Madarské ryžové jaternice

Autor receptu: pusta

Tento recept je z Madarska. Zaujal ma tým, že tieto jaternice možno konzumovať za tepla i za studena, ba čo viac, dajú sa pripraviť, aj ked práve nemáme črievka na plnenie.

120 minút
príprava
90 minút
na 70 °C

Suroviny

Postup

  1. Mäso, lalok a pečienku pokrájame na kocky. Na kocky pokrájame aj cibuľu. Pokrájanú mäsovú zmes, vrátane bravčovej pečene, dáme dáme variť do neosolenej vody. Po 30-tich minútach varenia vyberieme bravčovú pečeň a ostatné varíme ešte dalších 30 minút, necháme vychladnúť. Na masti orestujeme cibuľu do sklovita a tiež necháme vychladnúť. Vo vývare uvaríme ryžu, ak treba, dolejeme horúcou vodou. Ryžu scedíme, opláchneme studenou vodou, necháme odkvapkať a vývar si odložíme na neskoršie použitie.
  2. Uvarené mäso, lalok a pečeň zomelieme na mlynčeku s kotúčom so stredne veľkými otvormi do misy.Mäsovú zmes premiešame s vychladnutou cibuľou,masťou, ryžou, soľou a koreninami a nariedime podľa potreby vývarom. Pripravenú zmes plníme na voľno /jej objem sa pri dalšom spracovaní zväčší,aby jaternice nepraskli/ do jaternicových čriev, ich konce zaviažeme. Naplnené jaternice varíme vo vode 70 stupňov teplej asi 30 minút.
  3. Jaternice môžeme konzumovať i za studena alebo klasicky upečieme. Ak nie sú k dispozíciii črievka na plnenie, upečieme jaternicovú zmes v jenskej mise a hotové podávame so zemiakovou kašou, chlebom a kyslou uhorkou, čalamádou alebo s kyslou kapustou.