Lievance ako obláčik fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 17. marca 2014

Pôvodný recept som zdokonaľovala do tejto podoby,keď už nemám čo pridávať ani odoberať. Tentokrát s jahodovou omáčkou.

40
porcií
5+10 minút
príprava

Suroviny

240 g
400 ml
100 ml
20 g
2 PL
1 bal.
1 ks
100 ml
Omáčka:
15 ks alebo mrazené
1 dcl
1 PL (nemusí byť)




Postup

  1. 1

    Vo vlažnom mlieku rozmiešame kryšt.cukor,pridáme rozdrobené droždie a počkáme,kým napučí.Potom zašľaháme vajíčko,prilejeme asi 0,5 dcl oleja,prisypeme múku,vanilkový cukor,približne 1 dcl sódovej vody,pár kvapiek citrónovej šťavy a štipku soli.Dbáme na to,aby suroviny boli izbovej teploty. Poriadne premiešame a necháme asi 10 minút postáť,droždie nám má ešte trocha nadvihnúť cestíčko,kým začneme piecť lievance.Nie je dobré čakať pridlho,lebo cesto na teple prekysne,dostane úplne penovú konzistenciu,z ktorej je už ťažko upiecť lievance,boli by to skôr "penovce".

    Lievance ako obláčik (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najlepšie sa pečie v lievancovej dobre vyhriatej panvici,trocha pomastenej aspoň na začiatku,potom podľa potreby. Každý lievanec má mať asi rovnakú hrúbku,ktorá závisí od vášho gusta,my máme radi také 2-3 mm. Z tejto dávky mi vyšlo asi 40 ks štandardnej veľkosti. Väčšinou potieram lekvárom z drobného ovocia,teraz som pre zmenu pripravila veľmi jednoduchú jahodovú omáčku.

    Lievance ako obláčik (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Samozrejme v sezóne sú lepšie čerstvé jahody,teraz som dala mrazené,z 15 ks jahôd mi vyšli asi 2 dcl omáčky. V rajničke s 1 PL kryštálového cukru(nemusí byť,ak sú jahody dosť sladké),zohrievame jahody,kým pustia šťavu,pár minút sa dusia,potom sa potlačia pučítkom.

    Lievance ako obláčik (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz k nim nalejeme asi 1 dcl šľahačkovej smotany,necháme prejsť varom a ostavíme. Ponorným mixérom dostaneme do prijateľnej formy:-)Takúto omáčku si môžeme pripraviť aj z iného ovocia podľa ľubovôle.

    Lievance ako obláčik (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na tanier nalejeme trocha omáčky,uložíme na ňu lievance,ozdobíme ovocím a ja som ešte posypala štipkou kryštálového cukru(tá omáčka je bodkovaná od tých kryštálikov),dalo jej to chutný šmrnc.

Diskusia k receptu

afataga
jeden by bodol po obede ako zakusok, mne by nevadil ani penovec :-)
amilka2
Lievance, dolky, palacinky mam v obľube a aj tento recept si pridavam , ja ich robievam aj s kysleho mlieka..tiez výborné.
babkamt
Vydarené lievance s jahodovou omáčkou.Vyzerajú lákavo.
anina6
neskutočne fajnovo vyzerajú, vyskúšam tvoj recept.
havino
Fajné ich máš, to vidieť, aj podľa surovín, aj na foto. U nás sa prestali piecť krémové zákusky, tie mi jesť už nechcú, chalani majú v kurze lievance teraz, smotanové, tvarohové koláče, oni majú také obdobia, čo im chutí, tak sa pečie to, dookola, kým sa toho neprejedia, ked prikrmujem kvások na chlieb, tak musia byť aj lievance. Vo štvrtok som im robila k nim marhuľovú omáčku, z mrazených marhúľ. Tiež pridávam aj minerálku, aj mlieko. Omáčku zahusťujem kávovou lyžičkou škrobu, ovocie na kúsky.



mariamka
mas ich fakt krasne, viem si predstavit tu lahkost, aj chut, tiez robievam kysnute, okrem "lenivych pecenych" :)) chvalim, ze si si dala pracu aj s omackou, a vyhrala so stylingom, podarene okate strasidielko :)) 5*
frezia
Prekrasne lievance si urobila, kedysi ich casto robievala moja mama. Dala by som si, coskoro ich urobim.
maarlene
dnes som ťa neodhadla,ale vyzerajú perfektne aj s tou omáčkou až mi slinky tečú,zajtra ich urobím.
tatranka
Páči sa mi omáčka,ktorú si pridala ku lievancom.Máš ich pekné a podobne s malinkými zmenami robím aj ja.
Už sa teším,ako pridám k lievancom tvoju ovocnú omáčku.
alex37
@kukulienka71 , lievance, jahody no čo ti poviem rozprávka. Teba musia za tieto dobrotky doma na rukách nosiť :-)
@havino , Táni pekne si behala s týmto tanierom ;-)
izabella929
skutočne krásne lievančeky.-)čučoriedky sú krásne a chutné ovocie, takže omáčka z nich je mňam...)
kukulienka71
@alex37 ,manžel si ich objednal na sobotu,ja si na to nosenie nepotrpím,hlavne,že si ma doma vážia;-)@izabella929 ,si milá, ďakujem vám obom:-) @safran ,susedom sa neušlo,ale ja robím také tenšie,kuk na fotku:-)
margaretka28
veru by som si dala taký pekný lievanec a tá omáčka ...ach jo, ešte som takú nerobila, iba čučoriedkovú, ale to len rozvarím čučoriedky s cukrom a zahustím škrobovou múčkou, bez smotany, ale tá jahodová sa mi páči
maarlene
ja som ich už vyskúšala,sú ľahučké ako pierko,vynikajúci recept.
staja
Opakovane som robila tieto lievance a boli vynikajúce - rýchlo pripravené cesto, lievance a aj rýchlo zjedené. Mala som iný recept, ale tento nemá chybu, robím už len podľa neho.
Vďaka zaň.
kukulienka71
@staja , urobila si mi veľkú radosť!!!!! Ďakujem pekne za odozvu a som veľmi rada, že sa ti tak páčia:-) pekný večer!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia