Mandlové mléko

luca23 - fotkaluca23, 28. decembra 2013
Mandlové mléko
Foto: luca23

u tohoto mlíčka kravičky netrpí :)

2 minút
príprava

Suroviny

200g
700ml
 alebo med, sirup




Postup

  1. 1

    mandle (NEPRAŽIT) přes noc namočit do vody, druhý den slít, nalít novou vodu a rozmixovat, přecedit, vypít, hrozná dobrota!

Diskusia k receptu

starec
recept krátky, ale vecný a je to veľká pomoc pre tých, ktorým kravské mlieko robí problémy.
evanaaa
Mňa by zaujímalo, kde sa, okrem vypitia dá takéto mlieko použiť ( varenie, pečenie....)?
luca23
starec, já mlíko nepiju z těchto důvodů :) ale nechci
luca23
doporučená dávka je 100g mandlí na 1 l vody, mně to příjde málo, nebo dám hrst mandlí (fakt nevím kolik to je) a doliju tak 700ml vody, mandle jsou v tom krásně cítit :) samozřejmě se dá i z ostatních ořechů
používateľ nemá avatar
hag
hag
luca23, skvelý recept. V záhrade nám rastie mandľový strom, sú na ňom mandle úžasnej chuti. Mám však výhradu voči tvojmu úvodu. Kravičky netrpia, keď ich doja. Kravičky trpia, ak zostanú nepodojené.
luca23
Jasně, myslete si co chcete, já si stojím za svým.., tady vám dám jedno video a prosím koukněte na něj :)
@zdezda a @hag


luca23
bohužel mi sem nejde vložit, no nic uděláme to jinak na stránce youtube si zadejte MŮJ PŘÍBĚH
luca23
mělo by to být osmé video v seznamu, autorem je srdce všem, prosím koukněte na to a řekněte mi jak jste se cítili
ampara
To je nejaká schizofrénia, keď píšeš, ze mlieko nepiješ, a potom pridáš 3 recepty, v ktorých je mlieko????
luca23
@ampara a rostlinné mléko ti nic neříká????? všecko to přepisujem neboj se, aby se neozvali tací jako jsi ty :) mléka jsou - sojová, ovesná, rýžová, oříšková...tak v klídu jo? s tou schizofrenii!!!
používateľ nemá avatar
hag
hag
Tak som si to pozrela. Ale s veľkým sebazaprením. Ako som sa cítila? Spomínala som. Na svoju maminku, ktorá bola dojičkou. Na to, ako ma učila dojiť, keď som jej chodila pomáhať. Kydali sme hnoj, napájali, kŕmili. A dojili. Spomínala som na to, ako sme prežívali, keď sa telila krava. Ako sme sa starali o teliatka. Krásne som si zaspomínala na svoju mladosť. Cítila som sa naozaj dobre. Tých pár účelových záberov, ktoré sú vo videu, to je naozaj nepríjemné. To ale nie je dôvod na to, aby človek nekonzumoval mlieko. Keď si pozrieš nepríjemné zábery, ako sa niekde správajú k deťom, nebudeš rodiť? Keď si pozrieš, ako sa správajú zamestnávatelia k zamestnancom, nebudeš sa obliekať, obúvať, jesť? Nebudeš cestovať?
Verím, že dozrieš.
ampara
Ja som úplne kľudná a pre mňa je mlieko živočíšneho pôvodu.Ostatné(rastlinné mlieka) sú rozmixované rastliny vo vode. Hoci si neviem predstaviť kôprovú omáčku s orieškovým mliekom,ale proti gustu... Je to len môj názor. Prajem dobrú noc a všetko dobré:-)
luca23
@ampara promiň, přišlo mi že jsi vyjela, ale btw, vůbec to není poznat na chuti :)
@hag myslím, že se za vegana považovat mohu, a jestli se mi chce rodit? nechce, mám z toho panickou hrůzu a vlastně ani nevím jestli budu moct mít děti, nijak mi stejně nepřirostly k srdci :)
moje maminka taky dělala dojičku..takže taky něco vím
Ale prostě tak jak se stravuji posledních pár měsíců mě dělá šťastnou..a nepotřebuju k tomu mléko ani podobné živočišné produkty :)
používateľ nemá avatar
hag
hag
Neberiem ti to. Jedz, čo chceš. Buď šťastná. Len netrep, že krava trpí, keď ju doja. Dobrú noc.
leomax
....vlastně ani nevím jestli budu moct mít děti, NIJAK mi stejně nepřirostli k srdci........a za touto vetou vyškerený smejlik. Smutné, veľmi smutné. Čo je vlastne zmyslom života takéhoto tiež človeka? Viac jej k srdcu prirástli kravské vemena, ako dieťa:-(((
tiginko
ale @leomax , veď ona sama je ešte veľké dieťa. Nechaj ju, veď ona dozrie a možno získa iné pohľady na svet... Lucka deti ti nemuseli zatiaľ prirásť k srdcu, ak náhodou budeš mať vlastné, až potom uvidíš o čom to je. A z pôrodu nemusíš mať hrôzu, teraz ti vedia od "hrôz" perfektne pomôcť, tak žiadne obavy :-)
leomax
@tiginko , mám dve dcéry. Obidve už sú za hranicou 23 rokov. Obidve vyštudovali VŠ (čo ja som bohužiaľ v ich veku nezvládol), ale veľmi dobre si pamätám, aký pohľad na život mali vo veku ßluca. Veľmi by som bol nešťastný, keby zdieľali podobné názory. Môj život by fakt asi nemal zmysel!
leomax
@hag , Tvoj komentár o 23.23 hod. bol skvelý, ale s takou @luca23 to určite nepohne. Je to proste teliatko.
margaretka28
:-))) preboha ako si prišla na to, že krava ked dojí mlieko tak trpí???? To hádam nemyslíš vážne ?!
zdezda
...už nemám slov, ako som zhliadla papierikové odkazy
mamatata2
Ja tento recept vyskúšam, snažím sa byť paleo, a myslím, že mandle sú povolené. Mne vyhovuje paleo a tebe zasa nič živočíšne a myslím, že to je hlavné, že človek si má ( ak si môže) vybrať , čo mu vyhovuje.
afataga
suhlasim s @ampara , maslo je maslo a mlieko je mlieko, vsetko ostatne su len umelo vyrobene napodobeniny, ktore si nezasluzia toto pomenovanie, nase babky nepoznali podobne gebuziny a boli zdravsie, je to jeden obrovsky biznis, myslim si, ze je urcite horsie jest tieto napodobeniny, vacsinou su vyrabane aj tak z GMO plodin, kto chce, nastuduje si problematiku, kto nie, moze jest aj nadalej takmer umelu hmotu
evanaaa
Pozrela som si video, tie papieriky sú skôr taký psychologický ťah na ľudí, aby sa im pohlo svedomie, ale to, čo bolo ukázané na konci je podľa mňa ojedinelý prípad a neznamená to, že je tak všade. Tí tam nemali žiadny vzťah k zvieratám a vybíjali si na nich zlosť pre niečo. Myslím si, že väčšinou je o teliatka postarané.....A mlieko zvierat pili ľudia už dávno..... Priznám sa, obdivujen všetkých tých vege -a vega....ja by som nemala pevnú vôľu tak sa stravovať, ale každý nech je to a čo si navarí, je to jeho vec. Jedine to neuznávam pri deťoch a mládeži, ktorá na svoj rast potrebuje iné živiny ako len rastlinné.
luca23
budu si jíst a vařit nadále jak chci :) a na vaše negativní řeči kašlu :) za mě zvířata ve velkovech trpí a není to jinak.., děje se to, jen to nikdo nevidíme..
luca23
@leomax , nepřeji si aby jsi mi sem dával odkazy, nevidím důvod mi je sem cpát, tak pro příště
luca23
@leomax , s přítelem v tom jestli chceme nebo nechceme mít děti máme jasno a od nikoho si kecat do toho nenecháme :)
leomax
S tebou psa mať bude riziko, nie to dieťa!
mia123
aj moja babka kedysi pracovala v JRD sa to volalo,a o kravicky bolo dobre postarane,teliatka ktore nechceli cicat od kravy boli dokrmovane flasou,a nebrali ich hned prec,tak neviem kde si to video vyhrabala:)
luca23
@mia123 staci se podivat na nekolik dokumentu na csfd mrknout a pak stahnout, to mi bohate stacilo abych se distancovala od zivocisnych slozek..a citim se dobre a nic mi nechybi
leomax
Ale chýba a veľa. Rozum, krása, sebakritika atď.......
luca23
@Leomax , áááá, ale ty jsi mi nějaký chytrý že mě můžeš soudit? :D áha
megdesign
@luca23 keby sme sa mali riadit podla takych videi, ake si sem dala ty, tak by sme nesmeli jest nic... Uz odpradavna je dane, ze clovek je vsezravec... Podla mna je to skor v hlave ako v presvedceni...

Mimochodom, take sojove maso... vies akymi pesticidmi sa ta soja na poli osetruje? Kolko hmyzu sa zomelie pri jej spracovani?
A po dalsie, je vedecky dokazane, ze clovek za svoj zivot pocas spanku zje asi 40 ks rozneho hmyzu /pavuk, mucha, komar a pod./ Nespavajme teda :D
luca23
@megdesign , člověk kdyby si měl zabít zvíře sám, málokdo to udělá :) masa jíme nadbytek, zbytečně nám pak hnije ve střevech, rostlinná strava je tělu mnohem prospěšnější a hlavně zdravější, proč myslíš že lidé trpí na infarkty, rakoviny apod? :)
O soji toho vím spousta a co? ne každá soja je GMO :) a to že u toho umře hmyz? a co mám dělat, to je jak kdybych nemohla projít ani trávou abych toho plno nezašlapala :) nezajímá mě to
2010
Taras bludy, vylez z tej svojej zlatej Brnenskej klietky a chod pozriet ako zije naoajstny svet aspon tak na pol roka, do Sudanu ci Centralnej Afriky , Bangladesu ci Timoru, aby si videla tie nafuknute brucha od hladu a oci plne much. Myslim ze by ti to pomohlo v tvojej naivnosti.
PS: zil som v afrike dost vela rokov a takych ako ty by tam mali posielat povinne.
luca23
@2010 nevidím důvod :) a v africe chápu, že si zabíjí vlastní krávu, či kozu a v podobných zemích, my máme na výběr na rozdíl od nich..u nás je to jen posraná rozežranost, dřív lidi za časů našich babiček měli maso jednou týdně..
luca23
@2010 a pokud vím, žiji ve svobodné zemi, tím pádem nejsem nucena či odkázána na to co jíst, můžu si vybírat na co mám chuť, je to smutný co se děje v jiných zemích, ale nic s tím neudělám..:)
rea1
ach, jo, ďalšie premúdrelé decko. čo tak menej arogancie? čo tak trocha slušnosti? aha, všetci sú blbí všežravci, len ty si lietadlo. tak potom nič. komu nie je zhora dané ... v tvojom veku by si už mala mať rozum a už by si mohla vedieť, ako sa správať. trocha menej povýšenosti a hlúpych rečí by nezaškodilo. možno časom dozreješ, aj keď teraz o tom pochybujem - ale ja som optimista. :-)
megdesign
@luca23 nemam problem zabit zviera /zajac, prasa, sliepka,... - nemal som najmensi problem/

No isto je rakovina z masa :)))

"dřív lidi za časů našich babiček měli maso jednou týdně" - to je jaka sprostost??? Sak uz praveky ludia lovili mamutov a jedli ich mesiace, maso zakopavali do zeme, bo chladnicky neboli.... :D :D
luss44
@luca 23, takému videu z youtube uverí málokto. Píšeš že Tvoja mama robila dojičku, tak nech Ti povie, či sa takto chovali ku kravám a teliatkam... asi nie. Aj môj otec robil 40 rokov na JRD, poznám takých veľa ľudí a určite ani jeden z nich by sa nechoval takto k zvieratám, pretože keď sa máš o niečo starať, musíš to mať v prvom rade rád. Tie zvieratá sú chované pre potreby ľudí, tak to už v živote chodí. A never všetkým videám čo nájdeš na nete. Odporúčala by som Ti včerajší dokument - Pyco v Ugande, možno by sa na Teba nalepilo trochu pokory.
luca23
DOKUMENT ->earthlings<-

Tim to se s vami loucim a dal nekomentuji tento prispevek na mandlove mleko a vase stupidni nazory.
Jist maso nezacnu i kdyby se nahodou stalo a byla bych tehotna, haha ted se tu rozjede dalsi debata :D
Neznamena ze vy jite maso, ja musim zacit taky :) nezacnu jen kvuli vam
megdesign
Aj tak neverim, ze ked si bola mladsia (v obdobi 0-22 rokov), ze si nejedla maso.. :P Vtedy ti asi nevadilo, ze "zvieratka trpia", ze? Takisto, ked ti mama zarobila kakao s mliekom do hrnecku, asi ti nedavala mandlove, ci? Vtedy "kravicky netrpeli"? :P
luca23
sest let nejim maso, co mi k tomu reknes? :) a cca 2 mesice zivocisny veci a kakao nesnasim odmalicka
citroen
@luca23 už by si mohla prestať.Ak nemáš komentár k tomuto receptu ,tak si založ diskusiu o konzumovaní a nekonzumovaní živočíšnej potravy a bude kľud
megdesign
Co ti mam k tomu povedat? Evidentne je to v hlave, ked si predtym 16 rokov masko papkala v pohodke :)

Ale zas to ma ja vyhody, ked pokosia travnik, tak nemusia kompostovat :) ja ta presviedcat nejdem, ale zivocisne bielkoviny telu budu chybat. Biologiu neojekabatis :P
luca23
@citroen , děláš si ze mě srandu? :D
@megdesign , tělu bílkoviny nechybí, a nejsou jen živočišné bílkoviny, prvně si něco načti jo? :)
kimlo
@luca23 si este mlada a sprosta, aby si sudila ci telu bielkoviny chybaju alebo nie...az sa budes drzat blabol o zdravom stravovani a toho co si nactes, porad sa radsej so svojim lekarom, pripadne psychiatrom...ver tomu ze maju ine nazory ako ty...to je len dobra rada...
hubata
Ak schrúmem 10 dkg mandlí a napijem sa za tým vody má môj organizmus viac z tých mandlí, lebo ty vypiješ len mandľami zafarbenú vodu, ostatné vyhodíš........ To isté robíš so sójou, ovsom, ryžou, orieškami - ale pritom 2/3 z nich vyhodíš a tešíš sa ako zdravo sa stravuješ, ale pritom ako draho.
luca23
@kimlo mrkni na youtube na video Veganství-naše přirozenost - Gary Yourofsky. cz titulky a možná budeš mluvit jinak a doktorů se snažím vyvarovat co nejvíc jde a přestaňte mi říkat co je pro mne dobré, já vím jak se cítím na jaké stravě
luca23
@hubata kdo říká ale že drť z oříšků, mandlí, apod nezužitkuju?:) dávala jsem tu recept na kuličky z mandlí, takže prrrr než něco takovýho napíšeš:)
luss44
@luca23 vegánstvo a prirodzenosť? ľudia konzumujú mäso už od praveku, takže aká prirodzenosť? mne je srdečne jedno, či je niekto vegetarián, vegán alebo iný ...án, ale prirodzenosťou nech to nenazýva... súhlasím s @abdul , škoda že bol upravený...
julica
Ved ju nechajte, ani ja nepijem mlieko, robi mi zle, vela problemov sa vytratilo odvtedy, co som prestala. Odporucam vsetkym vyskusat pri traviacich problemoch. Maso jest musim, lebo som hlados, ale nerobim to casto. A ludia v minulosti nezili az tak zdravsie, kedze zomierali podstatne mladsi, oni len vyzerali staro. Na rozdiel od lucy deti chcem mat, ale tiez vidim, ze si nimi ludia nahradzaju zmysel zivota, co je smutne.
swif
@megdesign - keď si dieťa, rozhodujú za teba rodičia, takže tvoj argument je irelevantný a asi taký hodnotný ako detské "viem ale nepoviem".
@leomax - tvoje argumentovacie schopnosti aj napriek tomu že sa opieraš o svoj vek nie sú moc na úrovni - pozri si zopár svojich komentárov - snaha o zosmiešnenie, poukazovanie na nižší vek (akoby to bol ukazovateľ múdrosti). Ohľadne detí - vieš o tom že Matka Tereza nemala deti a predsa si dovolím tvrdiť že bola staršia ako ty a múdra bola taktiež :)
@kimlo - to že je mladá a sprostá súdiš z fotky a z receptu na madľové mlieko?
@all - prosím vás, keď už si tu tak strašne chcete presadiť svoj "väčšinový" názor - robte to tak ako by sa malo. Pádnymi argumentami a nie infantilnými urážkami. + to že vás je veľa s rovnakým názorom ešte neznamená že máte pravdu. Kedysi za čias Teslu mala väčšina ľudí názor že striedavý prúd je zlý, no nezdá sa mi že by ste si svoje notebooky nabíjali jednosmerným. :)
zizazi
je mi z tej komunikácie smutno, luca23 dala recept, budme jej zaň vďační, to video je hrozné a verím, že také veci a aj horšie sa dejú, veľkochovy sú žiaľ také...ak je vegánka je to predsa jej vec a slúži jej to ku cti a jej vecou sú aj jej názory...ved každý sme nejaký....buďte predsa tolerantní...
abdul
@swif : Myslíš, že v batérii notebooku je striedavé napätie ? Nože ” pádnymi argumentami ” prezraď niečo o tom. U nás na družstve sme nabíjali jednosmerným. Ako a zčoho sme ho tam dostali je druhá vec.
kakao
Ach jaj, typická Varecha - infantilné deti sa rozdelia na dve skupiny a vydržia sa hádať kľudne aj niekoľko týždňov, ako ilustruje tento recept, jeden komentár viac od veci než druhý.
megdesign
@swif , ale ja som nenarazal na to, ze ked som dieta, rozhoduju za mna rodicia.... Naznacoval som to, ze isto nepovedala autorka receptu na pecene kurca v nedelu ze: "Mama ja to nechcem, lebo to je maso."

A k tomu Teslovi... stiredave je napatie, nie prud... Ak sa chytis striedavych 230V a jednosmernych 230V, hadaj co ta zabije? Striedave - sposobuje fibrilaciu srdca, popaleniny.... Jednosmerne ti nic nespravi...
Cize ano, striedave napatie je nebezpecnejsie ako jednosmerne....
To, ze sa zauzivalo striedave ako standard je koli tomu, ze prenosova siet striedaveho napatia je ekonomickejsia ako jednosmerneho.
A ano notebooky sa nabijaju usmernenym napatim, povacsine 18V :P
marianne
jaaaj sranda s Vami:-))..ale Ta tu dodzobali @luca23 :-)) Ja som mizerna gazdina,co sa chovatelstva tyka,keby krava slahla chvostom,tak utekam kade lahsie,nevyznam sa vobec,takze nemudrujem, ci trpi,ci netrpi,...ale mandlove mlieko je skvela vec.Robievam 1 hrncek mandli a 5 hrncekov vody..odkoho som to odkukala uz neviem,zboznujem to mlieko a je velmi nielenze chutne ale aj zasadite,to je pre mna tiez dolezite:-)) takze pre mna vyborny recept




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia