Marhuľový džem - univerzálny recept na džemy fotorecept

tinca - fotkatinca, 14. júla 2013
Marhuľový džem - univerzálny recept na džemy (fotorecept)
Foto: tinca

Ako bývalá konzervárka som mala pod palcom okrem iného aj kontrolu kvality džemov a pomazánok. Takže pridávam recept ako sa má správne variť džem samozrejme doma, pretože priemyselne je v tom trošku rozdiel. Zároveň nájdete rady ako uvariť iné druhy džemov. Vyskúšajte.

5 pohárikov
porcií
15 minút
príprava
45 minút
na 75 /plnenia/ °C

Suroviny

1 500 g
1 000 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Umyté a neprezreté marhule napolíme a odkôstkujeme, polky ešte pokrájame na štvoro. Neprezreté plody sú zárukou dobrého želírovania džemu, nakoľko obsahujú veľa pektínu. Potom si pripravíme väčší kastról, v ňom marhule vrstvíme a každú vrstvu presýpame kryštálovým pieskovým cukrom. Na 1 kg marhúľ pridáme 0,6-0,8 kg cukru, ja dávam 0,6 kg. Vrchnú vrstvu zasypeme najviac. Kastról zakryjeme a uložíme na chladné miesto do druhého dňa. Tento proces sa volá presladzovanie ovocia. Ráno budete prekvapení, že cukor až na malé zvyšky je rozpustený, plody presladené a vznikne sirupovitá zmes asi takáto...

    Marhuľový džem - univerzálny recept na džemy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pri varení džemu postupujeme tak, že do teflónovej panvice, alebo plytkého kastróla so širším dnom naberieme 3-4 naberačky marhúľ spolu s cukrovým sirupom. Zmes necháme zovrieť, zo začiatku pod pokrievkou a potom za neustáleho miešania varíme a odparujeme tak dlho, kým sa džem neprestane peniť a skúška želírovania nie je pozitívna. Dĺžku varenia si zapamätáme a ďalšie várky si už podľa tejto nastavíme na minútkach. Mne trvala jedna dávka 12 minút. A takto vyzerá uvarená dávka.

    Marhuľový džem - univerzálny recept na džemy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Skúšku želírovania urobíme tak,že na malý biely tanierik si dáme za lyžicu džemu, urobíme v ňom cestičku, ak sa nezleje džem je uvarený. Skúšku robíme len prvýkrát! To, že je džem uvarený zistíme aj podľa toho, že džem sa pred koncom varenia dávky oddeľuje od dna a v strede vidíme kruhový tvar dna hrnca.

    Marhuľový džem - univerzálny recept na džemy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Uvarené dávky zlievame do pripraveného hrnca a takto postupujeme, kým neuvaríme všetok džem, ktorý má potom rovnaké zloženie.

  5. 5

    Džem pri plnení do pohárov musí byť horúci, preto ho musíme zohriať na teplotu aspoň 75 st.C a až potom plniť. Pritom dbáme na to, aby vo všetkých pohárikoch bola približne rovnaká konzistencia-kusovitosť.

    Marhuľový džem - univerzálny recept na džemy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Poháre naplnené až po okraj uzatvoríme viečkom /omnia,alebo twist-off/ a prevrátime hore dnom, aby sme dosterilizovali viečko. V tejto polohe zostanú len 30 minút. /nie stále,to je chyba/.

    Marhuľový džem - univerzálny recept na džemy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom ich otočíme a postavíme viečkom hore. Po vychladnutí musia viečka vykazovať vákuum. Džemy s nedržiacimi viečkami sa musia skonzumovať ako prvé čo najskôr. Z uvedeného množstva mi vyšlo 5 ks pohárikov /viď obrázok/. Kto chce variť z väčšieho množstva ovocia, použije násobky surovín.

    Marhuľový džem - univerzálny recept na džemy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    RADA NAVYŠE: Podobným spôsobom pripravíme aj džemy z iných druhov ovocia,len s rozdielnym množstvom cukru. Napr. na 1 kg ovocia: u jahodového-0,8 kg cukru, u višňového alebo čerešňového 1 kg, u broskyňového 0,6-0,8 kg, u slivkového 0,8 kg a u červ.ríbezľí až 1 kg cukru. Ak sa nám zdá niektorý džem málo kyslý nakoniec varenia pridáme trošku kyseliny citrónovej. Priemyselne sa pridával aj pektín, ale ja nedávam, nechcem žiadnu chémiu. Ten by prichádzal v úvahu ak by džem zle želíroval. Tak dobrú chuť,sezóna ovocia je v plnom prúde.

Diskusia k receptu

75 komentárov k receptu
Stará,dobrá klasika.....takto zaváram roky rokúce.Ale tento rok chcem vyskúšať podľa receptu @marianne Skvelá marhuľová marmeláda,tam zasa idú zrelé marhule a bez presladzovania,teda rýchle zaváranie.Budúci týždeň vyskúšam podľa ponuky trhu.Pekný popis,krásny džem :-)
-:))) -:))) -:))) ... opäť jeden rcp jednej zo "vzdorovitých" feministiek, ktorým chcú mužom dokázať, že z prezretývh marhúľ sa dá urobiť aj niečo inšie, ako "barackovica 52÷56_tka" -:))) -:))) -:))) Ale inak super spracovaný a parxou Tvojich rúk, milá pracovitá @tinca - overený rcp!
môžem sa spýtať, prečo sa musia poháre otočiť len na 30 min.? .... robím to presne ako vy až na tento detail ..... ja fľaše nechávam otočené kým nevychladnú a džem sa mi pokazí len málokedy...
@sracz Ferinko, ja baracku nepijem, jedine ak na potieranie boľavých kĺbov /po úraze mi pomáhala hruškovica/. Ale dobrá vianočka s maslom a týmto džemom tiež nie je na zahodenie,čo povieš??:)
Veru tak, stará dobrá klasika bez chémie. I ja tak varievam, ale tvoj recept si ukladám, pre prípad, že by som potrebovala niekomu posielať. Máš hio spracovaný lepšie ako ja ten môj.
No, ja idem robit prvykrat, doteraz nas zasobovali babky :-), ale uz je nacase zacat s vlastnym...chichichi, tak asi takto skusim, kvoli detom nechcem pridavat ziednu chemiu. Dakujem za cenne rady.
Pekne opísaný spôsob, vidieť, že sa v tom vyznáš. My robíme tiež približne takto. Nuž, ale aj môj syn hovorí, že najlepšie sa marhule zhodnocujú v pálenke. Chlapi!
@tinca , ďakujem za podrobné vysvetlenie, takto to vyzerá, keď sa do niečoho pustí odborník. ja takto robím džemy už desaťročia. o presladzovaniu som ani netušila, k tomu som sa dopracovala vlastnou lenivosťou. keď som prišla zo záhrady, hneď som začala spracovávať donesené ovocie. ale potom už začínať o polnoci variť džem sa mi skutočne nechcelo, hlavne cez pracovný týždeň. tak som milé očistené a nakrájané ovocie jednoducho zasypala cukrom aby nedošlo k úhone a aby ma v chladničke v zdraví počkalo do druhého dňa. a na druhý deň som vynechala záhradu a po práci som varila lekvár. džem. u nás sa všetkému hovorí lekvár. aj som rozmýšľala, prečo mám ten džem vždy taký dobrý, pekný a nič mu nieje ani po dlhšom čakaní v pivnici ale pripisovala som to tomu, že som proste úžasná a šikovná. a toť ho, to bolo len správnym technologickým postupom. :-))
Včera som dovarila džem z marhúľ a nakoľko sa mi podarilo jednu várku mierne pripáliť, rýchlo som nepremiešanú zmes preliala do druhého kastróla a dovarila ju so stonkou mäty. Dnes som jedla tento džem a mäta prebila horkosť ktorá predsa len trocha bola cítiť. A ľutujem, že s tou mätou som neurobila viac džemu. Dávam ako tip pre tých, čo túto bylinku a hlavne jej chuť a arómu obľubujú.
Tinca dakujem za receptik, uz sa pohare pekne chladia v deke.
Vyskusala som vseliake recepty a ten tvoj je najlepsi. Bez chemie a sikovno spraveny.
Ja som tie marhule rozmixovala, zmiesala s cukrom a sup do chladnicky.
Vela peciem a mam radsej, ked je lekvar pekne roztieratelny bez kuskov.
Este raz dakujem :)
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
@tinca , receptík uložený, džem uvarený a odložený. Nikdy som nerobila z neprezretých marhúľ. Je to ozaj výborný recept. Ani 10 min. som ho nevarila a krásne zhustol. Prvá várka bola zo 6 kg marhúľ, a ešte budem možno aj dve takéto dávky. Ešte raz Ď.
@rennatte krásny ho máš,ďakujem za uznanie odborných kvalít. @rea1 no vidíš zlatko, tvoja lenivosť ťa priviedla k správnej technológii varenia džemu?:) Milí varecháči nejdem každému zvlášť odpovedať, ale všetkým ďakujem za slová uznania a teší ma že si ho pochvaľujete a že sa všetkým vydaril. Darmo sa nehovorí: Nakupujte u odborníkov /to sa teraz nechválim,myslím to žartom chi-chi/
P.S. ovocia ešte bude,tak týmto istým postupom varte aj ostatné džemy,černicový je výborný /bratranec ich má krásne ako pol palca/,ríbezľový ten treba na plnenie vianočných suchých koláčikov atď.
Veľmi pekne spracovaný recept. Dnes som uverila podľa tohto receptu džem aj ja. Marhuľový základ som mala pripravený od júla v mrazničke. Včera som vytiahla marhuľové "balíčky", presladila a dnes uvarila. Mala som taký závan leta v kuchyni. Ďakujem za inšpiráciu.
milá @tinca , vyskúšané, navarených 15 pohárikov krásneho džemu. Forma presladzovania sa mi zapáčila, aj keď som ubrala cukru, máme radi kyslejšie. Vďaka za rcp, odteraz žiadne mletie marhúľ, toto je rýchlejšie.
Recept nemá chybu! Idem vyskúšať, len mám otázku- pomery sú rovnaké s hnedým (trstinovým) cukrom? Mám totiž skúsenosť, že trstinový cukor sa úplne inak správa ako biely.
Parádny džem! Už som ho robil aj minulý rok a veru pri tomto recepte aj zostanem...je chutný a hlavne rýchlo spravený, tiež mi jedna dávka trvala 12 miút. Veľká vďaka.


@tinca robila som marhulovy super.dakujem. prosim aky pimer cukru treba na cucoriedkovy? @tinica aku mate skusenost s trstinovym vy? ja robim a aj napriek nizsej davke cukru my dzemy pridu hodne sladke. akoby bol sladsi. a aj hustejsi. co.ste.odpozorovali vy??
Milá @tinca srdečne ďakujem za Tvoj recept. Chlapi boli na samozbere a doniesli kopu chutných marhúľ. Okrem iného :) skvelo poslúžil tento poctivý recept. Určite si ešte na ňom veľakrát pochutnám, vďaka zaň.


@Tinca , tento rok som sa rozhodla pre tvoj rcp. na džem. Prosím ťa, niečo to ovplyvní, keď ho nebudem presládzať 24 hod. Dnes idem kúpiť a hneď chcem variť, zajtra mi to akosi nevychádza. Či sa zásadne pridržiavať receptu? Čo mi doporučíš? Ďakujem
@Kimlo (14.7.2017 09:23)

Kimlo, veď aké zasahovanie:), čo si, ja som rada že si sa ozval. Pozerám, že ty už dávaš svoju praktickú skúsenosť. Ak je to tak prehodím program. Dnes idem kúpiť a zajtra urobím. Ešte počkám, ako sa vyjadrí Tinca. Tebe ďakujem za radu. Pekný deň.
Podle mě se nic zlého nestane, ale jak píše @Kimlo , ztratí se ten efekt roztopeného cukru. Když to časově @Kika1212 nevychází, tak co nadělá. Vloni jsem podobně zavárala dyňu, den předem jsem pokrájanú posypala cukrom a na druhý den plávala v sirupovej vode. Dala jsem do pohárov, zalila sirupom a ještě mi zbyly dve flaše sirupu na pití. Zavarila som a vyšla výborne. To jen tak na okraj k metode presládení vopred. Držím pěsti, ať to vyjde s výborným výsledkem!
@Kika1212 (14.7.2017 09:18)

Mne to tento rok vyslo casovo tak, ze som presladzala od rana do vecera, cize po cca 11h som uz varila dzem. Sirupu bolo dost a dzem sa uvaril super. Ale jasne ze nejake hodiny to potrebuje aby ovocie pustilo stavu. Tolko moja skusenost.
@Tinca , ďakujem za recept. Skonštatovala som, že tento rok som vďaka tebe a ostatným, ktorí mi včera asistovali, navarila výborný džem. Cukru som dala 20 dkg, marhule boli sladké a našej chuti to stačilo. Všetkým ďakujem



@Kika1212 (16.7.2017 10:06)

no veď aj mne to tak vychádza, 11-12h približne, väčšinou z jedného dňa na druhý, len toho roku mi to vyšlo od rána do večera, ale v podstate je to jedno. Hlavne že sa vždy vydarí :)
@Kika1212 (16.7.2017 11:35)
Já už obdivovala, jak ti krásně vyšel, jsi šikulka! Letos jsem dělala podle Marianne  varecha.pravda.sk/recepty/skvela-marhulova-marmelada-foto...
- to je rychlovka, ráz na ráz. Ale túto od Tinca si uložím, bo mám bezva zkušenosti s proslazováním /viz koment hoře/. Máš krásnú barvu, určo i chuť! Můžeš, prosím, upřesnit - těch 20 dkg cukru na kolko marhulí? Já jsem konzerva a dávala jsem teď na 1 kg marhulí cca 500 g cukru a na moji chuť je to na hraně. Dělala jsem pro maminku a ta by mě s ještě menším množstvím cukru asi zastřelila. haha
@Haji (16.7.2017 12:15)
oprava : "koment hore". Žádné hoře, to by jsme byli úplně jinde. Moje klásvesnice a hlava?! si žijí svým životem.
@Haji (16.7.2017 12:15)

ja som od Marianne tiež už robila, aj s tým som bola spokojná. Cukru som dávala na 1 kg marhúľ 20 dkg. A tak isto som dávala cukor aj na slivkový lekvár pred 2 rokmi. Povedala som si, keď môže byť kompót so soľou (aj ten mám odskúšaný-výborný), tak džemu aj lekváru musí stačiť. A stačilo:)
@Kika1212 (16.7.2017 13:14)
Díky za info, do budoucna už budu vědět, že máš vyzkoušeno. Zavařovala jsem se solí - ale bohužel, všechno se mi "chytlo" plísní a išlo. Mávám!
podla mna je to najlepsi recept na dzemy...kazdy si da cukru podla seba...ja davam 500 g na kilo marhul...na jahody 450 g...na cierne ribezle 600 g
tento rok sa mi podarilo vyrobit marhulovo-bodkovany dzem...do dvoch kil marhul mi chybalo 150 g, tak som pridala tych 150 g egresov (odroda Pax)...len som si neuvedomila, ze egrese maju drobne kostky...tak mame bodkovany dzem :) ...chutovo vynikajuci...na moj vkus je trochu tmavsi...lebo egrese boli cervene...robila som ho na panvici...po styri vacsie naberacky ...kazda varka bola za 10 minut hotova
Já si klidně tím pektinem pomůžu, pokud je třeba. Vždyť je to přírodní látka...
Ono s tím strachem z chemie je to často poněkud "uhozené" - to je hrůza, že se do marmelád ap. přidává kyselina benzoová, jenže třeba jablka ji obsahuj spoustu, jinak by ve sklepě nevydržela ani měsíc. A nám vydržela klidně přes vánoce. A ono je toho víc. Stačí si jen uvědomit, že nejhorší smrt je z vyděšení, a nebát se. Na kupovaných produktech mi ani ta chemie tak nevadí, vadí mi chuť - ono marmeláda z doma natrhaných meruněk je prostě lepší. A o hodně.
marhulovy džem je velmi dobry, tiež patri medzi moje oblubene, ale v poslednom čase ich viac kupujem, jako robim sama. Objavila som totiž džemy bez cukru, su chutovo velmi dobře a dokonca lepšie jako tie domace
Ďakujem pekne za vynikajúci recept! Džemikov stale pribuda a nejaké sme už aj popapali. Aj na budúce správim podľa tohto receptu len dam menej cukru :-) Veľká spokojnosť mojich domacich maškrtnikov :-)



Pridaj komentár k receptu: