Foto: mesiar50
Priprava je jednoducha.
porcií
príprava
Suroviny
Suroviny na piškótový korpus : | |
7 ks |
|
210 g |
|
210 g |
|
Suroviny na mentolový krém: | |
800 g |
|
400 g |
|
400 g |
|
Suroviny na želatínu : | |
6 ks |
|
250 g |
|
Pomocné suroviny : | |
|
Postup
-
1
Zacneme pripravou piskotoveho cesta. Oddelime si zltky od bielkov.
-
2
Preslahame trochu bielky a potom k nim pridame krystalovy cukor. Slahame dalej do penista.Samozrejme ta pena nebude taka tuha ako pri slahani inym systemom.
-
3
Pokracujeme pridanim vyslahanych zltkov k pene z bielkov. Trochu preslahame na pomalom chode slahaca.
-
4
K vymiesanej vajecnej hmote primiesame metlickou, alebo varechou muku.
-
5
Surove piskotove cesto vlejeme do predom pripravenej tortovej formy ktoru sme vystlali papierom na pecenie.
-
6
Cesto som piekol 55 minut pri 160 C.Zhruba po 15 -20 minutach som ho zakryl alobalom.
-
7
Upeceny korpus nechame vychladnut a az potom ho vyberieme z formy.
-
8
Pokial sa nam korpus chladi tak sa zatial presunieme na pripravu kremu.Mentolove cokoladky a aj tmavu cokoladu dame za staleho miesania rozpustit v smotane na slahahanie.Ked sa nam zmes zacne parit tak ju potom stiahneme z ohna.Inac mne minule zovrela a nic sa nestalo.A pravdou je aj to ked pouzijeme kvalitnu cokoladu tak nam hmota nemusi stat v chladnicke celu noc, ale staci iba tak 2-3 hodinky.
-
9
Po troch hodinach v chladnicke je cokoladova hmota pripravena na slahanie.
-
10
Schladenu coko-smotanovu zmes slahame na vysokych obratkach cca.3 minuty.
-
11
Dalej pokracujeme poskladanim torty.Zacneme tym, ze si tortovy korpus prerezeme na tri casti.
-
12
Spravime si prizemie torty.
-
13
Prizemie zakryjeme druhym platom a mame takto prve poschodie torty.
-
14
Bok torty natrieme kremom.
-
15
Tortu pomocou dvoch vacsich nozov prelozime na podnos, alebo vacsi tanier.Ja som pouzil spodok tortovej formy na ktory som dal alobal.
-
16
Natrieme kremom prve poschodie respektive druhy piskotovy plat.
-
17
A na vrch torty pojde treti piskotovy plat.
-
18
Celu tortu natrieme kremom.
-
19
Prerezeme mentolove cokoladky a spravime si taku ohradku, aby nam zelatina nestekala dole po krajoch torty.
-
20
Maliny dame na sitko a nechame ich odkvapkat. Platky zelatiny namocime do 250 ml studeneho sirupu a ked zvlacnie tak ju zohrejeme asi na 80 stupnov.Ja som ju skusal tak ze som koniec prsta do nej strcil a ked ma postiplo tak je ok. Vy to robte samozrejme inac, staci ked si vsimnete, ze sa zacne z nej silnejsie odparovat tak ju potom z ohna stiahnite.Dame ju potom ochladit.Ja som ju schladil v drese na umyvanie riadu a za obcasneho miesania som sledoval ako tuhne.Keby vam stuhla moc, tak ju potom kludne zohrejte znova.To je asi vsetko, keby som nieco vynechal tak ma prosim vas potom upozornite nato.Zelam vam pekny zvysok dnesneho dna.
Chlapci su skvely a navzajom si pomahame ako vieme.
Ja im napriklad posluzim tym, ze im navarim sem-tam nejaku domacu dobrotu.Moje torty su,, stavane" na
jednoduchosti.Spravis hociktoru z nich hravo.Dakujem ti pekne.
Tortu som prekrojil este hned za cerstva a polskemu, slovenskemu a tiez aj rumunskemu kolegovi chutila.
Ja som ju chutnal tiez a je v pohode.Dakujem ti velmi pekne a nech sa vam paci v reze.
Akurat som myslel na teba, ked som tu cerstvu tortu krajal s mojim vykostovacim nozikom, ze by si to mohla,, zmaknut" za mna.Srdecna vdaka Izabelka.
Dakujem ti pekne.
Velmi pekne ti dakujem.
Varime si kazdy zvlast a kazdy z nas v dome vie docela dobre varit, ale piect torty a sladkosti zvyknem iba ja.
Nerobi mi to ziadny problem, kedze sladkosti mam rad aj ja.Dakujem ti pekne.
Chutila kazdemu, ved je skoro ako domaca.Dakujem ti za tvoj pekny komentar a tiez ta pozdravujem
z nizozemska.
@methi , vazim si tvoju pochvalu.Dakujem ti pekne.
Akoze nie, na vareche si moja kolegyna.A som tomu rad a este radsej by som ta ponukol, keby to slo.Dakujem ti srdecne.
5*
5*
Mile od teba.Dakujem ti velmi pekne.
Ved ich nemusis odskusat.Ja mam tiez vela receptov ulozenych a su mi dobre na inspiraciu a na ucenie.Potesila si ma,dakujem ti pekne.
Tiez ta pekne pozdravujem @olinecka a moc ti dakujem.
Som rad,ze sa ti paci.Pekne ti dakujem.
Tortova forma ma priemer 23 cm.Dakujem ti za zaujem
a zelam ti pekny vecer.
Potešila si ma,že sa ti torta páči.Torty s týmto krémom som robil
už viackrát a kolegovia s ňou boli spokojný.Najlepšie robiť torty večer,aby krém v nich dobre stuhol.Potom tie rezy torty budú rozhodne krajšie ako moje,keďže ja ich poväčšine porcujem vlastne ešte svieže.Mnohokrát vďaka.