Linecké pečivo
Linecké pečivo

Linecké z Rakúska fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 27. novembra 2017

Tento recept mi prišiel emailom a preto že ma zaujal, dnes som ho vyskúšala. Zaujali ma varené žĺtky. Takže večer som zamiesila a dnes Zobraziť celý popisTento recept mi prišiel emailom a preto že ma zaujal, dnes som ho vyskúšala. Zaujali ma varené žĺtky. Takže večer som zamiesila a dnes popoludní piekla.

60
porcií
120 minút
príprava
12 minút
na 165 °C

Suroviny

600 g (Babičkina voľba)
300 g
200 g
1 bal
1 bal
2 ks varený
2 ks
štipka
 na zlepovanie
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Múku som preosiala na pracovnú dosku. Pridala som maslo, práškový cukor, štipku soli, prášok do pečiva, vanilku, celé vajcia a strúhané varené žĺtka.

    Linecké z Rakúska (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Všetko som spolu zmiesila a vypracovala cesto. Už som nepoužila viac múky, s cestom sa dobre pracuje. Cesto má odpočívať v chladničke 2 hodiny. Ale nič sa nestane, ak tam bude i dlhšie.

    Linecké z Rakúska (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z cesta som odoberala len malé kúsky, zbytok som nechala v chladničke. Rozvaľkala som ho na hrúbku 4 mm. Vykrojila rôzne formy. Najprv som si všetko cesto vykrojila a až potom som zapla rúru na 165 st. lebo treba dávať pozor na pečenie.

    Linecké z Rakúska (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ukladala som na plech.

    Linecké z Rakúska (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto sa pieklo 12 min. netreba nechať dlhšie. Takto vyzerá upečené.

    Linecké z Rakúska (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vychladnuté som zlepila lekvárom a poprášila mletým vanilkovým cukrom. Prajem vám dobrú chuť. Je výborné.

    Linecké z Rakúska (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

luwinka
Zaujímavé som až 2 razy pozrela ze sú tam varene žĺtky. Pekne sa ti vydarili @Izka , pekný vecer.
ubka
Joj! Ako dobre,že si pridala tento recept. Presné tento som robievala,nebol síce z Rakúska,ale išli tam varené žĺtky.Mozem potvrdiť,že sú výborné a v tvojom podaní receptu a obrázkov geniálne :-)
1x zahra
bubaya
Peprl, to je moja známa z Rakúska, by ťa hnala vareškou okolo stola. Ak nemajú tri dierky, tak to nie sú Pravé Linecké! Zato sú krásne.
1x zolik
izabella929
@bubaya , ktovie, koľko krát bol tento recept prešpekulovaný, lebo ani na emailovom obrázku neboli 3 dierky..no ale naháňať ma môže rakúska priateľka, lebo ja ozaj nerada pečiem drobné pečivo..takže čím rýchlejšie ma odoženie, tým menej budem piecť vianočné pečivo..))a napokon išlo mi len o pridanie receptu a vy si pečte aj 5 timi dierkami.)))))..Vďaka za komentár...
finczi
Zaujímavé...s vareným žĺtkom nepoznám, možno sa odhodlám a skúsim namiesto svojho receptu.
haji
Recept se mi líbí. S vařenými žloutky je to zajímavé linecké. Člověk se rád poučí a vidí neviděné. U nás se v cukrárně prodává velké linecké kolečko /jako dlaň/ s jednou velkou dírou. Že tři jsou ty pravé, může být. Moje známé a susedky dělají linecké tak maličké, až mám obavu, že za pár let budou péct jen ty maličké vykrojené středy. Tvé linecké na fotu volá po ochutnávce. Díky za receptík.
zolik
@Haji pridam ti jednu fotku, toto su akoze prave Linzer Keksen. Velke su ako dlan a preto ich ja nemam rada. Iba taketo jednohubky ako su tu. @Izabella prepac, ze sa Ti motam pod receptom.
Izka, museli Ta stat vela trpezlivosti, ale vysledok stoji za to.


haji
@Zolik (27.11.2017 20:00)
Ajaj, děkuji za foto. Já naiva si představovala tři dírky vedle sebe v rade. haha To je ako malá tortička. Mně vyhovuje tvar a velikost čo má hore Izabelka. Každý kdo umí vyválet těsto je u mě gróf, bo moje umění s valčekom je tuhé a nepoddajné.
mamatata2
Krásne sú , vďaka za recept, s varenými žĺtkami pekávala aj moja pani svokra, sú super. Robila očká ( krúžky s dierkou na vrchu ), tie dierkavé najprv pocukrovala a až potom dala na lekvárové spodné koliesko. Boli dokonalé, ako sú aj tvoje :)
cesminaz
Velmi zaujímavé s tymi vareními zltkami.Moja mama robí linecké čisto zo žltkou,ale surových a tie sú tiež fantastické :-)
hubata
Tu je dôkaz že aj v takej klasik ako sú linecké na Vianoce dokáže Izabella929 inovovať a je ešte taká milá, že najprv inováciu vyskúša a až potom sa s nami o ňu aj podelí. Takže určite bude super aj linecké cesto s varenými žĺtkami. Ďakujeme Izka.
skotova
Recept jsem si uložila. Já nepoužívám vařené žloutky ani prášek do pečiva. Tenhle recept ale letos vyzkouším.
mata3636
Izka, ja, na rozdiel od teba, rada pečiem takéto pečivo. a maličké, 3cm vykrajovačky mám. cesto robím klasika, v pomere 3:2:1 a do cesta dávam 1-2 lyžice kyslej smotany a 2 lyžice rumu. výborné sú. tvoje sú krásne, klasika, ktorá na vianočnom stole musí byť :-)
izabella929
@finczi , pokiaľ to človek nevyskúša, nevie posúdiť..môžem iba doporučiť.-)
@zolik , vďaka za foto, ale ja nechodím do Rakúska...moje cesty skôr vedú do Maďarska..ale mne by také veľké nechutili, mám radšej drobotinky.-)vôbec mi neprekáža, že si pod mojim receptom, naopak...obľúbila som si ťa, lebo cítim, že máme podobné chute..)
@mamatata2 , každý si to robí tak ako má rád..) Vianoce sú aj o tom, že sa dozvieme o sebe viac.-)
@cesminaz , ja som robila do teraz len také obyčajné a veru som tomu nevenovala moc pozornosti, lebo ma to moc nebavilo..ale inak rada skúšam niečo nové, to ma viac láka.-)
@hubata , my dve sme na jedenej lodi od môjho príchodu na Varechu.sk..sleduješ pozorne moje kroky a aj moju tvorbu nie len tu, ale aj na Fb.si milá a ja si to moc vážim.-)
@skotova , teším sa, že budeš skúšať nový recept..prajem veľa úspechov.-)
@mata3636 ,že som to skôr nevedela, dala by som si tie drobotinky u teba upiecť..
Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre.-)
monty469
Linecke robievam kazde vianoce, ale davam len surove zltky. Je to dcerine najoblubenejsie pecivo spolu s grilazkami. Tvoj recept sa mi paci. Mozno tento rok skusim podla teba
mitzy
Takže tieto Vianoce budú u nás tieto mačacie očká.. už sa teším :)
lubja
:-)
varecha.pravda.sk/recepty/linecke-podla-originalneho-receptu-z-rakuskeho/12105-recept.html
olinecka
@Izabella929 , netreba sa báť vaječnych varených žĺtkov aj ja mám jeden recept na orechové koláčiky do ktorých sa dáva vareny žľtok.Krasne a určite chutné koláčiky .Izka nikdy nesklame.!!!!!
redakcia
@Radox1 (29.11.2017 14:13)

Ako sme uviedli vyššie - vymazané na žiadosť autorky receptu.
radox1
aha,prepacte,to som previdel.no a dalej radsej bez komentara.
klukodvody
Tak já jen při pečení pomáhám a linecké miluji. A je mně úplně jedno, jestli je malé a nebo velké, jestli je Rakouské a nebo hoc jaké , ale vždycky je dělané s láskou. Tak jsem opět předal recept ženě a ta prohlásila jak to vypadá krásně. To připravené k pečení a že to zkusí. Tak jestli se nám to rukou společnou povede, tak u stolu nebude jen krůta podle Tebe, ale i to cukroví . Tak srdečně zdravíme a užívej čas před adventní.
arnilka
u nás to bývalo prvé pečivo, ktoré sa na Vianoce vo veľkom pieklo vopred, odkladalo do krabíc, každý deň sa niečo vybralo, rozdalo v rodine a našlo sa doma aj po sviatkoch, dlho vydržalo ako čerstvé a nikdy ho nebolo dosť :-)
@Izabelka máš ho prekrásne, len chválim!!! si pilná včelička!!!
izabella929
@lubja ,@radost ,Ďakujem pekne..
@olinecka ,viem o tom a skutočne a možno i preto sa s cestom dobre pracovalo vôbec sa nelepilo a nepodsýpala som ani pri vaľkaní..vďaka ti za komentár..
@radox1 , veľa sa tu popísalo o komentároch nesúvisiacich s receptom, takže som sa rozhodla takto sama.
@klukodvody , ďakujem pekne a verím, že vám i toto pečivko urobí radosť..@arnilka ,iste máš pravdu toto pečivko patrí na Vianočný stôl.
Všetkým vám ďakujem pekne za komentáre.
mesiar50
@radox1
Autorka receptu mazala komenty k vôli mne,keďže som ju o to požiadal.Viac o tom nemôžem písať.Teraz ma to mrzí a mám sa za čo určite hanbiť.Každého koho sa tento môj podraz dotkol prosím o prepáčenie.
rela
Už sú upečené aj "okoštované". S cestom sa mi veľmi dobre pracovalo. @izka , prosím poraď či sa môže namiesto prášku do pečiva použiť sóda bicarbóna. Ak áno v akom pomere. Ďakujem za recept aj za radu.
izabella929
@rela , nevyskúšala som tento spôsob, ale podľa mňa sóda nič nemôže pokaziť..ja ju používam do všetkých mojich piškótových korpusov súbežne s práškom do pečiva, lebo korpus je výborne krehký a ľahký...takže kľudne použi sodu ak ti viac vyhovuje..áno viem, že s cestom sa dobre pracuje, dostala som strašne veľa ohlasov od kuchtičiek ktoré už vyskúšali tento recept a ja sa veľmi teším..použi tak ako prášok do pečiva..krásny zbytok dňa ti prajem a potom mi prosím napíš, či to bola správna voľba..díky moc..)
rela
@izka , ďakujem za odpoveď, vyskúšam aj so sódou BB. Je celkom možné, že to bude ešte do Vianoc, akosi sa rýchlo vytrácajú z dózy :-))
haji
@Zolik (27.11.2017 20:00)
No a aby se to nepletlo, jsou tu dva recepty - jeden na světlé a druhý na tmavé linecké těsto. A koláček s třemi ďourkami. Jeden se pořád učí.
izabella929
@haji , moja milá ďakujem pekne za link..prečítala som si všetko.-)Ja si myslím že ani tak nie je dôležité koľko má otvorov ten koláčik, ale skôr aký je chutný a tiež lekvár hrá hlavnú úlohu..
1x haji
haji
@Izabella929 (16.12.2017 09:11)
Izi, jasné, dírka sem a dírka tam. Důležité je to okolo!! Včera jsem na článek narazila a potěšil. Je to zajímavost. Každý má svůj oblíbený, zajetý, rodinný recept. A ne jeden. Mně chutná všechno. haha
lucija
Robila som ich minuky rok a boli fantasticke! Budem uz len podla tochto receptu :):):)
katarina64
Velmi podobny recept sem dala Lubja v roku 2010 je hodne jednoduchsi co sa tyka surovin...aj Tvoj je urcite dobry,mam rada z varenymi zltkami,podla mna su trvacnejsie...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia