Foto: manka1
Recept mám dávno - dávno asi z časopisu Slovenka, alebo Život. Už ho mám uložený v kartičkách mojich zákuskov. Teraz je upravený na bezlepkovú Zobraziť celý popisRecept mám dávno - dávno asi z časopisu Slovenka, alebo Život. Už ho mám uložený v kartičkách mojich zákuskov. Teraz je upravený na bezlepkovú verziu - ako skoro všetky zákusky, ktoré pečiem.
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Bielky vyšľahať s kryšt.cukrom, do tuhej peny - aby ak prevrátite misku nevypadla pena. Postupne pridávať žĺtky, potom po lyžici horúcu vodu. Nakoniec primiešať bezlepkové múky. Vyliať na plech vyložený papierom na pečenie. Upiecť asi na 200°C - čas neviem - podľa potreby - keď sa kraje odlepujú, a po zapichnutí dreveného špáradla do stredu nezostáva mokré, tak je upečená. (každá skúsená gazdinka to vie - toto píšem pre tých ktorí začínajú)
-
2
Na vychladnuté upečené cesto poukladáme odkvapkané marhule - ja som dávala štvrťky- také mesiačiky. Keď som dávala polovičky, hlavne pri väčších bol taký hrbček. Šťavu z kompótu dáme do hrnca (asi tak 2litrového), pridáme pomarančový sirup, dolejeme na 1,3l tekutiny - a necháme zovrieť. Keď tekutina vrie, tak prilejeme 0,2dl studenej vody, v ktorej sme rozmiešali 3 Zlaté klasy (120g prášku). Za stáleho miešania počkáme kým zovrie - vytvorí sa nám tzv. falošná želatina. Ja túto zmes už nesladím, no niekto si podľa chuti dosladí. Ešte teplým krémom zalievame cesto s marhuľkami - ja to robím pomaličky veľkou lyžicou - trpezlivo - a pekne sa mi to rozlieva. Dávka 1,5l je akurát na normálny veľký plech do klasickej rúry - zaliate je to po vrch.
-
3
Necháme vychladnúť, a krájame. Keď nevieme vydržať, tak sa tá falošná želatina zle krája. Ja to mám vtedy, keď to chystám v nedeľu dopoludnia, a deti idú hneď popoludní na vlak do škôl. Vrch sa môže ešte keď sa konzumuje natrieť, nasprejovať šľahačkou - kto má ako rád. Alke dobrý je aj bez šľahačky. Má jednu chybu - rýchlo sa zje.
Upeceny zjedeny vynikajuci :)))
Dakujem za dalsi dobry receptik.
Este ich tu zopar mas ktore sa chystam vyskusat :)