Foto: zuzik01
Milujem makové koláče a tento patrí medzi moje najobľúbenejšie. Našli sme ho už dávno v nejakom časopise a odvtedy je môj obľúbený... Na rozdiel Zobraziť celý popisMilujem makové koláče a tento patrí medzi moje najobľúbenejšie. Našli sme ho už dávno v nejakom časopise a odvtedy je môj obľúbený... Na rozdiel od mnohých iných kysnutých koláčov, je tento šťavnatý a dokonca lepší na druhý deň :-)
na 175 °C
Suroviny
CESTO: | |
375 g |
|
1,5 l |
|
|
|
30 g |
|
40 g |
|
175 ml |
|
50 g |
|
1 |
|
z 1 citróna |
|
PLNKA: | |
425 ml, asi |
|
200 g, asi |
|
50-100 ml |
|
|
|
NA POTRETIE: | |
|
Postup
-
1
Pripravíme si kvások a to buď použitím čerstvého alebo sušeného droždia. Ja som použila sušené :-) Ak máte pomocníčku vo forme pekárničky, nech sa páči. Cesto vypracuje lepšie ako ja a nie je potrebné strácať čas kváskom... Z uvedených surovín vypracujeme polotuhé cesto. V pôvodnom recepte bolo uvedené len 1/8 l mlieka, ale mne sa to cesto zdalo príliš tuhé, tak som pridala trošku viac. Cesto necháme vykysnúť. Moje bolo použiteľné po 30 minútach.
- 2
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát veľký asi 35x35 cm a potrieme makovou plnkou, ktorú sme si pripravili zmiešaním vlažného mlieka, mletého maku a cukru (podľa chuti a sladkosti ovocia). Na plnku poukladáme odkvapkané a na prúžky pokrájané marhule. Ja som bohužial marhule nemala a tak som použila broskyne. Marhule sú ale najlepšie, lebo sú "pikantné". Cesto zvinieme, preložíme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy a cez prostriedok pozdĺžne narežeme do hĺbky asi 1 cm. Necháme ešte kysnúť vo forme asi 20 minút. Medzitým si môžeme predohriať rúru. PS: Keďže nemám dlhšiu formu ako má mamka doma, musela som improvizovať. Cesto som rozkrojila na polovicu a použila jedno formu na biskupský chlebík a jednu bábovkovú formu...
- 3
Pečieme v rúre predohriatej na 175 stupňov cca 45 minút. Upečený koláčik necháme vychladnúť vo forme a po vychladnutí potrieme vrch marhuľovým džemom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu