Losos marinovaný v brandy

luciak - bez fotkyluciak, 29. decembra 2013
Losos marinovaný v brandy
Foto: luciak

Fantastická pochúťka, ideálna napríklad na Silvestra.

10
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

1 kg
3 PL
2 hrste
2 PL
0,5 dcl
1 PL
z 1/2 citróna

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Čerstvý lososový filet vložíme kožou dolu do vhodnej nádoby, v ktorej sa bude marinovať (porcelánový alebo sklenený pekáč, plech), zasypeme solou, korením (čerstvo nahrubo pomletým), nasekaným kôprom (zhruba dve tretiny najemno a jedna na hrubšie, nemusíte šetriť) a prelejeme citrónovou šťavou a brandy.

    Losos marinovaný v brandy - obrázok 1
  2. 2

    Celú zmes dôkladne votrieme do ryby rukami, cca pol hodinku necháme postáť, opäť potrieme, zmes zhrnieme pod rybu a filet otočíme kožou nahor. Prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme do chladničky na minimálne 5 dní, ideálne 6-7.

    Losos marinovaný v brandy - obrázok 2
  3. 3

    Po zhruba 5 dňoch filet skontrolujeme, je hotový, ak mäso zmení štruktúru a ztuhne (podobá sa údenému lososovi). Krájame na tenučké plátky. Podávame s dipom, napríklad horčicovo-medovo-kôprovým. Výborný je aj s pečivom a krémovým syrom. Inšpiráciu sme mali z receptu J.Žideka.

    Losos marinovaný v brandy - obrázok 3

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Pochopila som dobre, ze losos sa konzumuje surovy?
super,gravlax robim pravidelne,akurat namiesto stavy davam citronovu a pomarancovu koru a dobu skratim na 2 dni.