Marcipánovo-orechová torta s čokoládou a Amaretto fotorecept

janea - fotkajanea, 2. marca 2015
Marcipánovo-orechová torta s čokoládou a Amaretto (fotorecept)
Foto: janea

K tejto torte ma inspirovali Ola111 a Saluss, (dakujem vam:)) ja som si ju prisposobila podla nasej chuti. Upiekla som ju sestre k meninam, Zobraziť celý popisK tejto torte ma inspirovali Ola111 a Saluss, (dakujem vam:)) ja som si ju prisposobila podla nasej chuti. Upiekla som ju sestre k meninam, lebo miluje slahacku, marcipan, orechy a cokoladu. Ale ziadnu plnku, ktora obsahuje maslo. A tato dobrota mi z toho vysla.

Suroviny

10 ks
180 g
250 g
20 g
1/2 ČL
Plnka:
600 ml
2 ks
4 bal.
180 g pomleté
6 - 8 PL (podla chuti)
 na potretie korpusu
Zdobenie:
200 g
100 g horká
50 g
40 g
 na posypanie




Postup

  1. 1

    CESTO: Preosejeme si zvlast muku a zvlast kakao. Do muky primiesame prasok do peciva. Zltka oddelime od bielok. Zltka s cukrom dobre vymiesame na kremovu hmotu. Postupne primiesame muku. Cesto dobre vypracujeme. Z bielkov a stipky soli si urobime tuhy sneh, ktory nakoniec zlahka premiesame s cestom. Cesto rozdelime na dve casti. Len do jednej casti pridame kakao. Budeme mat 1 bledy a jeden tmavy korpus. Korpusy upecieme kazdy zvlast v tortovej forme na pecenie, ktoru sme vymastili a vysypali mukou. (Ja som pouzila papier na pecenie.) Pecieme pri 180°C / cca 30-35 min. Upecene korpusy nechame vychladnut. Prerezeme ich tak, aby sme ziskali 4 korpusy.

  2. 2

    PLNKA: Smotanu, stuzovace a vanilk.cukor vyslahame na husty krem, do ktoreho primiesame orechy. Z plnky odoberieme ca 4 PL, ktore budeme neskor potrebovat. Zvysnu plnku rozdelime na 3 casti. Prvy/spodny korpus som pokropila amarettovym likerom a potrela na hrubsie malinovou marmeladou. (Ribezlova je iste lepsia, no nemala som.) Na to natrieme 1.cast plnky a prikryjeme druhym korpusom. Natrieme marmeladu a plnku a prikryjeme tretim korpusom. Ten pokropime amarettom a znova natierame marmeladu a plnku. Stvrtym korpusom prikryjeme. Ten potrieme len marmeladou, aby sa nam marcipanovy potah potom prilepil. Obvod torty potrieme plnkou, ktoru sme si odlozili.

    Marcipánovo-orechová torta s čokoládou a Amaretto (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Posypeme dokola orechami. Marcipanovu hmotu rozmiesime s praskovym cukrom a rozvalkame medzi dvomi priesvitnymi foliami na velkost priemeru torty. Cokolady roztopime zvlast, pridala som trosku masla a mlieka. Marcipan polozime na tortu a kraje po obvode opatrne nozom obrezeme/zarovname. Mne sa to velmi nepodarilo v tom strese, v akom som piekla, tak som to zamaskovala bielou cokoladou, ktoru som rozliala prave navrch, len po kraji torty. Tmavou cokoladou som nakoniec pobehala hore-dolu po torte. (Doporucujem kvoli vzhladu ako prve polozit marcipan na tortu, poliat cokoladami a ked vychladnu, az nakoniec natriet tortu dookola so zvysnou plnkou a nakoniec posypat orechami. Je to urcite estetickejsie.:))

    Marcipánovo-orechová torta s čokoládou a Amaretto (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na velke zdobenie nebol ani cas, len co si torta pobudla trosku v ladnicke, uz som ju supovala na stol, lebo sestra mala kazdu chvilu prist a torta bola mojim spontannym prekvapkom. Podarilo sa a vydarilo mnammm, len sa tak po nej zaprasilo. :)

    Marcipánovo-orechová torta s čokoládou a Amaretto (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

katka78
Dnes mám celý deň chuť na tortu, neviem prečo, ani ich nejako zvlášť neobľubujem. Táto tvoja sa mi páči, mám rada také "jednoduché" nepreplácané. Už len keby mi ju niekto pod nos dal :-)
janea
Ahojte dievcence, ano @kukulienka71 , az mi bolo luto, ze mi nezostalo do druheho dna. Inac, to bol moj prvy fotorecept. Ten vzhlad torty je veru nic moc ale ta chut bola uzasnaaa. Najradsej by som ju uz zas robila. @babkamt , ja som tak kedysi nevypekala ale ako chodim na varechu, peciem uz aj ked ma nas pes narodeniny.:D @katka78 , keby si bola blizsie, rada by som ti ponukla.:)
danda3
Milá @janea , krásne tortu si spravila, ty budeš zas mojou inšpiráciou pre moju najbližšiu tortu,veľmi sa mi páči krém, taký som ešte nerobila, vyskúšam ho.♥
1x janea
janea
Dakujem pekne @danda3 , to ma tesi.;) A nabuduce tam dam este jednu vrstvu pudingu, lebo ho strasne lubim a uz som nemala cas ho varit. Okrem toho mam rada rozne chute v torte.
frezia68
@janea :Ak budeš robiť s pudingom,prosím si jeden kúsok na koštovku,lebo mne nemá kto napiecť tortu a Tvoja sa mi celkom páči :-)
1x janea
lidia3
to čo ma znamenať tie suroviny niekde sa stala chyba
janea
terinka, strasne dobra, v aprili oslavujeme narodeniny a vraj ju musim zas urobit. tentoraz si dam bacha aj na zdobenie.:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia