Foto: izabella929
Alebo ,,Maďarica,, je úžasne skvelý čokoládový zákusok, ktorý pochádza z Chorvátska. Dostala som tento recept od priateľky z Kovačice. V preklade to znamená maďarská Zobraziť celý popisAlebo ,,Maďarica,, je úžasne skvelý čokoládový zákusok, ktorý pochádza z Chorvátska. Dostala som tento recept od priateľky z Kovačice. V preklade to znamená maďarská žena. Neviem, ako vznikol tento názov, ale zákusok je veľmi chutný.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
600 g |
|
1 bal. |
|
50 g |
|
200 g |
|
2 ks |
|
2 dl |
|
Krém: | |
300 g |
|
150 g |
|
1/2 l |
|
120 g |
|
150 g |
|
Čokoládová poleva: | |
150 g |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Moja priateľka ma upozornila, že s cestom sa ťažko pracuje, lepí sa a preto sa aj ťažko vaľká...nič z toho sa mi nepotrvrdilo..je určite dôležité, aké suroviny použijeme...dala som domáce vajíčka, domácu masť aj domácu úplne čerstvú smatanu a mne bola radosť toto cesto spracovať, vôbec sa mi nelepilo, lebo som cesto poriadne vypracovala...na dosku som preosiala hladkú múku...do nej som urobila jamku pre 2 celé vajíčka,prášok do pečiva,štipku soli dávam do každého zákusku,bravčovú masťpráškový cukor, a s pridávaním domácej smotany vypracujem cesto...
-
2
cesto som poriadne vymiesila a po vymiesení sa mi vôbec nelepilo...rozdelila som ho na 5 bochníkov...uložila som ich na plytký tanier a dala do chladničky stuhnúť...cesto po približne hodine stuhlo...
-
3
iba po jednom som vyberala z chladničky a na jemne pomúčenej doske som vyvaľkala každý na veľkosť 22x33 cm. každý kus som si uložila bez problémov na vopred pripravený pečiaci papier...najprv som si všetky cestá vyvaľkala, až potom som zapla trúbu a nechala ju vyhriať na 180st.
-
4
cesto som pred pečením popichala vidličkou a pieklo sa 8 min. nepečte ho v žiadnom prípade dlšie...mne sa nelámalo..priateľka tvrdila, že jej po vychladnutí bolo lomivé...koláče treba piecť s láskou a všetko sa vydarí...upečené som stiahla z plechu a nechala na papieroch vychladnúť...
-
5
pokiaľ sa cestá chladili uvarila som si krém...do pol litra mlieka som vmiešala 120g. hladkej múky a 300g, cukor---všetko som poriadne rozmiešala...ale hneď som si pripravila aj maslo a čokoládu...lebo do krému ide hneď na začiatku čoko a na záver maslo..
-
6
začala som variť v mlieku vymiešané suroviny, miešala som , kým masa nezačala hustnúť, hneď som pridala čokoládu a miešala ešte chvíľu...kaša niesmie byť veľmi hustá...dala som ju dole zo sporáka a chvíľu miešala a hneď do teplej pridala maslo...vymiešaqla do stopenia masla a ihneď soím začala plniť cestá...korpusy sa plnia ešte teplým krémom...treba sa ponáhľať s natieraním, lebo ako sa krém chladí, hustne..
-
7
nefotila som natieranie jednotlivých korpusov, lebo je to všetko rovnaké...rozdeliť si treba iba krém tak, aby zvýšilo aj na vrchný korpus...všetko som poskladala na dala do chladničky na hodinu...po hodine sum uvarila čoko polevu...čokoláda, 2 lyžice olej a za lyžicu masla...poliala celý koláč a uložila na noc do chladničky...takto vyzeral ráno v reze...
-
8
musím potvrdiť slová mojej priateľky, že je vynikajúci...a ja vám prajem k nemu dobrú chuť..
Ale neviem, či si tam hore na polevu dala svoju pečať ako Sacher,
alebo ti tam niekto strčil prst. Vynikajúca práca.
Aj tebe krásny zbytok nedele.
Môžem ju nahradiť maslom?