.dakujem. prosim aky pimer cukru treba na cucoriedkovy? @tinica aku mate skusenost s trstinovym vy? ja robim a aj napriek nizsej davke cukru my dzemy pridu hodne sladke. akoby bol sladsi. a aj hustejsi. co.ste.odpozorovali vy??
tetrisss
Vynikajuci a jednoduchy recept, akurat som marhulovu davku varila 20 min, super.
zuzanka1367
Milá @tinca srdečne ďakujem za Tvoj recept. Chlapi boli na samozbere a doniesli kopu chutných marhúľ. Okrem iného :) skvelo poslúžil tento poctivý recept. Určite si ešte na ňom veľakrát pochutnám, vďaka zaň.


tinca
@zuzanka1367 no krásne sa ti vydaril. Pozri si na mojej stránke mám tu viac receptov na džemy,okrem iného aj kiwi džem ,ten je tiež výborný. A ďakujem.
zolik
@Tinca akurat dovaram. Fotku poslem az zajtra, bo "zalaptana som az za usami" ale dzemik dzemuje uz teraz :-) Pa
zolik
Tato davka mi vysla z 2kg marhul a 1,2kg cukru. Dzem je vyborny. Dakujem.


kika1212
@Tinca , tento rok som sa rozhodla pre tvoj rcp. na džem. Prosím ťa, niečo to ovplyvní, keď ho nebudem presládzať 24 hod. Dnes idem kúpiť a hneď chcem variť, zajtra mi to akosi nevychádza. Či sa zásadne pridržiavať receptu? Čo mi doporučíš? Ďakujem
kimlo
@Kika1212 (14.7.2017 09:18)

Ja Ti nechcem do toho zasahovať ale myslím že tým prídeš o ten cukrový sirup ktorý dáva zmesi tú počiatočnú konzistenciu...
kika1212
@Kimlo (14.7.2017 09:23)

Kimlo, veď aké zasahovanie:), čo si, ja som rada že si sa ozval. Pozerám, že ty už dávaš svoju praktickú skúsenosť. Ak je to tak prehodím program. Dnes idem kúpiť a zajtra urobím. Ešte počkám, ako sa vyjadrí Tinca. Tebe ďakujem za radu. Pekný deň.
kimlo
@Kika1212 (14.7.2017 09:39)

Ja tento džem totiž robievam, a vďaka tomu postupu môžem povedať že je výborný a s tým sirupom sa to rýchlejšie rozvarí. :-)
haji
Podle mě se nic zlého nestane, ale jak píše @Kimlo , ztratí se ten efekt roztopeného cukru. Když to časově @Kika1212 nevychází, tak co nadělá. Vloni jsem podobně zavárala dyňu, den předem jsem pokrájanú posypala cukrom a na druhý den plávala v sirupovej vode. Dala jsem do pohárov, zalila sirupom a ještě mi zbyly dve flaše sirupu na pití. Zavarila som a vyšla výborne. To jen tak na okraj k metode presládení vopred. Držím pěsti, ať to vyjde s výborným výsledkem!
luss44
@Kika1212 (14.7.2017 09:18)

Mne to tento rok vyslo casovo tak, ze som presladzala od rana do vecera, cize po cca 11h som uz varila dzem. Sirupu bolo dost a dzem sa uvaril super. Ale jasne ze nejake hodiny to potrebuje aby ovocie pustilo stavu. Tolko moja skusenost.
kika1212
@Tinca , ďakujem za recept. Skonštatovala som, že tento rok som vďaka tebe a ostatným, ktorí mi včera asistovali, navarila výborný džem. Cukru som dala 20 dkg, marhule boli sladké a našej chuti to stačilo. Všetkým ďakujem



2x luss44 a haji
kika1212
@Luss44 (15.7.2017 22:16)

nakoniec som robila ako píše @Tinca a na doporučenie @Kimla. V piatok som presypala cukrom a v sobotu varila. Krásne to pustilo šťavu a potom sa marhule krásne rozvarili. To presládzanie bolo zhruba tých 12 hod.
1x haji
luss44
@Kika1212 (16.7.2017 10:06)

no veď aj mne to tak vychádza, 11-12h približne, väčšinou z jedného dňa na druhý, len toho roku mi to vyšlo od rána do večera, ale v podstate je to jedno. Hlavne že sa vždy vydarí :)
haji
@Kika1212 (16.7.2017 11:35)
Já už obdivovala, jak ti krásně vyšel, jsi šikulka! Letos jsem dělala podle Marianne  varecha.pravda.sk/recepty/skvela-marhulova-marmelada-foto...
- to je rychlovka, ráz na ráz. Ale túto od Tinca si uložím, bo mám bezva zkušenosti s proslazováním /viz koment hoře/. Máš krásnú barvu, určo i chuť! Můžeš, prosím, upřesnit - těch 20 dkg cukru na kolko marhulí? Já jsem konzerva a dávala jsem teď na 1 kg marhulí cca 500 g cukru a na moji chuť je to na hraně. Dělala jsem pro maminku a ta by mě s ještě menším množstvím cukru asi zastřelila. haha
haji
@Haji (16.7.2017 12:15)
oprava : "koment hore". Žádné hoře, to by jsme byli úplně jinde. Moje klásvesnice a hlava?! si žijí svým životem.
kika1212
@Haji (16.7.2017 12:15)

ja som od Marianne tiež už robila, aj s tým som bola spokojná. Cukru som dávala na 1 kg marhúľ 20 dkg. A tak isto som dávala cukor aj na slivkový lekvár pred 2 rokmi. Povedala som si, keď môže byť kompót so soľou (aj ten mám odskúšaný-výborný), tak džemu aj lekváru musí stačiť. A stačilo:)
1x haji
haji
@Kika1212 (16.7.2017 13:14)
Díky za info, do budoucna už budu vědět, že máš vyzkoušeno. Zavařovala jsem se solí - ale bohužel, všechno se mi "chytlo" plísní a išlo. Mávám!
gabriele
podla mna je to najlepsi recept na dzemy...kazdy si da cukru podla seba...ja davam 500 g na kilo marhul...na jahody 450 g...na cierne ribezle 600 g
tento rok sa mi podarilo vyrobit marhulovo-bodkovany dzem...do dvoch kil marhul mi chybalo 150 g, tak som pridala tych 150 g egresov (odroda Pax)...len som si neuvedomila, ze egrese maju drobne kostky...tak mame bodkovany dzem :) ...chutovo vynikajuci...na moj vkus je trochu tmavsi...lebo egrese boli cervene...robila som ho na panvici...po styri vacsie naberacky ...kazda varka bola za 10 minut hotova
ivan14
Já si klidně tím pektinem pomůžu, pokud je třeba. Vždyť je to přírodní látka...
Ono s tím strachem z chemie je to často poněkud "uhozené" - to je hrůza, že se do marmelád ap. přidává kyselina benzoová, jenže třeba jablka ji obsahuj spoustu, jinak by ve sklepě nevydržela ani měsíc. A nám vydržela klidně přes vánoce. A ono je toho víc. Stačí si jen uvědomit, že nejhorší smrt je z vyděšení, a nebát se. Na kupovaných produktech mi ani ta chemie tak nevadí, vadí mi chuť - ono marmeláda z doma natrhaných meruněk je prostě lepší. A o hodně.
malinaa
marhulovy džem je velmi dobry, tiež patri medzi moje oblubene, ale v poslednom čase ich viac kupujem, jako robim sama. Objavila som totiž džemy bez cukru, su chutovo velmi dobře a dokonca lepšie jako tie domace
szupolka
Ďakujem pekne za vynikajúci recept! Džemikov stale pribuda a nejaké sme už aj popapali. Aj na budúce správim podľa tohto receptu len dam menej cukru :-) Veľká spokojnosť mojich domacich maškrtnikov :-)


ola111
@tinca ,po jahodovom som podľa teba robila aj marhuľový,je voňavý,hustý,ja som ho sterilizovala 10 minút,každému doporučujem,super recept:)))
zolik
Kedze prave varim/robim tento skvostny Marhulovy dzem uz po niekolky krat, tak ho naschval v case sezony marhul pripominam a davam do pozornosti aby aj novi, novsi a najnovsi Varechaci nemuseli hladat a bruzdat po stranke. Odskusany, vyborny = odporucam
2x kimlo a haji
kimlo
@zolik (16.7.2021 23:00)

Súhlasím! Najlepší recept na marhuľový džem čo tu je.
1x haji
haji
@zolik (16.7.2021 23:00)
Díky tvému letošnímu vaření marhulového džemu podle @tinca jsem si recept uložila. Nemám velkých cílů, ale nějaké ovoce zdžemuji.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Spýtam sa aj ja. Pri tom presladzovaní marhúľ mi vzniká dosť šťavy, ktorú nakoniec tak isto varím, ale už to nie je ono, dosť mi to horí. Asi pri jednotlivých dávkach musím zvýšiť množstvo šťavy. Beriem naberačkou, snažím sa aj šťavu aj marhule, ale aj tak mi zostane.
Inak recept je vynikajúci.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Ešte som zabudla dodať, že tento rok som robila aj marhuľovú marmeládu podľa Tvojho receptu. Aj tá nemá chybu. Ďakujem za recepty.
1x kimlo
kimlo
Znova chcem pripomenúť tento skvelý recept, podľa ktorého robím marhuľový džem už niekoľko rokov. Toto je z tohtoročnej sezóny.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia