Maková roláda s marhuľami

zuzik01 - fotkazuzik01, 1. mája 2012
Maková roláda s marhuľami
Foto: zuzik01

Milujem makové koláče a tento patrí medzi moje najobľúbenejšie. Našli sme ho už dávno v nejakom časopise a odvtedy je môj obľúbený... Na rozdiel Zobraziť celý popisMilujem makové koláče a tento patrí medzi moje najobľúbenejšie. Našli sme ho už dávno v nejakom časopise a odvtedy je môj obľúbený... Na rozdiel od mnohých iných kysnutých koláčov, je tento šťavnatý a dokonca lepší na druhý deň :-)

45 minút
na 175 °C

Suroviny

CESTO:
375 g
1,5 l
30 g
40 g
175 ml
50 g
1
z 1 citróna
PLNKA:
425 ml, asi
200 g, asi
50-100 ml
NA POTRETIE:




Postup

  1. 1

    Pripravíme si kvások a to buď použitím čerstvého alebo sušeného droždia. Ja som použila sušené :-) Ak máte pomocníčku vo forme pekárničky, nech sa páči. Cesto vypracuje lepšie ako ja a nie je potrebné strácať čas kváskom... Z uvedených surovín vypracujeme polotuhé cesto. V pôvodnom recepte bolo uvedené len 1/8 l mlieka, ale mne sa to cesto zdalo príliš tuhé, tak som pridala trošku viac. Cesto necháme vykysnúť. Moje bolo použiteľné po 30 minútach.

  2. 2

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát veľký asi 35x35 cm a potrieme makovou plnkou, ktorú sme si pripravili zmiešaním vlažného mlieka, mletého maku a cukru (podľa chuti a sladkosti ovocia). Na plnku poukladáme odkvapkané a na prúžky pokrájané marhule. Ja som bohužial marhule nemala a tak som použila broskyne. Marhule sú ale najlepšie, lebo sú "pikantné". Cesto zvinieme, preložíme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy a cez prostriedok pozdĺžne narežeme do hĺbky asi 1 cm. Necháme ešte kysnúť vo forme asi 20 minút. Medzitým si môžeme predohriať rúru. PS: Keďže nemám dlhšiu formu ako má mamka doma, musela som improvizovať. Cesto som rozkrojila na polovicu a použila jedno formu na biskupský chlebík a jednu bábovkovú formu...

  3. 3

    Pečieme v rúre predohriatej na 175 stupňov cca 45 minút. Upečený koláčik necháme vychladnúť vo forme a po vychladnutí potrieme vrch marhuľovým džemom.

    Maková roláda s marhuľami - obrázok 3

Diskusia k receptu

cica2
nápadité a krásne :-) Velmi pekne to ukáže aj v reze
margaretka28
úžasný,rada pečiem kysnuté koláče,tak aj tento rada zaradím a určite bude patriť medzi naše obľúbené,je v ňom všetko ,čo máme radi.
medovnicek
mak v spojitosti s marhuľami alebo broskyňami je výborná kombinácia, okrem toho je koláčik veľmi pekný na reze
paveva
to je dobrý nápad cesto v strede rozrezať, aspoň sa nám nepopraská, fajn nápad
valeri
tie roládky vyzerajú v reze ako motýliky, ukladám a určite vyskúšam
salinka
Vyborná kombinácia chutí. Určite stojí za vyskúšanie:-))
martamm
S marhuľami musí byť úžasný, mám zavarené, tak vyskúšam...
zuzik01
dakujem za mile komentare... kto ma rad mak a marhule, urcite neolutuje, ak vyskusa tento kolacik ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia