Makový koláč
Makový koláč

Maková bublanina s višňami

Katarína Lešková
šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave, 8. februára 2021
Maková bublanina s višňami
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
20 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

100 g mletý
130 g
150 g
150 ml
50 g (izbovej teploty)
4 ks
1 ČL
400 g (čerstvé alebo zavárané)




Postup

  1. 1

    Cukor s vaječnými bielkami vyšľaháme na sneh. Žĺtky, maslo a mlieko vymiešame a pridáme múku s kypriacim práškom, mak a po častiach primiešame sneh.

  2. 2

    Cesto vylejeme do formy alebo na plech a rozmiestnime vykôstkované višne. Pečieme v rúre vopred predhriatej na 180 stupňov cca 35 minút.

Diskusia k receptu

redakcia
@marienka44 (9.2.2021 22:08)

Odpoveď od šéfcukrárky pani Leškovej: Ideálny plech je vo veľkosti 30x26 cm, ak nedisponujeme takýmto plechom doma, samozrejme môžeme použiť aj tortovú formu s priemerom 26/28 cm a rez koláča bude v tvare trojuholníkov. Ďalšia z možností je zdvojnásobiť dávku cesta a použiť veľký plech štandardnej veľkosti dostupný v každej domácnosti.
haji
@redakcia (11.2.2021 10:23)
Velikost plechu je dnes hodně velká otázka. Ani ne že by člověk doma standartní rozměr plechu neměl. Ale nějak nám zhubly domácí sporáky - rúra zoštíhlela zvnútra. Vlastně nezoštíhlela, je tam nacpaný ventilátor... Pro amatéra je docela oříšek odhadovat rozměr formy, plechu podle objemu surovin. Asi tak.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia