Makový koláč bez múky

irenaw - fotkairenaw, 24. novembra 2011
Makový koláč bez múky
Foto: irenaw

Je výborný a je rýchly. Môjmu hlavnému makovníkovi veľmi chutí. Takže sa už u nás udomácnil. Mám ho od bývalej kolegyne.

8-12
porcií
15 minút
príprava
50 minút
na 170 °C

Suroviny

240 g
240 g
6 ks
1/2 čl
1/2 čl
1/2 čl
1/2 čl
2 PL
4 ks
poleva:
100 g
100 g
2 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Dáme rúru predhriať na 170°C. Menšiu tortovú formu (priemer cca 20 cm) pomastíme maslom a vysypeme hrubou múkou. (Do veľkej formy na makovú tortu robím dvojitú dávku.) Mak, cukor, koreniny a sódu bikarbónu zmiešame. Pridáme celé vajcia a olej a vyšľaháme do peny. Samostatne vyšľaháme 4 bielky. Do makovej hmoty jemne vmiešame sneh z bielkov. Vylejeme do formy a pečieme 40 - 50 minút. Treba vyskúšať špáradlom. Necháme čiastočne vychladnúť. Do hrnčeka dáme všetky suroviny na polevu a zohrejeme, nevaríme. Dobre vymiešame, aby sa rozpustil cukor. Koláč celý natrieme polevou. Poleva do vlažného koláča čiastočne vsiakne. Ak chcete, aby vsiakla ešte lepšie, popichajte celý koláč husto špajdľou :-). Táto poleva nestuhne celkom, vytvorí sa na nej len taká škrupinka. Koláč je najlepší na druhý deň a výborný je s nesladenou šľahačkou.

Diskusia k receptu

vierik
Vyzerá byť veľmi dobrý,makové môžem všetko,ukladám KK.A ešte si tam 1 jablko nastrúham :-)
sneica
mak je moja srdcovka preto ukladam.upeciem..:)
denysko
Mne sa celkom páči.Hľadám pre syna bezlepkové recepty a hlavne koláče a tam práve není múka,okrem vysypania formy.Dala by sa tá múka na vysypanie nahradiť niečím iným?
usan
Vyzerá že to môže biť dobré .
irenaw
@vierik jablko je dobrý nápad, vyskúšam to aj ja :) @denysko vysypávam aj strúhaným kokosom, funguje to veľmi dobre. všetkým ďakujem za komentáre a dúfam, že bude chutiť. budem rada ak mi dáte vedieť.
aninka1
denysko, aj ja mam dceru bezlepkovu a takyto recept vzdy uvitam. Diky Irenaw.
irenaw
@aninka1 a @denysko upravila som našu rodinnú čokoládovú tortu pre kolegyninu neter na bezlepkovú verziu a veľmi im chutila. ak máte záujem pridám recept
aninka1
Irenaw, az teraz som si vsimla tvoju ponuku na bezlepkovu tortu. Velmi, velmi ju uvitam. Dcera bude mat co nevidiet narodky, urcite by som ju s tym potesila.
ilusa
dnes som upiekla,nema chybu,uz vidim,ze ho budem piect castejsie
glosterka
Ahoj Irenka! Včera som robila túto dobrôtku ako tortu k narodeninám ;-). Vraj vynikajúce (ja nemôžem papať mak...) Vďaka za receptík, prepisujem ho do súkromnej KK.
Chcem sa Ťa ešte opýtať, čo robíš so zvyšnými 4 žĺtkami? Mám ich zatiaľ v chladničke...
irenaw
@glosterka teším sa, že chutilo :-). ďakujem za vyskúšanie. žĺtky niekedy aj zamrazím, rovnako ako mrazievam aj bielky, v malom uzatvárateľnom vrecku na neskoršie použitie. keď je príležitosť, ako teraz pred Veľkou nocou, napečiem linecké keksíky. alebo pridám do odstavenej omáčky alebo polievky pre zjemnenie. alebo čokoládový krém zo žĺtkov a cukru ušľahaných nad parou a do horúceho potom zamiešať čokoládu. zatiaľ mi toto napadlo :-)
slavka2012
@irenaw , piekla som ho v sobotu, bol velmi dobry, urobila som vsak drobne upravy- namiesto oleja som dala 2 lyzice portskeho vina, pretoze mam pocit, ze mak je sam osebe dost mastny, a naplnila som ho kyslastym visnovym dzemom. Vrch som poliala cokoladovou polevou a bol naozaj vynikajuci. Urcite ho este upeciem. vdaka za recept.
irenaw
@slavka2012 ďakujem za vyskúšanie :-). vyskúšam tvoj nápad, čo mi na to povie makový mužíček, to je jeho koláč.
havino
ja si ho tiež uložím,ale jasné, že aj vyskúšam, podobne som robila v nedelu ked som do torty (koláč) makovo-orechovej zabudla orechy pridať, tiež bola bez múky a pekne sa dvihol, chutil iba makovo- báječno, potrela som džemom, čokoládou. Takže skúsim z tejto tvojej dávky.
irenaw
@havino idem pozrieť, či tu máš tú tortu, to môže byť tiež super :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia