Foto: cesminaz
Kedže je tu viacero milovníkov makových koláčov i zákuskov,pridávam do zbierky jeden daľší makový koláčik,tentokrát s jablkami.Mám ho z jednej nemeckej stránky.Je velmi jednoduchý Zobraziť celý popisKedže je tu viacero milovníkov makových koláčov i zákuskov,pridávam do zbierky jeden daľší makový koláčik,tentokrát s jablkami.Mám ho z jednej nemeckej stránky.Je velmi jednoduchý na prípravu,takže vám nezabere veľa času :-) no čo je najhlavnejšie,je to že velmi dobre chutí a aj pekne vyzerá-kedže aj oči jedia...a ktorý sa určite hodí na stôl aj na veľkú noc...
príprava
na 150 °C
Suroviny
4 ks |
|
3 ks |
|
130 g (margarín) |
|
140 g |
|
250 g |
|
1 ČL |
|
1/2-3/4 dcl |
|
100 g |
|
1 - 2 PL |
|
2 PL (na zdobenie) |
|
1 - 2 PL |
|
Postup
-
1
Najprv si očistíme jablká,prekrojíme na štvore a vykrojíme stred.Každé jabľčko pozdľž zvonkajšej strany nakrojíme,urobíme nožíkom 2-3 pásiky asi 3-5 mm hlboké.Ked to máme,jablká poukladáme na tanier pásikmi nahor a každé jabľčko pokvapkáme citrónovou šťavou a dáme zatial bokom.
- 2
Teraz si spravíme naše cesto.Vajíčka,maslo a cukor si vyšlaháme,potom pridáme múku s PDP a zmiešame znova,a nakoniec pridáme k tomu ešte 1/2 dcl mlieka.Ešte raz premiešame a cesto rozdelíme na dvoje.Do jednej polovice pridáme mak a ešte štvrť dcl mlieka(to kvôli maku,lebo to cesto velmi zhustne).
- 3
Vymastíme si menšiu okrúhlu formu(moja bola 27cm) a posypeme múkou.Makové cesto rozotrieme naspodok-zarovnáme,a potom lyžicou dávame sem-tam druhé cesto nato,ale nezarovnáme ho!!
- 4
A teraz ked to máme,poukladáme hore-dole medzi tie kopčeky cesta naše už pripravené jabľčka,ktoré zľahka potlačíme do cesta donútra.Nakoniec ešte každé jabľčko potrieme roztopeným maslom a dáme piecť do rúry,ktorú sme si rozohriali na 150°C na 45 minút.Koláčik má byť zvrchu pekný hnedkastý.Skúšku ihlou je treba urobit stále,každá rúra môže piecť inak.
- 5
Ked už máme koláčik skoro hotový,asi tak po 35-tich minútach ho vybereme a malou lyžičkou kde-tu dáme kopčeky ľubovolného lekváru alebo džemu.Ja som dala čučoriedkový,ten krajšie ukáže ;-) a potom "šup"koláč naspäť do rúry ešte na 10min.Lekvár sa nám tam pekne trocha porozpúšta,no a potom už ho len nechat vychladnúť... ale kto chce,ho môže za horúca potriet aj trocha maslom...
- 6
A ako vždy,na koniec nám ostáva už len jedno...koláčik nakrájat,posypať práškovým cukrom a vychutnať si ho... Prajem vám dobrú chuť ;-D
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu