Lokše zemiakové

Autor receptu: 3stan

Vraj je čas hodovania-fašiangy,možno ale mne také jedlá ako sú lokše ,šišky , kočonina(huspenina) atd... patria jednoducho k tomuto obdobiu. toto su moje lokše a čím dalej su precíznejšie teda ...opakovanie je matkou mudrosti :).

Suroviny

Postup

  1. kedže som mala zvyšné zemáky od obeda tak som len dovarila cca pol kila zemákov v šupke.vychladnute som postruhala na struhadle velkosti malé slzičky ( syr na nom struham) . posolila som cele zemiaky asi lyžičku a začala sypať muku postupne teda od oka. vždy som dobre premiešala aby sa celá muka spojila zo zemiakmy
  2. no ked máme dobru hmotu možme začať . urobila som dva velké bochničky ten druhý si dajme radšej do chladničky aby sa dalo s ním robiť kedže cesto redne lepšie je trochu schladiť.na dosku si dame muku a urobíme si šulok a narežeme si menšie kusky ktoré rozvalkáme.
  3. kedže nemám kačaciu masť tak postačí aj prepražené maslo ktoré si urobíme hned na začiatku aby sme sa nezdržiavali pri pečení. ja som si urobila dopredu par placiek aby som neodskakovala od sporáka. ja som piekla na sucho na teflonovej panvici a kedže tej muky bude všade dosť lebo si to žiada aj cesto aj prac. doska tak aj na panvici sa nám bude palit ta muka ale stačí pretrieť vždy pap. utierkou. piekla som na strednom plameni teda pomalšie. lokše potierame z maslom vždy iba z vrchu hojne ked ich kladieme na seba tak sa omastia aj zo spodu. ja som ich prikrívala vekom z mikrovlnky aby boly v teple kým som dopiekla všetky aj aby zmakli.
  4. tak dobru chuť prajem :).