Foto: basqa91
Toto je môj prvý recept, ktorý pridávam na Varechu, síce som registrovaná už dlhšie, ale až teraz som sa ohodlala aj k pridávaniu receptov Zobraziť celý popisToto je môj prvý recept, ktorý pridávam na Varechu, síce som registrovaná už dlhšie, ale až teraz som sa ohodlala aj k pridávaniu receptov :) Inšpirovala som sa knihou Česká vánoční kuchařka od Hany Sedláčkovej, no prispôsobila som si ho.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Lievance: | |
500 g |
|
300 g |
|
1 lyžička |
|
na hrot noža |
|
2 PL |
|
2 ks |
|
na obaľovanie |
|
na vyprážanie |
|
na obaľovanie |
|
Omáčka: | |
4 PL |
|
250 ml |
|
1 PL |
|
1/2 balíčka |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
V mise spracujeme tvaroch, múku a soľ. Do hrnčeka si dáme vajíčka a vysypeme na nich kypriaci prášok. Pridáme vajíčka s kypriacim práškom do misy a spracujeme cesto. Ja som použila jemný tvaroh (nehrudkový), ale môže sa použiť aj ten hrudkový, no treba pridať viac múky a 1/2 lyžičky kypriaceho prášku naviac. Cesto sa lepí, má byť stredne tuhé.
-
2
Pripravíme si do taniera alebo misky strúhanku na obaľovanie. Z cesta odtrhávame kúsky o veľkosti golfovej loptičky, tvarujeme lievance a obaľujeme z oboch strán v strúhanke. Veľkosť a aj hrúbku lievancov si môžete prispôsobiť podľa toho, ako máte radi :)
-
3
V panvici si rozohrejeme olej alebo maslo a vyprážame lievance. Dĺžka vyprážania závisí podľa chuti, ja som ich vyprážala na miernom plameni asi 5 min. na každej strane, mám radšej, keď sú chrumkavé. Ešte teplé ich obaľujeme v práškovom cukre (môže sa použiť aj vanilkový alebo škoricový cukor).
-
4
Popri vyprážaní alebo až po ňom si pripravíme slivkovú omáčku. V hrnci si rozmiešame slivkový lekvár s vodou, pridáme citrónovú kôru a privedieme do varu. Medzitým si v hrnčeku rozmiešame malinový puding (jahodový alebo iný ovocný) s trochou vody. Keď omáčka vrie pridáme do nej puding a krátko povaríme. Po dovarení dochutíme citrónovou šťavou. Je dobré keď sa lekvár rozmieša dohladka skôr, ako sa pridá puding.
-
5
Lievance polievame omáčkou a podávame. Mne z tohto množstva vyšlo 32 kusov. Dobrú chuť :)
Diskusia k receptu