Madarské ryžové jaternice

pusta - fotkapusta, 23. februára 2011

Tento recept je z Madarska. Zaujal ma tým, že tieto jaternice možno konzumovať za tepla i za studena, ba čo viac, dajú sa pripraviť, Zobraziť celý popisTento recept je z Madarska. Zaujal ma tým, že tieto jaternice možno konzumovať za tepla i za studena, ba čo viac, dajú sa pripraviť, aj ked práve nemáme črievka na plnenie.

120 minút
príprava
90 minút
na 70 °C

Suroviny

500 g
800 g
1000 g
800 g,(tučné)
100 g
200 g
20 g
1 PL
20-30 g na kg jaternicovej zmesi
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Mäso, lalok a pečienku pokrájame na kocky. Na kocky pokrájame aj cibuľu. Pokrájanú mäsovú zmes, vrátane bravčovej pečene, dáme dáme variť do neosolenej vody. Po 30-tich minútach varenia vyberieme bravčovú pečeň a ostatné varíme ešte dalších 30 minút, necháme vychladnúť. Na masti orestujeme cibuľu do sklovita a tiež necháme vychladnúť. Vo vývare uvaríme ryžu, ak treba, dolejeme horúcou vodou. Ryžu scedíme, opláchneme studenou vodou, necháme odkvapkať a vývar si odložíme na neskoršie použitie.

  2. 2

    Uvarené mäso, lalok a pečeň zomelieme na mlynčeku s kotúčom so stredne veľkými otvormi do misy.Mäsovú zmes premiešame s vychladnutou cibuľou,masťou, ryžou, soľou a koreninami a nariedime podľa potreby vývarom. Pripravenú zmes plníme na voľno /jej objem sa pri dalšom spracovaní zväčší,aby jaternice nepraskli/ do jaternicových čriev, ich konce zaviažeme. Naplnené jaternice varíme vo vode 70 stupňov teplej asi 30 minút.

  3. 3

    Jaternice môžeme konzumovať i za studena alebo klasicky upečieme. Ak nie sú k dispozíciii črievka na plnenie, upečieme jaternicovú zmes v jenskej mise a hotové podávame so zemiakovou kašou, chlebom a kyslou uhorkou, čalamádou alebo s kyslou kapustou.

Diskusia k receptu

pusta
remčula, ja som nemala črevá na plnenie, tak som dala jaternicovú zmes do jenskej misy a boli výborné. V podstate iško o ih úpravu v teplom stave. Mali sme ich aj za studena a každému chutilo. Moji priatelia plnili do čriev, vyskúšali jaternice pečené i studené, niečo spravili ako ja a boli priam nadšení. Tento recept je veľmi vhodný najmä ak nerobíš klasickú zabíjačku na dedine a je priam ideálny pre ľudí v meste, ktorí majú radi domáce jaternice, osvedčil sa však aj na zabíjačkách. Okrem toho sa tieto jaternice môžu aj zmraziť.
zofos
tieto jaternice ako klasika vyzerajú zaujímavo, ale na horehroní sa pridávajú krúpy / geršňa / a to je ozajstná pochútka.Možno sa dá tento recept upraviť a namiesto polovice ryže dať varené krúpy, alebo ich spraviť samostatne.Ináč ten recept nemá chybu. Ďakujem a vyskúšam.
bzuky
Presne taketo robím aj ja len dávam viac cibule.
pusta
zofoš, poznám veľa druhov jaterníc, a to ako ryžových, tak aj krúpovýc, dokonca žemľových a iných. ak dáš krúpy, bude to regionálna horehronská špecialita, ktorá sa zaradí medzi krúpové jaternice. tento recept je na ryžovú jaternicu, je však len na tebe, či ako základ použiješ krúpy - teda geršňu, isto budú vynikajúce aj tak.ale ak použiješ všetky ostatné ingrediencie, ktoré sú uvedené v tomto recepte vrátane korenia, máš sa na čo tešiť . bude to chuťový zážitok.
pusta
bzuky, verím ti. tento receot mám z Madarska, nie je to môj vlastný recept, odskúšala som nielen ja a s výsledkom sme boli na výsosť spokojní. tak sa mi vidí, bzuki, že máš rád, tak ako aj ja,správne a výrazne korenené jedlá.
pusta
marianne, vyskúšaj, vrelo odporúčam a daj potom vedieť, či chutilo.
evanaaa
Pusta ( maďarská step, planina ?) , ak tú zmes pečiem, mám ju aspoň spočiatku prikryť a potom odokryť, alebo stále odokrytú a asi na 180 st. ?
jody
Jeeeej, urcite vyskusam, ale aj ja dam miesto ryze krupy...
frezia68
Tiež mám radšej s krúpami,ale vyskúšam kvôli originalite tieto :-))) ale bude stačiť aj štvrtina...:-)))
pusta
evanaaa /áno, madarská step, planina.../, ja som tú zmes piekla v trúbe na 180 stupňoch, nebolo treba prikryť - ale iste to závisí od samotnej trúby, akú kto má.
pusta
jody, vyskúšaj, hoci aj s krúpami a daj vedieť
pusta
váš záujem ma naozaj veľmi teší, dakujem
jarunka
Tak toto robievali moji rodicia aj stari rodocia na zabijackach... vyborne ale myslim, ze tam davali aj vnutornosti... to asi preto, ze chceli vsetko spotrebovat..robili aj klobasky podla madarskeho sposobu aj tlacienku..davalo sa tam viac papriky.
pusta
jarunka, ty si ma prekvapila, ale príjemne. tá dalšia vnútornosť v ryžových jaterniciach, sú pľúca, je to typické pre oblasť, odkiaľ pochádzaš, teraz som ťa prekvapila ja, však?
ocner
Zaujímavé,jednoduché a určite chutné.Ja to vyskúšam z mladého diviaka.
naramata
Velmi som stastna ze som nasla tento recept. Vyskusam ho a dam vediet ako chutili jaternicky. Dakujem
pusta
dakujem za všetky pekné komentíky :-)
pusta
@naramata , som rada, že ťa teší tento recept a vyskúšaš i dáš vedieť, ako sa vydaril a ako chutilo :-)))
dakujem.
babkamt
Jaternice máme radi.No odkedy nezabíjame , tak som domáce jededla. Občas kúpim v jednom obchode ,lebo ich mám vyskúšané , že sú dobré.Po prečítaní receptu ma láka urobiť si ich doma.
pusta
@babkamt , navnadila si ma, idem robiť znova aj tento rok a viac, lebo sa mi osvedčili a sú naozaj výborné.
kukulienka71
@pusta ,prišla som "omrknúť" spomínané jaternice:-)Je to veľmi dobrý recept,musím povedať.My dávame o niečo viac cibule,tá dodá tú správnu chuť.Zaujalo ma oplachovanie ryže,to tiež nezvykneme,ale bolo by to dosť ťažké pri tom množstve(4 kg na zabíjačke)a ešte ma zmiatol čas tepelnej úpravy pri surovinách,90 min?v postupe je len 30 minút.Asi si to spočítala už aj s pečením:-)Jaternice sú fakt výborné aj bez črievka pečené so zemiakovou kašou(to sa neviem dojesť,ked sa mi zvýši na tanieri kaša ešte si pridám jaternicovej kaše a potom zas zemiaky a tak dokola...:-)
pusta
@kukulienka71 , čo sa času týka, správne si ho spočítala. prepláchnutie ryže dodáva neopakovateľnú chuť jaterniciam, odkedy sme vyskúšali, už robíme len takto :-)
nuž, ak dáš viac cibule, tým nič nepokazíš, budú ešte chutnejšie. :P
áno, už som robila aj bez črievka na rýchlo upiekla a vynikajúce, ja zase najradšej s chlebom, ale aj zemiakovú kašu mám veľmi rada. no ako ináč, pred sebou celá fľaša domácich kyslých uhoriek
tieto jaternice sú fantastické za tepla i za studena.
dakujem za pochvalu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia