Foto: luciak
Fantastická pochúťka, ideálna napríklad na Silvestra.
porcií
príprava
Postup
-
1
Čerstvý lososový filet vložíme kožou dolu do vhodnej nádoby, v ktorej sa bude marinovať (porcelánový alebo sklenený pekáč, plech), zasypeme solou, korením (čerstvo nahrubo pomletým), nasekaným kôprom (zhruba dve tretiny najemno a jedna na hrubšie, nemusíte šetriť) a prelejeme citrónovou šťavou a brandy.
-
2
Celú zmes dôkladne votrieme do ryby rukami, cca pol hodinku necháme postáť, opäť potrieme, zmes zhrnieme pod rybu a filet otočíme kožou nahor. Prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme do chladničky na minimálne 5 dní, ideálne 6-7.
-
3
Po zhruba 5 dňoch filet skontrolujeme, je hotový, ak mäso zmení štruktúru a ztuhne (podobá sa údenému lososovi). Krájame na tenučké plátky. Podávame s dipom, napríklad horčicovo-medovo-kôprovým. Výborný je aj s pečivom a krémovým syrom. Inšpiráciu sme mali z receptu J.Žideka.
Diskusia k receptu