Foto: jarco
Vyprovokovala ma Nyja s jej receptom a keďže maki suši doma robím pomerne často, nebol problém urobiť si cez víkend čas, nafotiť a Zobraziť celý popisVyprovokovala ma Nyja s jej receptom a keďže maki suši doma robím pomerne často, nebol problém urobiť si cez víkend čas, nafotiť a napísať. Ja pri suši odporúčam držať sa tradičného postupu, príliš neexperimentovať a hlavne nesnažiť sa nahrádzať suroviny nejakými lokálnymi alternatívami. Všetko potrebné na maki suši (okrem čerstvej ryby) sa dá kúpiť napríklad v Bille, hoci na to, že by ste si mohli napríklad vybrať z viac druhov wasabi, rovno zabudnite.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Maki suši je v našich končinách zrejme najznámejší variant suši. Ryžové rolky v morskej riase plnené surovou rybou či zeleninou už nie sú výsadou japonských reštaurácií, začali sa bežne objavovať napríklad v ponuke cateringových firiem na recepciách apod. Dajú sa ľahko urobiť aj doma, len treba zohnať dobrú chladenú rybu. Najjednoduchšie sa zháňa losos, a priznávam sa, že niekedy použijem aj mrazený - len to musí byť kvalitnejšia značka, nie Radoma. Okrem toho je dôležité naučiť sa správne uvariť špeciálnu suši ryžu.
- 2
Ryža na suši sa nemusí dovážať z Japonska, pestujú ju aj Taliani. Je guľatozrnná a po uvarení lepkavá. Treba ju dobre prepláchnuť, zaliať 1,5-násobným množstvom studenej vody (nesoliť!) a variť cca 12 minút. Nevarte ju celkom do mäkka, zrnká majú byť medzi zubami cítiť. Potom sa ešte nechá 5-10 minút nezakrytá na sporáku odstáť. Ryžu si treba uvariť vopred, pretože musí úplne vychladnúť. V zime na balkóne stačia 2 hodiny, v lete si pomáham studeným vodným kúpeľom. Po vychladnutí do ryže vmiešame marinádu pripravenú krátkym prevarením ryžového octa, cukru a soli (množstvá sú uvedené v rozpise surovín).
- 3
Filet z lososa nakrájame na tenké prúžky. Pripravíme si pláty sušených morských rias nori. V jednom balení ich býva 10, na naše množstvo ryže ich spotrebujeme 6 až 8 - podľa toho, aké hrubé rolky urobíme. Raz mi niekto priniesol miniatúrne plátky nori, akože jeden mal byť na prípravu jednej "jednohubky". Po pokuse o výrobu prvej skončili tieto pidiplátky v koši... Čiže potrebujme klasické pláty, cca 20x20 cm. V miske rozmiešame trochu wasabi s malým množstvom sójovej omáčky. Nachystáme si bambusovú podložku a môžeme začať rolovať maki.
- 4
Riasu položíme na podložku, lesklou stranou smerom dole. Treba si všimnúť aj orientáciu pásikov naznačujúcich smer neskoršieho krájania rolky. Cca do jednej tretiny riasy mokrými rukami rozvrstvíme ryžu. V strede urobíme malý žliabok, ktorý môžeme (nemusíme) natrieť troškou čistého wasabi alebo wasabi rozmiešaného v malom množstve vody či sójovky (čisté sa ťažko rozotiera, pasta býva dosť tuhá). Do žliabku vložíme prúžky lososa a zatlačíme, aby sa žliabok čiastočne uzavrel.
- 5
Opatrne zrolujeme riasu. Koniec môžeme trochu navlhčiť, aby sa rolka náhodou nerozlepila. Záleží od druhu riasy, niektoré lepia ako divé aj bez navlhčenia. Rolku presunieme na kraj podložky a zrolujeme ešte raz aj s podložkou, pričom jemne pritláčame.
- 6
Keď minieme všetky suroviny, rolky nakrájame ostrým nožom namáčaným do studenej vody. Naukladáme na taniere a podávame s wasabi, sójovou omáčkou (pozor, jediná slušná sójovka zohnatateľná v bežnej SK obchodnej sieti je Kikkoman - inú radšej ani neskúšajte, kvalita omáčky je pri suši veľmi dôležitá) a nakladaným zázvorom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Jarco, teba sa chcem spytat - preco davas sojovku a wasabi uz do rolky?
Ja sushi tocim tak, ze na celu riasu (necham 1 cm od jedneho okraja, ak chcem mensie rolky, tak 7 cm) nanesiem ryzu v tenkej vrstve a do prvej tretiny polozim na ryzu "plnku". pri zatacani susi si pomaham rolkou. Zliabok nerobim, takto mam vypln potom pekne v strede.
Zazvor sa pouziva na neutralizaciu chuti medzi jednotlivymi sustami (mne nechuti, tak to nerobim)
Maki rolujem tak ako je na fotkách preto, lebo nemám rád, keď je riasa aj vnútri rolky (neviem prečo, je to len pocit). A ryža sa mi na celú riasu ťažko rozvrstvuje :-)
Trochu wasabi (sójovka nie je nutná) dávam k náplni preto, lebo mi to tak chutí. Ale nie ku každému druhu náplne, len k rybe. Raz som to videl v jednom suši bare v NYC a odvtedy to robím aj ja :-)
To s tym wasabi k rybe je zaujimavy napad, skusim vyskusat.
A aj avokadove sushi je mnamka :)