Foto: izabella929
Veľmi jednoduché a chutné jedlo..plnila som ich s mletým makom a čerešňami..
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Najprv som si dala uvariť zemiaky v šupke..uvarené som ošúpala..na pracovnú doku som si preosiala múku, urobila som si v strede jamku a do nej som nastrúhala zemiaky a osolila..spracovala som cesto, ale už som viac nepridala múku..z vypracovaného cesta som urobila valec, ktorý som pokrájala na rovnaké časti..z valčekov som vyvaľkala kruhy a ukladala som ich trošku posypané múkou cez seba tak, aby sa prekrývali..všetky valčeky som vyvaľkala až potom som si pripravila panvicu a pečenie..na suchej panvici som piekla lokše z oboch strán..ukladala som ich na seba na tanieri a takým istým tanierom po každom priložení ďalšej lokše zakryla..lokše zostali úplne horúce..a teraz som si nechala roztopiť bravčovú masť a pierkom z husí som ich natrela..opäť som zakryla tanierom..mak som pomlela a zmiešala som ho z čerešňovým džemom v ktorom som si schválne nechala celé čerešne bez kôstky..
-
2
lokše som naplnila a uložila na misu..
-
3
som si vedomá, že podobný recept tu už mám..prajem vám dobrú chuť..
Kedysi dávno prišla dcéra (vysokoškoláčka) domov aj s frajerom (a teraz manželom) domov. Ani do bytu nevkročila len vhodila tašku do predsienky a zahlásila:
- My si ideme ešte niečo vybaviť. Potom prídeme.
- Aspoň najesť sa poďte! Od rána nie si doma.
- Nie, nie, my si potrebujeme niečo...
Skočila som jej do reči:
- Máme fazuľovú polievku a a lokše!
Pozreli jeden na druhého:
- Tak dobre, ale len najesť...
Lokše sú magnet.
Sú to nezabudnuteľné recepty našich mám, babičiek, prababičiek