Foto: nikola166
Tento koláč ma naučila babička. Pri rodinných oslavách robím hneď dva :)
príprava
na 180 °C
Suroviny
Na cesto: | |
200 g |
|
70 g |
|
1 ks |
|
1/2 citrón nastrúhaná |
|
150 g |
|
50 g /orechy |
|
Na náplň: | |
200 g |
|
80 g |
|
1 sáčok |
|
100 g |
|
100 g |
|
Na dohotovenie: | |
50 g |
|
200 g |
|
1 sáčok |
|
20 g pražené |
|
Postup
-
1
Múku zmiešame s cukrom, vajcom, citrónovou kôrou, maslom a orechmi. Necháme na chladnom mieste odpočívať asi pol hodinu.
-
2
Cesto rozvaľkáme na okrúhly plát a vyložíme ním koláčovú formu, ktorú sme si vymazali maslom a vysypali múkou. Popicháme vidličkou, zakryjeme papierom na pečenie a posypeme strukovinami, aby sa nám cesto pri pečení nezdvihlo. Dáme predpiecť do rúry vyhriatej na 180° C na 15 minút. Potom odkryjeme a dopečieme. Necháme vychladnúť vo forme.
-
3
Pripravíme si plnku: pomazankové maslo vymiešame s maslom, cukrom, vanilkovým cukrom.
-
4
Natrieme na vychladnutý korpus.
-
5
Marcipán si vyvaľkáme na tenký okrúhly plát medzi dvoma fóliami.
-
6
Priložíme na krém a potrieme marhuľovým džemom.
-
7
Poukladáme odkvapkané marhule.
-
8
Tortové želé si pripravíme podľa návodu a nalejeme na marhule. Originálne by sa malo dať číre želé, ale nemala som.
-
9
Okraje ozdobíme opraženými mandľovými lupienkami a necháme stuhnúť v chlade.
-
10
Dobrú chuť :)
Diskusia k receptu