Mandľový koláč s marcipánom (fotorecept)

Autor receptu: nikola166

Tento koláč ma naučila babička. Pri rodinných oslavách robím hneď dva :)

30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku zmiešame s cukrom, vajcom, citrónovou kôrou, maslom a orechmi. Necháme na chladnom mieste odpočívať asi pol hodinu.
  2. Cesto rozvaľkáme na okrúhly plát a vyložíme ním koláčovú formu, ktorú sme si vymazali maslom a vysypali múkou. Popicháme vidličkou, zakryjeme papierom na pečenie a posypeme strukovinami, aby sa nám cesto pri pečení nezdvihlo. Dáme predpiecť do rúry vyhriatej na 180° C na 15 minút. Potom odkryjeme a dopečieme. Necháme vychladnúť vo forme.
  3. Pripravíme si plnku: pomazankové maslo vymiešame s maslom, cukrom, vanilkovým cukrom.
  4. Natrieme na vychladnutý korpus.
  5. Marcipán si vyvaľkáme na tenký okrúhly plát medzi dvoma fóliami.
  6. Priložíme na krém a potrieme marhuľovým džemom.
  7. Poukladáme odkvapkané marhule.
  8. Tortové želé si pripravíme podľa návodu a nalejeme na marhule. Originálne by sa malo dať číre želé, ale nemala som.
  9. Okraje ozdobíme opraženými mandľovými lupienkami a necháme stuhnúť v chlade.
  10. Dobrú chuť :)