Maková bublanina s višňami
Katarína Lešková
šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave, 8. februára 2021
šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave, 8. februára 2021
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
20 minút
príprava
príprava
35 minút
na 180 °C
na 180 °C
Suroviny
100 g mletý |
|
130 g |
|
150 g |
|
150 ml |
|
50 g (izbovej teploty) |
|
4 ks |
|
1 ČL |
|
400 g (čerstvé alebo zavárané) |
|
Postup
-
1
Cukor s vaječnými bielkami vyšľaháme na sneh. Žĺtky, maslo a mlieko vymiešame a pridáme múku s kypriacim práškom, mak a po častiach primiešame sneh.
- 2
Cesto vylejeme do formy alebo na plech a rozmiestnime vykôstkované višne. Pečieme v rúre vopred predhriatej na 180 stupňov cca 35 minút.
Tiež makový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Odpoveď od šéfcukrárky pani Leškovej: Ideálny plech je vo veľkosti 30x26 cm, ak nedisponujeme takýmto plechom doma, samozrejme môžeme použiť aj tortovú formu s priemerom 26/28 cm a rez koláča bude v tvare trojuholníkov. Ďalšia z možností je zdvojnásobiť dávku cesta a použiť veľký plech štandardnej veľkosti dostupný v každej domácnosti.
Velikost plechu je dnes hodně velká otázka. Ani ne že by člověk doma standartní rozměr plechu neměl. Ale nějak nám zhubly domácí sporáky - rúra zoštíhlela zvnútra. Vlastně nezoštíhlela, je tam nacpaný ventilátor... Pro amatéra je docela oříšek odhadovat rozměr formy, plechu podle objemu surovin. Asi tak.