Foto: irenaw
Je výborný a je rýchly. Môjmu hlavnému makovníkovi veľmi chutí. Takže sa už u nás udomácnil. Mám ho od bývalej kolegyne.
porcií
príprava
na 170 °C
Postup
-
1
Dáme rúru predhriať na 170°C. Menšiu tortovú formu (priemer cca 20 cm) pomastíme maslom a vysypeme hrubou múkou. (Do veľkej formy na makovú tortu robím dvojitú dávku.) Mak, cukor, koreniny a sódu bikarbónu zmiešame. Pridáme celé vajcia a olej a vyšľaháme do peny. Samostatne vyšľaháme 4 bielky. Do makovej hmoty jemne vmiešame sneh z bielkov. Vylejeme do formy a pečieme 40 - 50 minút. Treba vyskúšať špáradlom. Necháme čiastočne vychladnúť. Do hrnčeka dáme všetky suroviny na polevu a zohrejeme, nevaríme. Dobre vymiešame, aby sa rozpustil cukor. Koláč celý natrieme polevou. Poleva do vlažného koláča čiastočne vsiakne. Ak chcete, aby vsiakla ešte lepšie, popichajte celý koláč husto špajdľou :-). Táto poleva nestuhne celkom, vytvorí sa na nej len taká škrupinka. Koláč je najlepší na druhý deň a výborný je s nesladenou šľahačkou.
keď budem najbližšie piecť, vložím ako recept. držím palce
Chcem sa Ťa ešte opýtať, čo robíš so zvyšnými 4 žĺtkami? Mám ich zatiaľ v chladničke...