Makovník fotorecept

remcula - fotkaremcula, 12. januára 2011
Makovník (fotorecept)
Foto: remcula

Zdroj- mé oblíbené Lidové recepty, autorka- paní Věra Prouzová z Dobrušky.

10-15 mim+ vaření má minút
príprava
30-40 min minút
na 160 st °C

Suroviny

Těsto:
400g
250g
1 kus
7 lžic
1lžíce
1 kus
Náplň:
400g
1/2 litru
5 lžic
1 kus
1 lžička
1 kus
1 lžíce




Postup

  1. 1

    Z mouky, Hery, vajíčka, mléka, citronové šťávy a prášku do pečiva si vypracujeme těsto a necháme odpočinout po dobu, než uvaříme makovou náplň.

    Makovník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mák si nasypeme do hrnce se silným dnem, zalijeme mlékem a vaříme půl hodiny na mírném ohni.

    Makovník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po 20 minutách do máku přidáme oba cukry, citronovou kůru a perník nakrájený na kostičky. Perník se rozvaří a mák příjemně ochutí.

    Makovník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Perník..jistě ho všichni známe, malinový, jahodový, já mám borůvkový, stojí cca 4 kč...

    Makovník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Těsto si rozdělíme na 2 díly.

    Makovník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Jeden díl rozválíme a dáme do pekáčku.

    Makovník (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na něj rozetřeme makovou náplň ..

    Makovník (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    přikryjeme druhým dílem rozváleného těsta, které propícháme vidličkou.

    Makovník (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

dorisa
Krasny koláčik, ale ja nemám komu piecť s makom, a sama by som to mala na dlho. Krásny receptík, veĺmi pkne spracovaný, nafotený, jednoducho...vydaril sa ti, prajem dobrú chuť k nemu.
dorisa
Dodatok, ale som si predsa odložila recept do mojej KK, ...čo ked sa zmenia chute mojmu stravníkovi???!!!!
anina43
no tento koláčik je fakt dobrota a vonia až sem, dik z a dobrý nápad pokrájať do maku perník, to musí byť vynikajúce
trencanka
Vyzera skvele, urcite v najblizsich dnoch spravim. Este ma napadlo miesto perniku dat do plnky medovnicky z Vianoc, ak niekomu zostali.
tatranka
Makové koláče máme radi.Makom som dobre zásobená a tento recept nepoznám.Ukladám do KK.Určite najbližšie vyskúšam.Dám vedieť,ako chutil.
evanaaa
Celý ten koláč stojí za to, a tá plnka tiež, sama o sebe. Aj mne zostali perníčky, čakala som, kedy zmäknú, teraz by som mala čakať kedy zasa stvrdnú a používať ich na podobné účely, aj na strúhanie. A mak je obľúbená potravina môjho muža.
danculka
S makom môžeme tak vyskúšam,tiež mi perníky zostali,až teraz ma napadlo,ked´@evanaaa spomina,že jej zostali,že som ich ani nevyložila,cez sviatky,aby boli mäkké :))))))))))))))
sovka62
Perník za štyri koruny? Na Slovensku zabudnite a cenu vynásobte dvomi. Alebo si upečte perník na strúhanie, vyjde to lacnejšie. Ale veľmi pekný receptík, u nás sa minie všetko makové, takže aj toto vyskúšam.
remcula
@sovka62 , ano, u nás je cca za 4 kč a děti ho mají moc rády, už moje děti kdysi ho zbožňovaly, dávala jsem jim ho někdy do školy ke svačině. S těmi perníčky je to dobrý nápad!! Mi taky nějaké zůstaly, ale zůstalo mi více cukroví, tak jsem to dala do jedné krabice a do mrazáku a bude na Velikonoce. Děkuji všem za hezké komentáře, já už jsem ho chtěla vložit včera, ale Varecha zlobila a nešlo to, tak teď ho mám jako "skrytý" nedokončený. Snad ho redakce vymaže. Vyzkoušejte, nebudete litovat.
wevewe
parada. ta plnka sa mi velmi paci....mam len otazku:treba ju tak dlho (pol hodiny) varit? nestacilo by ten mak len sparit horucim mliekom? urcite to ale vyskusam
remcula
@wevewe , já fakt nevím. Dělala jsem to podle receptu, ale taky se mi zdálo, že by stačila kratší doba. Bála jsem se, že se mi náplň spálí, měla jsem el. sporák na dvojku, kvalitní hrnec a zešikma pokličku na něm, aby to všude neprskalo a fakt se nic nepálilo, jen to bylo dost brzy husté tak akorát. Tak jsem myslela, že by možná stačilo i 15-20 min.
honestka
my tu pernik nekupime tak upeciem ten, co uviedla @Sovka medzi receptami. zatial mak riedim slivkovym alebo marhulovym lekvarom, s pernikom som neskusala takze moze byt. Nevesta je do makovnikov zblaznena a tento je jednoduchcsii ako kysnute. Takto pekavam jablkovy pomiesany s makom, takze v praxi viem ako chuti. dam vediet co pozmeni tato kombinacia pre nas.
remcula
@honestka , budu moc ráda, pokud dáš vědět. Śkoda, že nejde přidat fotografie i k cizím receptům.
jerica
@remcula dobrý nápad , obyčajne závin zvykne prasknúť , takto máš istotu v úspech, je to ako moja štrúdla lenivej gazdinej , ale viem že si čiperka , nestíham sledovať všetky receptíky, ahoj :-))
alexdidi
výborný recept, ja mak zbožňujem, ale v rodine som na to sama a piecť len pre samu seba sa mi nechce, tak si len občas niečo makové kúpim....
luminela
Vyzerá dobre pridam si ho do KK. Dávno som piekla podobný
piczur
Milujem mak, len môj žlčník má iný názor, ale aj tak raz risknem a skúsim. Ukladám si ho. Ďakujem.
trencanka
Mne z kupovaneho maku v obchode byva tazko. Preto kupujem len doma pestovany mak, cisteny klasickym rucnym sposobom. Z toho mi zle nebyva.
pipina222
Oj oj, toto isto vyskusam. Akurat sa trosku desim toho valkania a ukladania druhej vrstvy cesta. Ale ved vsetko je raz prvy raz :)
babidka
urcite upeciem , kolacik je to krasny a makovy u nas chuti kazdemu:-)tak ma napadlo , ze v povodnom recepte mohol byt mak nemlety a ten sa naozaj musi varit dlho aby bol chutny a "nechrumkal" pod zubami . Ja mam este pernik na struhanie podla receptu @sovky , ale s tym plnenym s cokopolevou to moze byt este lepsie :-)))))
remcula
@marienka44 plech 25x33 cm, ale určitě by to šlo i trošku větší plech. @pipina222 , neboj se toho. Já na to taky nejsem expert. Plech jsem si naproti válu přidržovala břichem! :-)) a opatrně přesouvala. ten spodní je jednodušší, horší s tím vrchním. Raději rozválet tu druhou placku větší a ty okraje pak odkrojit, nebo naopak dodat, kde chybí. Já ho mám úmyslně vyfocený jen zrohu! :-)) V druhém rohu popíchaného těsta jsou nedostatky! :-))
honestka
@pipina : ked si rozvalkas cesto na folii, peciacom papieri alebo silikonovej podlozke, cesto prenesies bez problemov (aj do susedov- nielen plechu, hehe). ak sa ti bude zle valkat tak si na vrch cesta daj dalsiu foliu a vyvalkaj medzi nimi- kazde maslove cesto sa da krasne pri tom formovat ako chces ci do kruhu, stvorca alebo obdlznika. takze smelo do pecenia!
@remcula , urcite dam vediet, mam to vo zvyku, ked vyskusam nieco nove. papa
janger
Krasny makovnik! Ako zakusok! Zase nieco ine, ako kysnuty...
mariena1
Aj ja ho skusim,zbožnujem mak a teraz mam nanho chut,tak si urobim,ale z polovičnej davky,lebo som sama doma do maleho plechu...a to bude mnamka...
mariaklara
Vďaka za tento recept, už je uložený. Vyskúšam a napíšem. Si šikulka.
milina
Namiesto maku dávam postrúhané jablká - poznám tento recept a u nás je to obľúbený koláčik, nenáročný na prípravu.
orchidea
Ten je krásny, makové som ešte nepiekla, len z kysnutého cesta záviny a buchty ale vyskúšam takýto zákusok určite. Ukladám si recept.
honestka
@remcula : tak vo stvrtok sa upiekol pernik podla sovky, ked som ho postruhala, pridala som za velku lyzicu mojho uvareneho slivkoveho lekvaru a v sobotu sme s velkym uspechom upiekli a spapkali tento 'tvoj' - teraz uz aj NAS kolacik. namiesto prasku do peciva- ktory tu nemam som pridala troska soda bic. a baking powder myslim ze som to odhadla fajn, lebo to nebolo v kolaci citit a bol ozaj vyborny a nevesta sa tesi na dalsie slovenske kolaciky s makom a pernikom. takze dakujem za tento ryhlik! Dakujem a pozdravujem!
cica2
Krásny koláčik!!! Ďakujem za dobrý tip, vyskúšam aj s makom :)...robím podobné cesto a dávam ako plnku postrúhané jablká a kedže máme radi mak, vyskúšam aj tvoj:)...(kk)
pipina222
Tak prave si na nom pochutnavam, je VYNIKAJUCI!!!!! Aj cesto som rozvalkala a preniesla, aj to ma nejake esteticke drobne nedostatky a aj tak som velmi pysna na seba! Dakujem za recept!!!! A za dobre rady ;)
remcula
@pipina222 , i já jsem na tebe moc pyšná!!! Mám velikou radost, že jsi vyzkoušela a že chutnal!!
babidka
Piekla som ho uz viackrat a namiesto Hery som davala klasicke maslo ktore mame ovela radsej - a cesto je naozaj vyborne , maslove sa trosku tazsie prenasa ale ja ho rovno valkam na folii na pecenie a tak nemam problem s prenasanim . Skusala som si zjednodusit aj tu plnku -ved mlety mak naozaj netreba tak dlho varit , bezne do davam do zavinov nevareny iba zmiesany s cukrom a na to kusky masla .mam to odskusane - dam asi o 1dl menej mlieka a necham ho povarit iba par minut .Potom pokracujem podla receptu . V skutocnosti v tom tom nevidim ziaden rozdiel - ani v chuti ani v hustote . Ten makovnik je skutocne velmi chutny a rychlo urobeny.Najviac prace da... namliet ten mak :-)))
remcula
@babidka , moc děkuji za vyzkoušení :-). Máslo je máslo, to je jasné, ale je docela drahé a tak někdy použiji náhražku. Já nemám takovou fólii, leda, že bych to těsto válela na sáčku :-D. Máš pravdu, i já mák někdy používám nemletý a je skvělý. Problém je, že poslední dobou, když koupím mák, je hořký :-(. Ale mám hotový ve velké konzervě od Poláků a ten je skvělý :-)
jozka2
Honestka,neviemci sa tueste k tomuto recptu vratis,ale chcem ti povedat, ak sa bojis ze bude citit sodu bicarbonu v kolaci tak ju pohas octom zalej troche octom to zreaguje a kolac nebude chutit za sodou.Ak je v ceste kysle mlieko, smotana,jogurt soda sa octom nemusi hasit,lebo zreaguje s kyslym mliekom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia