Makovo-jablkový koláčik

cesminaz - fotkacesminaz, 28. marca 2013
Makovo-jablkový koláčik
Foto: cesminaz

Kedže je tu viacero milovníkov makových koláčov i zákuskov,pridávam do zbierky jeden daľší makový koláčik,tentokrát s jablkami.Mám ho z jednej nemeckej stránky.Je velmi jednoduchý Zobraziť celý popisKedže je tu viacero milovníkov makových koláčov i zákuskov,pridávam do zbierky jeden daľší makový koláčik,tentokrát s jablkami.Mám ho z jednej nemeckej stránky.Je velmi jednoduchý na prípravu,takže vám nezabere veľa času :-) no čo je najhlavnejšie,je to že velmi dobre chutí a aj pekne vyzerá-kedže aj oči jedia...a ktorý sa určite hodí na stôl aj na veľkú noc...

20 minút
príprava
45 minút
na 150 °C

Suroviny

4 ks
3 ks
130 g (margarín)
140 g
250 g
1 ČL
1/2-3/4 dcl
100 g
1 - 2 PL
2 PL (na zdobenie)
1 - 2 PL




Postup

  1. 1

    Najprv si očistíme jablká,prekrojíme na štvore a vykrojíme stred.Každé jabľčko pozdľž zvonkajšej strany nakrojíme,urobíme nožíkom 2-3 pásiky asi 3-5 mm hlboké.Ked to máme,jablká poukladáme na tanier pásikmi nahor a každé jabľčko pokvapkáme citrónovou šťavou a dáme zatial bokom.

  2. 2

    Teraz si spravíme naše cesto.Vajíčka,maslo a cukor si vyšlaháme,potom pridáme múku s PDP a zmiešame znova,a nakoniec pridáme k tomu ešte 1/2 dcl mlieka.Ešte raz premiešame a cesto rozdelíme na dvoje.Do jednej polovice pridáme mak a ešte štvrť dcl mlieka(to kvôli maku,lebo to cesto velmi zhustne).

  3. 3

    Vymastíme si menšiu okrúhlu formu(moja bola 27cm) a posypeme múkou.Makové cesto rozotrieme naspodok-zarovnáme,a potom lyžicou dávame sem-tam druhé cesto nato,ale nezarovnáme ho!!

    Makovo-jablkový koláčik - obrázok 3
  4. 4

    A teraz ked to máme,poukladáme hore-dole medzi tie kopčeky cesta naše už pripravené jabľčka,ktoré zľahka potlačíme do cesta donútra.Nakoniec ešte každé jabľčko potrieme roztopeným maslom a dáme piecť do rúry,ktorú sme si rozohriali na 150°C na 45 minút.Koláčik má byť zvrchu pekný hnedkastý.Skúšku ihlou je treba urobit stále,každá rúra môže piecť inak.

    Makovo-jablkový koláčik - obrázok 4
  5. 5

    Ked už máme koláčik skoro hotový,asi tak po 35-tich minútach ho vybereme a malou lyžičkou kde-tu dáme kopčeky ľubovolného lekváru alebo džemu.Ja som dala čučoriedkový,ten krajšie ukáže ;-) a potom "šup"koláč naspäť do rúry ešte na 10min.Lekvár sa nám tam pekne trocha porozpúšta,no a potom už ho len nechat vychladnúť... ale kto chce,ho môže za horúca potriet aj trocha maslom...

    Makovo-jablkový koláčik - obrázok 5
  6. 6

    A ako vždy,na koniec nám ostáva už len jedno...koláčik nakrájat,posypať práškovým cukrom a vychutnať si ho... Prajem vám dobrú chuť ;-D

    Makovo-jablkový koláčik - obrázok 6

Diskusia k receptu

zdenka1009
nenáročný,chutný, makovo jablkový koláčik ... a nie je ho veľa ...vyskúšam.../ včera som robila v okrúhlej forme jablčník / :-)