Mandľový koláč s marcipánom (fotorecept)
Autor receptu: nikola166
Tento koláč ma naučila babička. Pri rodinných oslavách robím hneď dva :)
30 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Múku zmiešame s cukrom, vajcom, citrónovou kôrou, maslom a orechmi. Necháme na chladnom mieste odpočívať asi pol hodinu.
- Cesto rozvaľkáme na okrúhly plát a vyložíme ním koláčovú formu, ktorú sme si vymazali maslom a vysypali múkou. Popicháme vidličkou, zakryjeme papierom na pečenie a posypeme strukovinami, aby sa nám cesto pri pečení nezdvihlo. Dáme predpiecť do rúry vyhriatej na 180° C na 15 minút. Potom odkryjeme a dopečieme. Necháme vychladnúť vo forme.
- Pripravíme si plnku: pomazankové maslo vymiešame s maslom, cukrom, vanilkovým cukrom.
- Natrieme na vychladnutý korpus.
- Marcipán si vyvaľkáme na tenký okrúhly plát medzi dvoma fóliami.
- Priložíme na krém a potrieme marhuľovým džemom.
- Poukladáme odkvapkané marhule.
- Tortové želé si pripravíme podľa návodu a nalejeme na marhule. Originálne by sa malo dať číre želé, ale nemala som.
- Okraje ozdobíme opraženými mandľovými lupienkami a necháme stuhnúť v chlade.
- Dobrú chuť :)