Maki suši s lososom fotorecept

jarco - fotkajarco, 9. januára 2010
Maki suši s lososom (fotorecept)
Foto: jarco

Vyprovokovala ma Nyja s jej receptom a keďže maki suši doma robím pomerne často, nebol problém urobiť si cez víkend čas, nafotiť a napísať. Ja pri suši odporúčam držať sa tradičného postupu, príliš neexperimentovať a hlavne nesnažiť sa nahrádzať suroviny nejakými lokálnymi alternatívami. Všetko potrebné na maki suši (okrem čerstvej ryby) sa dá kúpiť napríklad v Bille, hoci na to, že by ste si mohli napríklad vybrať z viac druhov wasabi, rovno zabudnite.

4
porcie
45 minút
príprava
12 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
100 g
10 ks
6 PL
4 PL
2 KL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Maki suši je v našich končinách zrejme najznámejší variant suši. Ryžové rolky v morskej riase plnené surovou rybou či zeleninou už nie sú výsadou japonských reštaurácií, začali sa bežne objavovať napríklad v ponuke cateringových firiem na recepciách apod. Dajú sa ľahko urobiť aj doma, len treba zohnať dobrú chladenú rybu. Najjednoduchšie sa zháňa losos, a priznávam sa, že niekedy použijem aj mrazený - len to musí byť kvalitnejšia značka, nie Radoma. Okrem toho je dôležité naučiť sa správne uvariť špeciálnu suši ryžu.

  2. 2

    Ryža na suši sa nemusí dovážať z Japonska, pestujú ju aj Taliani. Je guľatozrnná a po uvarení lepkavá. Treba ju dobre prepláchnuť, zaliať 1,5-násobným množstvom studenej vody (nesoliť!) a variť cca 12 minút. Nevarte ju celkom do mäkka, zrnká majú byť medzi zubami cítiť. Potom sa ešte nechá 5-10 minút nezakrytá na sporáku odstáť. Ryžu si treba uvariť vopred, pretože musí úplne vychladnúť. V zime na balkóne stačia 2 hodiny, v lete si pomáham studeným vodným kúpeľom. Po vychladnutí do ryže vmiešame marinádu pripravenú krátkym prevarením ryžového octa, cukru a soli (množstvá sú uvedené v rozpise surovín).

  3. 3

    Filet z lososa nakrájame na tenké prúžky. Pripravíme si pláty sušených morských rias nori. V jednom balení ich býva 10, na naše množstvo ryže ich spotrebujeme 6 až 8 - podľa toho, aké hrubé rolky urobíme. Raz mi niekto priniesol miniatúrne plátky nori, akože jeden mal byť na prípravu jednej "jednohubky". Po pokuse o výrobu prvej skončili tieto pidiplátky v koši... Čiže potrebujme klasické pláty, cca 20x20 cm. V miske rozmiešame trochu wasabi s malým množstvom sójovej omáčky. Nachystáme si bambusovú podložku a môžeme začať rolovať maki.

  4. 4

    Riasu položíme na podložku, lesklou stranou smerom dole. Treba si všimnúť aj orientáciu pásikov naznačujúcich smer neskoršieho krájania rolky. Cca do jednej tretiny riasy mokrými rukami rozvrstvíme ryžu. V strede urobíme malý žliabok, ktorý môžeme (nemusíme) natrieť troškou čistého wasabi alebo wasabi rozmiešaného v malom množstve vody či sójovky (čisté sa ťažko rozotiera, pasta býva dosť tuhá). Do žliabku vložíme prúžky lososa a zatlačíme, aby sa žliabok čiastočne uzavrel.

  5. 5

    Opatrne zrolujeme riasu. Koniec môžeme trochu navlhčiť, aby sa rolka náhodou nerozlepila. Záleží od druhu riasy, niektoré lepia ako divé aj bez navlhčenia. Rolku presunieme na kraj podložky a zrolujeme ešte raz aj s podložkou, pričom jemne pritláčame.

  6. 6

    Keď minieme všetky suroviny, rolky nakrájame ostrým nožom namáčaným do studenej vody. Naukladáme na taniere a podávame s wasabi, sójovou omáčkou (pozor, jediná slušná sójovka zohnatateľná v bežnej SK obchodnej sieti je Kikkoman - inú radšej ani neskúšajte, kvalita omáčky je pri suši veľmi dôležitá) a nakladaným zázvorom.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Ahoj Jarco,fantastické!!! Perfektný detailný postup,no super,musíš byť veľmi šikovný v kuchyni. Ale u nás v Prievidzi môžem zabudnúť na wasabi a tú kvalitnú sójovku ako aj suši ryžu. Billu nám zrušili,lebo vedľa je Tesco a Kufl. a prestala prosperovať. Aj fotto nemá chybu,závidím tvojej manželke!
mne to pripomina unagi sice newem preco ale.... newem
unagi je druh maki suši, rolky sa plnia morským úhorom a uhorkou, inak je to to isté