Makové kolieska s lekvárom

jenni - fotkajenni, 28. decembra 2014
Makové kolieska s lekvárom
Foto: jenni

Recept mám z časopisu, kde sa pieklo zdravo k Vianociam, ja som ho prerobila do komplet vegan verzie (v pôvodnom bolo okrem alsanu použité Zobraziť celý popisRecept mám z časopisu, kde sa pieklo zdravo k Vianociam, ja som ho prerobila do komplet vegan verzie (v pôvodnom bolo okrem alsanu použité aj maslo a trochu viac spolu s alsanom ako som v tomto recepte použila ja), v pôvodnom recepte bola použitá grahamová múka a brusnicový lekvár. Do koliesok som dala menej cukru, pridala štipku soli a aby sa mi cesto lepšie zlepilo, pridala som mlieko. Z cukru môžete ešte ubrať, mne sú stále nejaké veľmi sladké. :) www.dontbefakebakesomecake.sk

30 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

380 g
1 ČL bezfosfátový
3/4 ČL
140 g nerafinovaný
100 g mletý
250 g studený
1/2 ks
5 PL




Postup

  1. 1

    Najprv si zmiešame sypké prísady a to mak, múku, soľ, prášok do pečiva, cukor, pridáme vyškrabané vnútro z jednej polovice vanilkového struku a premiešame. Pridáme jeden celý alsan nakrájaný na malé kúsky a začneme spracovávať cesto. Do cesta pridáme 5 polievkových lyžíc sójového mlieka, aby sa cesto lepšie spojilo. Ak je cesto príliš mokré, pridajte trocha múky, ak sa vám nedá poriadne vypracovať a je zas sypké, pridajte ešte trocha mlieka.

  2. 2

    Vypracované cesto dáme odležať do chladničky na jednu hodinu. Po odležaní cesto vyberieme, rozdelíme si ho na dve časti (je ho veľmi veľa a mne sa to takto lepšie vaľkalo). Prvú polovicu si vyváľame na pomúčenej doske na hrúbku približne 0,4 cm a vykrajujeme kolieska. Tie preložíme na plech na pečenie, vystlaný papierom na pečenie.

  3. 3

    Pečieme v predhriatej rúre asi 15 minút. Upečené kolieska necháme vychladnúť a potom ich môžeme potrieť domácim malinovým lekvárom a zlepiť.

    Makové kolieska s lekvárom - obrázok 3

Diskusia k receptu

martamm
@jenni , makové ľúbime, len toho aslanu sa mi zdá dosť veľa na množstvo múky, čo myslíš, môžem polovicu ubrať? Ináč super :)
jenni
@martamm treba skúsiť, v pôvodnom recepte bolo tej "maslovej" časti ešte viac, okrem alsanu bolo použité aj maslo a ja som z toho ubrala a aby sa spojilo, pridávala som mlieko :) podľa mňa by to šlo :)
pivonka
Veľmi obdivujem varecháčky, ktoré nielenže pridajú skvelý recept, ale ho aj krásne nafotia, nápadito naaranžujú, dobre nasvietia, ostro nafotia, ako napr. aj tento recept. Napriek snahe mám v tomto smere značné rezervy.
U nás makové ide a tento recept veľmi vítam. Chcela som ťa poprosiť o originálny recept, ale vidím, že naozaj tuku je tam dosť, takže budem robiť podľa teba.
elena1
Idem ich upiecť, makové máme radi , ja radšej použijem menej masla, ten palmový olej v margaríne Alsan nie je najzdravší.
tiginko
@jenni super nápad, po niektorých úpravách si určite aj u nás nájdu miesto...
jenni
@tiginko robila som ich len raz a už na prvýkrát som prerábala, takže časom si ešte prejdu nejakou tou úpravou (čo sa alsanu a cukru týka) :)
marianne
ja si ich tiez upravim na svoje kopytko dam normalne maslo a mliecko domace kozickove a spaldovku necham:-),velmi sa mi pacia,makove kedykolvek..
ywett
makové mám rada, vydarili sa ti krásne a tiež aj foto
jenni
@ywett ďakujem krásne, aj za komentáre pri iných receptoch, veľmi ma potešili, cením si to! vždy takú krásnu pochvalu dostanem od teba, ďakujem :)) a ďakujem aj ostatným a touto cestou vám poprajem krásneho silvestra a ešte krajší a chutný vstup do nového roka :) a nech sa vám vo varechovaní darí minimálne tak skvelo ako doposiaľ :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia