Marhuľový džem - univerzálny recept na džemy (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Ako bývalá konzervárka som mala pod palcom okrem iného aj kontrolu kvality džemov a pomazánok. Takže pridávam recept ako sa má správne variť džem samozrejme doma, pretože priemyselne je v tom trošku rozdiel. Zároveň nájdete rady ako uvariť iné druhy džemov. Vyskúšajte.

5 pohárikov
porcií
15 minút
príprava
45 minút
na 75 /plnenia/ °C

Postup

  1. Umyté a neprezreté marhule napolíme a odkôstkujeme, polky ešte pokrájame na štvoro. Neprezreté plody sú zárukou dobrého želírovania džemu, nakoľko obsahujú veľa pektínu. Potom si pripravíme väčší kastról, v ňom marhule vrstvíme a každú vrstvu presýpame kryštálovým pieskovým cukrom. Na 1 kg marhúľ pridáme 0,6-0,8 kg cukru, ja dávam 0,6 kg. Vrchnú vrstvu zasypeme najviac. Kastról zakryjeme a uložíme na chladné miesto do druhého dňa. Tento proces sa volá presladzovanie ovocia. Ráno budete prekvapení, že cukor až na malé zvyšky je rozpustený, plody presladené a vznikne sirupovitá zmes asi takáto...
  2. Pri varení džemu postupujeme tak, že do teflónovej panvice, alebo plytkého kastróla so širším dnom naberieme 3-4 naberačky marhúľ spolu s cukrovým sirupom. Zmes necháme zovrieť, zo začiatku pod pokrievkou a potom za neustáleho miešania varíme a odparujeme tak dlho, kým sa džem neprestane peniť a skúška želírovania nie je pozitívna. Dĺžku varenia si zapamätáme a ďalšie várky si už podľa tejto nastavíme na minútkach. Mne trvala jedna dávka 12 minút. A takto vyzerá uvarená dávka.
  3. Skúšku želírovania urobíme tak,že na malý biely tanierik si dáme za lyžicu džemu, urobíme v ňom cestičku, ak sa nezleje džem je uvarený. Skúšku robíme len prvýkrát! To, že je džem uvarený zistíme aj podľa toho, že džem sa pred koncom varenia dávky oddeľuje od dna a v strede vidíme kruhový tvar dna hrnca.
  4. Uvarené dávky zlievame do pripraveného hrnca a takto postupujeme, kým neuvaríme všetok džem, ktorý má potom rovnaké zloženie.
  5. Džem pri plnení do pohárov musí byť horúci, preto ho musíme zohriať na teplotu aspoň 75 st.C a až potom plniť. Pritom dbáme na to, aby vo všetkých pohárikoch bola približne rovnaká konzistencia-kusovitosť.
  6. Poháre naplnené až po okraj uzatvoríme viečkom /omnia,alebo twist-off/ a prevrátime hore dnom, aby sme dosterilizovali viečko. V tejto polohe zostanú len 30 minút. /nie stále,to je chyba/.
  7. Potom ich otočíme a postavíme viečkom hore. Po vychladnutí musia viečka vykazovať vákuum. Džemy s nedržiacimi viečkami sa musia skonzumovať ako prvé čo najskôr. Z uvedeného množstva mi vyšlo 5 ks pohárikov /viď obrázok/. Kto chce variť z väčšieho množstva ovocia, použije násobky surovín.
  8. RADA NAVYŠE: Podobným spôsobom pripravíme aj džemy z iných druhov ovocia,len s rozdielnym množstvom cukru. Napr. na 1 kg ovocia: u jahodového-0,8 kg cukru, u višňového alebo čerešňového 1 kg, u broskyňového 0,6-0,8 kg, u slivkového 0,8 kg a u červ.ríbezľí až 1 kg cukru. Ak sa nám zdá niektorý džem málo kyslý nakoniec varenia pridáme trošku kyseliny citrónovej. Priemyselne sa pridával aj pektín, ale ja nedávam, nechcem žiadnu chémiu. Ten by prichádzal v úvahu ak by džem zle želíroval. Tak dobrú chuť,sezóna ovocia je v plnom prúde.