Foto: ywett
Cesto dávam vymiesiť a vykysnúť do pekárničky (fakt úžasná pomocníčka v kuchyni). Za tú dobu sa môžem venovať dcérke a potom keď už cesto Zobraziť celý popisCesto dávam vymiesiť a vykysnúť do pekárničky (fakt úžasná pomocníčka v kuchyni). Za tú dobu sa môžem venovať dcérke a potom keď už cesto vykysne už len vaľkáme a plníme a potom sa môžu naše výtvory piecť. Recepty na kysnuté cestá si vymieňame s kamarátkou, ktorá má rovnakú záľubu ako ja v pečení s pekárničkou :) Doma pripravené pečivo je najlepšie a na nedeľné raňajky ako stvorené... a ja ešte zbieram skúsenosti a rady ohľadom kysnutého cesta, lebo to ešte tak perfektne neovládam.
na 180 °C
Suroviny
250 ml |
|
90 g |
|
2 |
|
štipka |
|
50 g |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
z 1/2 citróna |
|
500 g |
|
40 g |
|
Plnka maková: | |
200 - 300 g |
|
podľa chuti |
|
1 PL |
|
podľa potreby horúca |
|
Plnka kakaová: | |
|
|
|
|
na potretie cesta pod kakao |
|
Postup
-
1
Všetky suroviny dáme do nádoby v pekárničke, ako prvé do nádoby sa vždy musia dať tekutiny, teda čo sú v tekutom stave (mlieko, maslo, žĺtky, citronová šťava....) Potom prídu na rad sypké suroviny (múka)...tak pridáme do nádoby múku a do jedného rohu nasypeme soľ, do druhého rohu cukor, do ďalšieho vanielkový a citronovú kôru . Potom uprostred nádoby urobíme prstom do múky dierku a dáme droždie, ktoré jemne zahrnieme múkou. Ak používame čerstvé droždie je dobré dávať cukor priamo k droždiu. A soľ by nemala prísť do priameho kontaktu s droždím! Zapnem program cesto a nechám pekárničku pracovať, sama si cesto vymiesi a aj krásne vykysne. Sem tam nakuknem či netreba pridať múku, cesto by sa nemalo lepiť na boky nádoby.
- 2
Zatiaľ si pripravíme makovú plnku. Mak s cukrom premiešame a pridáme citrónovú kôru a vlejeme horúcu vodu (vody pridáme toľko aby plnka nebola hustá a dala sa na cesto dobre natierať)
- 3
Po vykysnutí cesto z pekárničky vyberieme a rozdelíme na dva bochníky. Jeden závin plním kakaom a druhý makom. Z tohto cesta sa môžu spraviť aj plnené pečené buchty.
- 4
Cesto rozvaľkáme a natrieme makovou plnkou. Druhé cesto tiež rozvaľkáme a potrieme roztopeným maslom a dáme rozmiešané kakao s cukrom a ešte troška polejeme maslom.
- 5
Záviny zvinieme dáme na vymastený plech, potrieme roztopeným maslom a necháme približne 15 minút ešte nakysnúť.
- 6
Pečieme na 180 °C približne 35-40 minút. Po upečení záviny hneď potrieme olejom.
- 7
Prajem dobrú chuť!
- 8
A kakaový závin (nabudúce dám do oboch viac plnky)!
- 2
-a ďakujem:)
@kozima , ja som predtým vôbec z kysnutého nerobievala ale kedže máme radi, tak raz za času upečiem aby som aj pekárničku využila:)
@enge149 , ak treba tak doplním, myslíš postup po vykysnutí cesta alebo?
@danculka , ďakujem:)
ja postupy na kysnute cesto nemam, robim od oka a vzdy sa mi vydari, od vianoc mam pekarnicku, tam davam podla receptu, lebo som nevedela ako a co to bude robit, ale prisla som nato, ze ani tam sa to nemusi presne na gramy vazit, naco sa zdrzovat :) kazdy si robi po svojom, ma to take ake to chce mat :)) a tak to bude aj jest...
@viedra , to je v pohode však ja sa tiež mýlim:)....a myslím že to nevadí že máš len s jedným....mám známu a tiež ma pekárničku s jedným hákom a chlebík mala dobre vymiesený a aj bol výborný. Neviem aký typ máš pekárničky, ja mám Moulinex XXL a preto má dva háky a sú potom menšie pekárničky a tam stačí jeden hák. Treba len skúšať, držím ti palce a potom napíš ako sa ti darilo:) Ja som mala zo začiatku tiež obavy a teraz si neviem pekárničku vynachváliť:) Už som skúšala piecť rožky, pletenky, vianočky, chlebík, bábovku...
300ml vody (vlažnej)
2 lyžičky soli
500g hladkej múky
2lyžičky cukru
1 lyžička rasce
1 lyžička sušeného droždia
A ako som písala vyžšie ako prvé do nádoby sa vždy musia dať tekutiny a potom sypké suroviny. A na pekárničke zapínam program základný biely a kôrka stredná a váha 1000g
Vložila by som sem aj foto toho chlebíka ale do komentárov sa to asi nedá..
Určite recept upravím, budem záviny ešte piecť a dám potom aj iné foto, ak sa mi vydarí lepšie...skúsim ho teda piecť dlhšie a na 190-200 stupňov.
Musím priznať, že kysnuté nerada pečiem, skôr rolády a iné koláče :-) Ale mám tu asi 3-4 recepty na vianočky a domáce pečivo, ak chceš pozri si ...už ich aj vyskúšali. Odpisujem ti pod novým nickom, lebo nick@cica2 už nepoužívam.
Toto je recept na dvojfarebnú vianočku:
varecha.pravda.sk/recepty/domaca-dvojfarebna-vianocka-fot...
Vianočka1:
varecha.pravda.sk/recepty/vianocka-/13249-recept.html...
Domáce pletenky a bagety:
varecha.pravda.sk/recepty/domace-pletenky-a-bagety-fotore...
Dvojfarebná vianočka z domácej pekárne:
varecha.pravda.sk/recepty/dvojfarebna-vianocka-z-domacej-...
Ak záviny ešte raz spravím, recept upravím aby to bolo čo najlepšie a dám ti vedieť ;-)
@jozka , tak záviny som po dlhej dobe opakovane vyskúšala a nechala som už dlhšie piecť a aj suroviny som upravila, myslím hlavne aj to droždie. Musím napísať, že tentoraz bolo cesto lepšie a nadýchanejšie. Síce som piekla na 180 °C, ale nechala som aspoň tých 35 minút a pred pečením som potrela roztopeným maslom a po upečení mali aj peknú farbu. Recept som upravila, aj v postupe a doplnila som aj nové fotky. Len som mohla dať viacej plnky, to som dáko málo odhadla. Ďakujem za tvoju radu :-)
Ešte raz Ti ďakujem a aj za pochvalu :-) Prajem všetko dobré a nech sa aj Tebe krásne darí!
PS: Držím palce aby si mala pc, čím skôr v poriadku...tie TS mi dáko nefungujú...písala som aj tam a zrejme to nedoručilo