Cuketové pečivo

Low carb cuketové žemličky

Autor receptu: aszabka

Keď potrebujem vlákninu a pečivo.

30
porcií
15 minút
príprava
20 minút
na 200/180 °C

Postup

  1. Cukinu si nastrúhame, alebo ju posekáme v chopri. Vytlačíme z nej tekutinu, by sa nám cesto nerozmočilo a neroztieklo pri pečení. V inej miske si rozšľaháme 5 vajec a v ďalšej si zmiešame všetky suché prísady, ja som tentokrát pridávala soľ a oregano na viackrát, bo po ochutnaní bolo cesto mdlé, keďže psyllium a ľan majú dosť charakteristickú chuť, treba ju "prebiť" :) . Do vajec pridáme cuketu, suché prísady, nalejeme za 1 - 2 čl jablčného octu, poriadne premiešame, resp. už premiesime, pretože z cesta sa dá vytvarovať jedna veľká, vlhká a mierne lepkavá guľa a necháme 5 minút odstáť. Jablčný ocot a sódu bikarbónu možno pokojne nahradiť PDP. Nabudúce pridám viac ľanu, akosi mi po vybratí z rúry klesli.
  2. Z cesta potom tvarujeme žemličky, mne vyšlo 30 ks a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na 15 minút, potom teplotu stiahneme na 180 a prepneme na teplovzduch s horným ohrevom a dopekáme 5 minút. Hotovo, vyberieme a necháme vychladnúť.
  3. Takéto pečivo nebude nikdy chrumkavé, vo vnútri je mäkké a pórovité, plné vlákniny a hodí sa ako príloha k mäsu, prípadne náhrada pečiva. Pri 30 ks sú kalorické hodnoty na 1 ks = B: 2,3 g, S: 0,7 g, T: 2,4 g.