Linecké podľa originálneho receptu z rakúskeho Linzu fotorecept

lubja - fotkalubja, 12. decembra 2010
Linecké podľa originálneho receptu z rakúskeho Linzu (fotorecept)
Foto: lubja

Tak to mám zapísané v mojej KK, linecké klasika pomer3:2:1. Recept sa líši akurát varenými žĺtkami

30 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

360 g
120 g
240 g
4 ks, uvarené
z 1/2 ks,kôra

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Múku preosejeme, zmiešame s práškovým cukrom a pridáme posekané maslo. Do prostriedka dáme prelisované uvarené žĺtka a šťavu a kôru z polovičky citrónu. Vypracujeme cesto a dáme do chladničky.

    Linecké podľa originálneho receptu z rakúskeho Linzu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po 2-4 hodinách vyvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary. Nezabudnúť polovičku s otvorom.

    Linecké podľa originálneho receptu z rakúskeho Linzu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Poukladáme na plech s papierom na pečenie a v mierne vyhriatej rúre 180°C upečieme doružova

    Linecké podľa originálneho receptu z rakúskeho Linzu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zlepíme najlepšie domácim ríbezľovým lekvárom. Vyrezávané tvary najprv pocukríme. a ešte poznámočka: používať len maslo nie iný tuk

Diskusia k receptu

dajanca
práve sa na ne chystám....ešte som neskúšala podľa tohoto receptu s maslom a varenými žĺtkami a tak dúfam, že aj moje sa vydaria....
dorisa
Krásne, to som ešte nepočula o takom originálnom recepte.
ailuj82
aj ja sa chystám na linecké, asi skúsim tieto, len s palmarínom aby ich mohla jesť aj dcera /maslo nemože/.
andys
Vyskúšam Tvoje origoš cesto. Už zajtra :)
garanco
Naozaj originálny recept, hodný vyskúšania! Krásne sa Ti vydarili!
duschko
Zaujali ma tie varene zltka. Vyskusame podla tvojho receptu. Ukladam do MKK. Foto je velmi vydarene. Kolaciky, len zahryznut.
lucylee
ešte mám otázku tie žĺtka sa varia ako dlho?A ako ich prelisuješ?
marianne69
Kedze sme uz linecke kolaciky skoro pojedli,nevydrzali,tak teraz vyskusam tie tvoje original:-)uz sa tesim....
lucylee
@lubja včera som robila cesto, zabalila do fólie a dala odpočívať do chladu, keďže už bol večer, tak som ho nevaľkala, myslíš, že je to OK, keď tam bolo celú noc? Píšeš v recepte, že má odpočívať 2-4 hodiny....na akú hrúbku si ich vaľkala? Zhruba 3 mm?
liama
a ja som ho dala do chladnicky na dve hodiny. Prave som ho vytiahla a je tvrde ako kamen. No neviem, co z toho bude...:-(((
lubja
@Lucylee ja som ho robila tiež až na druhý deň, hrúbka 3-5mm ako sa podarilo
@liama nechaj ho trochu vydýchnuť
lucylee
upečené, jeden som si ukradla z plechu taký neplnený a sú výborné! Krehké, jemné, v pozadí cítiť chuť citrónu a kôry, ešte raz ďakujem za recept
yanah
krásne linecké ... mám veľa receptov na linecké a tento pribudne k nim do zbierky ... ukladám si ho ...
marianne69
cesto mam spravene,len sa mi zda riedke,ma to tak byt?dala som ho do chladnicky a zajtra budem s nim robit,tak uvidim...
lubja
no nemalo by byť riedke, možno maslo bolo veľmi roztopené, v chladničke isto stuhne
eva53
fantastické, ja som si žľtka hodila do mixéra s trochou múky a pracovalo sa s nimi vynikajúco.Na vianoce porovnáme,ktoré sú lepšie,či klasické alebo z Linca.
eva53
no,veľmi sa drobia,ani sa nedali zlepiť,asi som mala zlú polohrubú múku. Aj v chlade si dosť odpočinuli..............
lubja
tak to ma mrzí, lebo tuku je tam dosť
eva53
ešte vyskúšam nahradiť časť múky hladkou,chuťove najlepšie linecké čo som kedy jedla,musím tomu prísť na zúbok :-)
eva53
Ljubja, piekla som ešte raz,nahradila som 1/3 múky hladkou,boli tak fantastické že odteraz robím iba podľa tohto receptu. Veľa šťastia všetkým do nového roku želám.
lubja
@eva53 , no vidíš,tak sa konečne podarili, teraz ja vyskúšam podľa teba. Aj tebe všetko dobré v novom roku
jjozefa
vidím že tento rok bude inovácia lineckého pečiva dík, vyskúšam určite..
strelka
Myslela som, že upiecť tieto koláčiky týždeň pred Vianocami, bude určite stačiť. "Žiaľ", už sú skoro zjedené! A to sa s deckami ešte akože ovládame :-) Ale vážne, toto boli moje prvé linecké lepené a sú výborné a mňaaaamovské. Najlepšie chutili až na druhý deň, keď tak spevneli a džem sa trochu vsiakol do cesta. Vrelo odporúčam :-) a ďakujem.
lubja
teší ma to, hor sa do daľšieho pečenia :-)
zinnajdha
odkedy je Tvoj recept na vareche, robím linecké koláčiky len podľa tohto návodu. Vždy sa vydarili. Ďakujem.