Marcipánový okrúhly koláč fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 3. mája 2015
Marcipánový okrúhly koláč (fotorecept)
Foto: ancicka

Jednoduchý koláč,ale marcipánová chuť vás očarí a určite tejto chutí neodoláte.

Suroviny

1 ks
2 ks
100 g
z 1 citróna
600 g
100 ml
150 g
2 čl
1 ks
100 g (alebo olej)
podľa potreby
podľa potreby
 (na potretie)
1 ks
Alebo:
2,5 PL
2,5 PL
100 g




Postup

  1. 1

    Najprv si do hrnčeka namočím sušené ovocie,zaliaté rumom a nechám ho bokom postať,aby nabutnalo.Do miska si dám jogurt s mliekom a roztopeným maslom,pridám vajcia a zamiešam a zvlášť zmiešam múku a ostatné suchí suroviny a zamiesím cesto v miske.

    Marcipánový okrúhly koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto potom vyložím na jemne pomúčenu dosku ,2-3 minútka prehnetiem,aby bolo hladké a vložím ho naspäť do misky a nechám cesto podkysnuť,aby znásobilo svoj objem.po vykysnutí cesto vyložím na jemne pomúčenú dosku a rozdelím ho na polovicu.

    Marcipánový okrúhly koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ovocie scedím a rum si zvlášť odložím na dalšie použitie.V najlepšom prípade ho môžem použiť do chutného čaju.

    Marcipánový okrúhly koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Obidva cesta rozvaľkam na obdlžník a do stredu postrúham marcipán,/alebo si môžem marcipán pripraviť zmiešanim so sušeného mlieka,cukru a mandlí./

    Marcipánový okrúhly koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    naň rozložím polovicu scedeného sušeného ovocia

    Marcipánový okrúhly koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a stočím.

    Marcipánový okrúhly koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Obidva rolky spolu stočim.

    Marcipánový okrúhly koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a uložím do vymastenej tortovej formy na bábovku,alebo na okruhlý plech.Nechám na teplom mieste aspoň 40 min. postáť,aby cesto podkyslo.Ked zdvojnásobí svoj objem,potriem žltkom a dám upiecť.Rúru si vyhrejem na 200 °C a koláč pri tejto teplote nechám 10 min a potom teplotu znížim na 180 °C a pečiem ešte asi 30 min.Ak by sa vrch koláča pripekal,môžte zakryť formu alobalom.

    Marcipánový okrúhly koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    po upečení nechám koláč prechladnuť vo forme a tak formu odstraním a celkom nechám vychladiť na mriežke.Chť a vôňa marcipánu Vás nenechá dlho čakať na ochutnávku.Dobrú chuť.

    Marcipánový okrúhly koláč (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

danila
krásny koláčik, ukladám na vyskúšanie, 5*
smejkad
ake jednoduche a ake efektne zatocenie, urcite pouzijem :-)
izabella929
@ancicka ,fantastický nápad s tým marcipánom..) určite vyskúšam, lebo marcipán rada používam v mojich zákuskoch..krásne sa ti vydaril koláčik..)
afataga
veru pekny kolac, mam marcipan z Lidla, taku hrubu tycinku, aj som rozmyslala ako ju zuzitkujem a uz viem :-)
havino
vieš ako dlho sa zaoberám myšlienkou, že marcipán zapracujem do kysnutého, super, si mi to odobrila, krásne vyzerá
kukulienka71
Piekla som bábovku s marcipánom, bola výborná, nepochybujem ani o tom, že tomuto koláču veľmi prospel, plus to rumové ovocie, dobrota! Krásne sa ti podaril:-)
afataga
dnes som sa inspirovala tvojou plnkou, urobila som osie hniezda, cesto si robim po svojom, tiez som dala jogurt, vyborne s tym marcipanom, zajtra dam aj foto, dnes mam mensi technicky problem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia