Londýnske rezy fotorecept

garanco - fotkagaranco, 15. mája 2011
Londýnske rezy (fotorecept)
Foto: garanco

Toto je starý rodinný recept, jeho príprava je jednoduchá, chuť- podľa nás - výborná, ( len, prosím, nehľadajte v ňom súvislosť s Londýnom - či sa to tam pečie...)

30 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
200 g (margarín)
120 g
0,5 bal.
4-6 ks
Plnka:
300 g
Na vrch:
4-6 ks
200 g
200 g
1 bal.
1 hrsť /sekané/

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z múky + pdp, masla, cukru a žĺtok (v rozpise je 4-6, t.j. keď sú menšie dám aj 6 ) urobíme v mise cesto, necháme ho asi pol hodiny v chladničke postáť, potom ho na pomúčenej doske

    Londýnske rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    rozvaľkáme a preložíme na plech

    Londýnske rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na plechu ho rovnomerne potrieme obľúbeným - pikantným - lekvárom.

    Londýnske rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z bielok, cukru a van. cukru ušľaháme tuhý sneh, primiešame mleté orechy a masu vylejeme na lekvárom potreté cesto.

    Londýnske rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vrch ešte môžeme, ale nemusíme, posypať sekanými orechami. Pečieme pri 180st. 20-25 min. (po vložení do rúry vrchné vyhrievanie vypneme).

    Londýnske rezy (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

56 komentárov k receptu
@ 1ariana , naozaj, aj ja mám Ženský vrtoch, ale tam nie sú v snehu orechy, @ dorisa takéto dečky plietla moja krstná mama, túto som po rokoch pred Veľkou nocou povyťahovala - asi vieš, čo je to za robotu :-)
Moja mamina robievala tento super koláčik, neviem však prečo ho volala Vrbovské rezy, možno preto, že pochádzala z Vrbového. Maminin recept som nevedela nájsť, takže vďaka už je v KK.
poznám tento receptík,niekedy som ho piekavala,ale dcéry podrastli a orechové je v tabu.Ja som ho pokrájala na tyčinky a tie destá som zliepala ešte raz lekvárom.Vyzeralo to dobre.
@Garanco ,ja mam tento recept , ktory bol uverejneny na sacku Kypriaci prasok skrobovy od Dr. Oetkera, pod nazvom Orechove rezy . Tu je recept:
cesto:210 g polohrubej muky,140 g margarinu, 100 g pras.cukru, 4 zltky,1 va. cukor od Dr. Oetkera,1 kypr.prasok od Dr.Oetkera, dzem.
Plnka:4 bielky,200 g pras. cukru,140 g mletych orechov. Postup taky isty, piect pri 200 st. 30-40 min.
V knihe od Dullovej je menej muky /len 250 g/ ato hladka, menej cukru /len 70 g/ a ostatne je nezmenene. Moja svokra to piekla pomerne casto presne tak, ako je recept z toho sacku od Dr. Oetkera.
Ulozim si aj Tvoj recept, vdaka. Je to vlastne linecke cesto.
Ďakujem za pripomenutie, u nás kedysi najobľúbenejší koláčik aj k vôli príprave ale predovšetkým chuti, myslím, že je to on, volali sme ho Ženský vrtoch, alebo sa mýlim?! V každom prípade ho máš vydarenýýýýý
Neda mi nezapojit sa, suvis s Londynom tu je, do cesta ide citronova a pomarancova kora a dzem na cesto ma byt pomarancovy - a prave jeho vyroba ma povod v Londyne ked obchodnik ktory sa prvy odvazil priviezt do Londyna pomarance, nemal moc velky uspech s ich predajom a jeho manzelka sa ich rozhodla zuzitkovat na marmeladu. Takto som to niekde citala a pri citani receptu na tento kolac ma okamzite napadlo jeho spojenie s Londynom. Mam uz dost historicky recept, min 50 rocny a tam tie pomarance su, takze skuste, prave som v Marks&Spencer kupila marmeladu zo Sevillskych pomarancov-je trosku horkasta- a idem na to, skuste, som zvedava ci bude chutit tak ako mne
@viera044 , naozaj zaujímavý poznatok, možno sme dospeli k pôvodu názvu. Ja osobne nikdy nedávam do cesta kôru ani c citrónov, ani s pomarančov- od detstva mám k ním akýsi odpor. Určite to niekto vyskúša:-))
staci ta pomarancova marmelada, a co sa tyka kory z citrusovych plodov tak si ich pre ucely pecenia pripravujem presladene doma, niekolko dni ich mam namocene vo vode ktoru neustale vymienam za cistu a asi po 3-4 dnoch nakrajam na asi 3 cm pasiky, odstranim bielu duzinu, potom nakrajam na rezanceky a varim v hustom cukrovom rozvare, vsetko od oka a takuto koru sa nebojim pouzit
Velmi dobry napad s tou korou,musim vyskusat,ja zasa citron alebo pomarance pred pouzitim vyumyvam v horucej vode so sodou bicarbonou,osusim korku zotriem do maleho kelimka a zmiesam s pras.cukrom,drzim v chladnicke a podla potreby pouzijem pri peceni,doplnim znovu,ked pouzivam nove pomarance alebo citron.Tieto Londynske ,Linzerove atd.rezy su fantasticke s tymi posekanymi orechami.Viera 044, veeelmi dobry poznatok,stale som davala marhulovy dzem/skade by sme niekedy mali pomarance na dzem,ked nebolo ich dost na zjedenie/,zacnem robit s pomarancovou marmeladou,urcite budu vynikajuce.Su to take vynikajuce rezy a upadli do zabudnutia,nebyt teba ostali by v archive.
dnes ho robím. ako plnku dávam marhuľový džem s pomarančami, ktorý som si vyrobila ešte vlani. je super.
.Džem je klasika marhuľový, len sa pridajú očistené pomaarnče bez šupiek aj bez tej bielej potvory,lebo tá je horká, len čistá dužina. Pomaranče dávam asi 3 ks na 1 dávku.
@garanco
cesto sa na balkone chladí..odpočíva..klasika-jednoduchá práca..výborná chuť..vydrží..kým sa nezje..:-)
želám pokojné dni koncoročné..s dobrými ľudmi s radosťou prežité dni sviatočné..
hmm..@garanco..e šte by si mala doplniť..kam ich schovať..tretina fuč..a to sme len dvaja s mužom..však tým ohláseným spolustolovníkom sa veľa neujde..neviem-či sa v pondelok ešte nepustiť do repete..teraz nerobím nič..morí ma chrípka..
@radost , skrývať sa neoplatí, pár kúskov odlož na ukážku a hosťom vysvetli, aký je ten Tvoj maškrtný... nech je zábava, a lieč sa, lebo sviatky s "Chrípkou" nie sú príjemné...
@garanco dnes som robila tieto rezy podľa teba.Ja mám niečo podobné,ale predsa iné.S receptom som veľmi spokojná a manželovi veľmi chutia.Ďakujem za chutný recept.Prikladám fotografiu dnešných rezov.


Pridaj komentár k receptu: