Makovo-ovocný koláč

salinka - fotkasalinka, 26. februára 2013
Makovo-ovocný koláč
Foto: salinka

Recept ma zaujal kvôli tomu, že okrem maku a malého množstva mlieka, neobsahuje ďalšie tuky. Je výborný, šťavnatý a nenáročný. Použiť môžete akékoľvek ovocie, pre mňa je najobľúbenejšia kombinácia mak-slivky, čerešne, alebo marhule.

6
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

100 g
70 ml
40 g
4 ks
80 g
1 ks
z 1/2 citróna
80 g
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mlieko s cukrom necháme prevariť a zalejeme ním mletý mak. Necháme postáť 30 minút. Medzitým vymiešame celé vajcia s kryš. a vanilkovým cukrom do peny.

    Makovo-ovocný koláč - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme citrónovú kôru a striedavo primiešame múku a makovú masu. Menší plech vyložíme papierom na pečenie, vylejeme cesto, poukladáme ovocie a posypeme mandľovými lupienkami.

  3. 3

    Pečieme 40 minút na 180 stupňov.

Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Rakúska kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Koláče, Pečené

Diskusia k receptu

siska76
salinka, kolac vyzera uzasne a to zlozenie je perfektne :)
samanka
mak ja môžem vždy a všade a toto bude určite výbornéééé
lucylee
Kolac ke krasny vysoky a ucrite chcem vyskusat. Aky plech si pouzila? Myslim rozmery?
salinka
Ďakujem vám krásne za pochvalu:-) Je to výborný koláčik, len je ho málo:-(
Použila som plech s rozmermi 25x30 cm.
salinka
@marijanka , máš pravdu, koláčik je najlepší s čerstvého ovocia. Ja som teraz "nazbierala" ovocie v mrazničke:-)
gordonko
normálne som sa chcel doň pustiť , ale predchvílou som kúpil jablka na štrúdlu... tak ho skúsim inokedy
radost
@salinka
ani prášok do pečiva????jak u koláčov zvykom býva???
ani žiaden tuk???ak dobrý je-zaslúžiš si - CMUK!!!!...:-)))
salinka
@radost , som rada, že si mi venoval svoju veršovačku:-)
koláč je naozaj bez tuku a prášku do pečiva, veľmi som neverila, že sa podarí, preto som nefotila postup:-)
Je to kus dobrého zákuska,
recept pochádza z Rakúska:-))))))
helca103
vypadá veľmi dobre, zaujímavý šťavnatý makovník :-)
radost
oooo...šak Rakúsko je iba toť kúsok...tak urobím si tento makový zákusok..ak budem banovať-odskočím tam reklamovať...dúfam-hádam smiem-že lepšie zaspím-ak stovku..či tisícku...makových zrniečok zjem...
potom-výsledok-napíšem sem...:-)))
salinka
@gastrofanda , @helca , ďakujem vám:-)
@radost , okoštuj ten mak,
vytri rakušanom zrak,
povedz, že koláč taký
piekol už tvoj starký:-)
Verím tomu, že je to recept, ktorý používali naše staré mamy, keď nepoznali prášok do pečiva:-)
dajanca
koláčik sa mi páči, len budem musieť použiť zavárané ovocie... vďaka za recept :-)
ywett
aj mne sa koláč páči, je v ňom všetko čo mám rada :-) ...@radost @salinka :-)))...pobavili ma vaše komentáre, radosť čítať :-D
akeber
pekný koláčik , robievam podobný ale tam sa dáva nemletý mak je mäkučký aj na druhý deň , aj tento tvoj vyzerá mňamkovo :-)
valeri
No robíš chute, robíš ..... :-)). Ukladám a najbližšie vyskúšam
ola111
Musí byť výborný,mak a ovocie,to je moje,ja si ho skombinujem s višňami :)
evanaaa
@salinka , veľmi sa mi páči makové cesto a ovocie, keď som začala čítať, myslela som, že robíš najprv makovú plnku do koláča, pritom je mak súčasťou cesta. Oplatí sa spraviť,a j keď do leta je dlhý čas,a v mrazničke mám rôzne ovocie, ktoré treba využiť, vďaka za recept.
salinka
@evanaaa , ďakujem za komentárik:-) Ja mám toho ešte tiež dosť v mrazničke. Tento koláčik som chcela už dávno vyskúšať, len ma miatlo, že tam nejde mlieko, ani tuk. Ale vydarilo sa :-)))
gerda
Skúšala som tento recept, chuťovo je úžasný ale vôbec mi nenarástol , kde som mohla spraviť chybu ?
salinka
@gerdi čka moja, neviem. Použila si menší plech? Ak áno, tak neviem, kde sa stala chyba. Ale hlavné je, že chutil:-) Ďakujem, že si ho vyskúšala a dala mi vedieť:-)))