Cuketové pečivo
Cuketové pečivo

Low carb cuketové žemličky

aszabka - bez fotkyaszabka, 18. januára 2018
Low carb cuketové žemličky
Foto: aszabka

Keď potrebujem vlákninu a pečivo.

30
porcií
15 minút
príprava
20 minút
na 200/180 °C

Suroviny

5 ks
1 ks (380 g)
60 g
30 g (prášok)
40 g
40 g
1,5 ČL




Postup

  1. 1

    Cukinu si nastrúhame, alebo ju posekáme v chopri. Vytlačíme z nej tekutinu, by sa nám cesto nerozmočilo a neroztieklo pri pečení. V inej miske si rozšľaháme 5 vajec a v ďalšej si zmiešame všetky suché prísady, ja som tentokrát pridávala soľ a oregano na viackrát, bo po ochutnaní bolo cesto mdlé, keďže psyllium a ľan majú dosť charakteristickú chuť, treba ju "prebiť" :) . Do vajec pridáme cuketu, suché prísady, nalejeme za 1 - 2 čl jablčného octu, poriadne premiešame, resp. už premiesime, pretože z cesta sa dá vytvarovať jedna veľká, vlhká a mierne lepkavá guľa a necháme 5 minút odstáť. Jablčný ocot a sódu bikarbónu možno pokojne nahradiť PDP. Nabudúce pridám viac ľanu, akosi mi po vybratí z rúry klesli.

  2. 2

    Z cesta potom tvarujeme žemličky, mne vyšlo 30 ks a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na 15 minút, potom teplotu stiahneme na 180 a prepneme na teplovzduch s horným ohrevom a dopekáme 5 minút. Hotovo, vyberieme a necháme vychladnúť.

  3. 3

    Takéto pečivo nebude nikdy chrumkavé, vo vnútri je mäkké a pórovité, plné vlákniny a hodí sa ako príloha k mäsu, prípadne náhrada pečiva. Pri 30 ks sú kalorické hodnoty na 1 ks = B: 2,3 g, S: 0,7 g, T: 2,4 g.

Diskusia k receptu

katka78
Nie som si istá, či pomôže pridanie ľanu, tento typ pečiva často klesne. Možno skús niekedy tak, že bielky vyšľaháš na tuhý sneh, do nich zašľaháš ocot a sneh už len jemne primiešaš do hotovej zmesi. Zvykla som tak piecť chlebík na podobnom princípe. Tam ešte sneh šľahám s pridaním horúcej vody, ktorá ho pomôže udržať. Možno ti niečo z toho pomôže. Čo sa týka chrumkavosti, neskúšala si prekrojené dať v rúre pod gril, alebo do hriankovača?
Inak sa mi tvoj recept páči, iste ho uvítajú mnohí, čo z rôznych dôvodov nejedia klasické pečivo, dobre, že si ho pridala.
aszabka
Vďaka, Katka, za pozitívny komentár i radu. Vyskúšam tvoj spôsob, no mám pocit, že boli príliš vlhké. Je to druhý krát, čo som ich piekla, no s inou gramážou surovín, často obmieňam recepty, čosi pridám, čosi uberiem, skúšam, kým to "nedám" , je to pre mňa výzva :D Skúsim i pod ten gril niekedy cez víkend, až prídu nabudúce mladí..
katka78
@Aszabka (18.1.2018 17:36) Áno, tá vlhkosť je kvôli cukete, aj keď sa poriadne vyžmýka. Tak nech sa ti dobre vydaria aj všetky ďalšie testovania :-)
luthien162
Dakujem za uzasne low carb recepty :) Hned som si vsetky ulozila a postupne vyskusam. Hladam na nete podobne recepty, ale moc sa mi nedari, preto mam radost, ze som objavila tie vase.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia