Lokše zemiakové

3stan - fotka3stan, 1. februára 2014
Lokše zemiakové
Foto: 3stan

Vraj je čas hodovania-fašiangy,možno ale mne také jedlá ako sú lokše ,šišky , kočonina(huspenina) atd... patria jednoducho k tomuto obdobiu. toto su moje lokše Zobraziť celý popisVraj je čas hodovania-fašiangy,možno ale mne také jedlá ako sú lokše ,šišky , kočonina(huspenina) atd... patria jednoducho k tomuto obdobiu. toto su moje lokše a čím dalej su precíznejšie teda ...opakovanie je matkou mudrosti :).

Suroviny

1 kg varené v šupke
1/2 kg
 na potretie




Postup

  1. 1

    kedže som mala zvyšné zemáky od obeda tak som len dovarila cca pol kila zemákov v šupke.vychladnute som postruhala na struhadle velkosti malé slzičky ( syr na nom struham) . posolila som cele zemiaky asi lyžičku a začala sypať muku postupne teda od oka. vždy som dobre premiešala aby sa celá muka spojila zo zemiakmy

    Lokše zemiakové - obrázok 1
  2. 2

    no ked máme dobru hmotu možme začať . urobila som dva velké bochničky ten druhý si dajme radšej do chladničky aby sa dalo s ním robiť kedže cesto redne lepšie je trochu schladiť.na dosku si dame muku a urobíme si šulok a narežeme si menšie kusky ktoré rozvalkáme.

    Lokše zemiakové - obrázok 2
  3. 3

    kedže nemám kačaciu masť tak postačí aj prepražené maslo ktoré si urobíme hned na začiatku aby sme sa nezdržiavali pri pečení. ja som si urobila dopredu par placiek aby som neodskakovala od sporáka. ja som piekla na sucho na teflonovej panvici a kedže tej muky bude všade dosť lebo si to žiada aj cesto aj prac. doska tak aj na panvici sa nám bude palit ta muka ale stačí pretrieť vždy pap. utierkou. piekla som na strednom plameni teda pomalšie. lokše potierame z maslom vždy iba z vrchu hojne ked ich kladieme na seba tak sa omastia aj zo spodu. ja som ich prikrívala vekom z mikrovlnky aby boly v teple kým som dopiekla všetky aj aby zmakli.

    Lokše zemiakové - obrázok 3
  4. 6

    tak dobru chuť prajem :).

Diskusia k receptu

marianne
Dostala som dobru radu od varechaca @sracz a to,ze najlepsie lokse su,ked ide na 1kg zemiakov maximalne 1/3=300g muky.A naozaj, dostanu uplne iny rozmer,vyskusaj....u nas sa volaju otcove osusky,tiez ich tu mam,robievam si ich namiesto chlaba....milujem ich
elysa
aj ja robievam lokše, máš ich krásne, hneď by som si jeden omastený dala...
boxik
Lokše jedlo pripomínajúce moju mladosť aj keď ma tu na východe , kde žijem už vyše 40 rokov skoro ukameňovali keď som ich presviedčal , že ich jeme makové, zato však boli presvedčení , že na západnom Slovensku sa napchávame lokšami a husacinou.Ja som zjedol toľko pečenej husaciny , že možno by to šlo zapísať do knihy rekordov , ale nikdy to nebolo s lokšami. Pokiaľ mi je známe tak túto kombináciu vymysleli v kedysi známej vieche v Limbachu a odtiaľ to zľudovelo a priznám sa hodí sa to k sebe.
3stan
"marianne"- vyskúšam rada všetko ved celý život sa učíme :).
miki77
@3stan , lokše sú super ale skutočne skús zmeniť pomer zemiaky/múka. Ja dávam na 1,5 kg 0,3-0,4 kg múky. Cesto je síce lepkavé a zle sa spracováva, ale lokše sú mäkučké . Ak je v ceste viac múky , po upečení sú dosť tvrdé i ked ich pomastíš. Za skúšku nič nedáš a po " teste " napíš ako to dopadlo :-)
3stan
díky za rady a tipy :) a na vysvetlenie ,tým že som mala zem. kašu od obeda tak boly miešane maslom aj mlieko samozrejme bolo v nich tak ten pomer múky a zemiakov bol iný kedže cesto bolo redšie i ked som dovarila zemiaky tak preto. jj máš pravdu "miki77" že podla tvojho receptu je cesto lepkavé a ťažšie sa s ním pracuje tiež som tak robila a dopadlo to dobre len ta spušť po mne :))) .....ale rozdiel som nebadala tiež boli mäkučké fajnové, ale aspon viem že ked mi ostane kaša viem ju využiť aj takým spôsobom :D.
beatacsontosova
mňam, ja milujem makové so slivkovým lekvárom, akákoľvek pečienka sa môže pri makových schovať :-) doteraz som sa neodvážila na lokše (moja mamka ich nikdy nerobila), ale určite vyskúšam :-)
zifi
dnes prvykrat vyskusane a podla ineho receptu co spomina @marianne

avsak bolo to z polohrubej muky a cesto bolo dost riedke, prisypaval som celkom dost - odhadom mozno aj 150 g... po upeceni som hned potieral maslom a priebezne natieral slivkovym lekvarom - ten sa fajn topil a lahko sa roztieral, a aj loksa sa dala hned dobre zatocit... Dolezita vec - na zaciatku bolo cesto ako-tak, no ku koncu naozaj redlo a musel som opat prisypavat. No podstatne je, ze velmi chutili - a pritom prvotina. Nikto sa toho nebojte... zjete ich tak, ci tak...! :-)
bianka199
Super určite vyskúšam. Kým sme sa nepresťahovali,tak sme s otcom lokše kupovali každú sobotu na tržnici ale od vtedy som ich nemala ani raz a veľmi mi chýbali.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia