Maková roláda s marhuľami

Autor receptu: zuzik01

Milujem makové koláče a tento patrí medzi moje najobľúbenejšie. Našli sme ho už dávno v nejakom časopise a odvtedy je môj obľúbený... Na rozdiel od mnohých iných kysnutých koláčov, je tento šťavnatý a dokonca lepší na druhý deň :-)

45 minút
na 175 °C

Postup

  1. Pripravíme si kvások a to buď použitím čerstvého alebo sušeného droždia. Ja som použila sušené :-) Ak máte pomocníčku vo forme pekárničky, nech sa páči. Cesto vypracuje lepšie ako ja a nie je potrebné strácať čas kváskom... Z uvedených surovín vypracujeme polotuhé cesto. V pôvodnom recepte bolo uvedené len 1/8 l mlieka, ale mne sa to cesto zdalo príliš tuhé, tak som pridala trošku viac. Cesto necháme vykysnúť. Moje bolo použiteľné po 30 minútach.
  2. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát veľký asi 35x35 cm a potrieme makovou plnkou, ktorú sme si pripravili zmiešaním vlažného mlieka, mletého maku a cukru (podľa chuti a sladkosti ovocia). Na plnku poukladáme odkvapkané a na prúžky pokrájané marhule. Ja som bohužial marhule nemala a tak som použila broskyne. Marhule sú ale najlepšie, lebo sú "pikantné". Cesto zvinieme, preložíme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy a cez prostriedok pozdĺžne narežeme do hĺbky asi 1 cm. Necháme ešte kysnúť vo forme asi 20 minút. Medzitým si môžeme predohriať rúru. PS: Keďže nemám dlhšiu formu ako má mamka doma, musela som improvizovať. Cesto som rozkrojila na polovicu a použila jedno formu na biskupský chlebík a jednu bábovkovú formu...
  3. Pečieme v rúre predohriatej na 175 stupňov cca 45 minút. Upečený koláčik necháme vychladnúť vo forme a po vychladnutí potrieme vrch marhuľovým džemom.