Lievance ako obláčik (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Pôvodný recept som zdokonaľovala do tejto podoby,keď už nemám čo pridávať ani odoberať. Tentokrát s jahodovou omáčkou.

40
porcií
5+10 minút
príprava

Postup

  1. Vo vlažnom mlieku rozmiešame kryšt.cukor,pridáme rozdrobené droždie a počkáme,kým napučí.Potom zašľaháme vajíčko,prilejeme asi 0,5 dcl oleja,prisypeme múku,vanilkový cukor,približne 1 dcl sódovej vody,pár kvapiek citrónovej šťavy a štipku soli.Dbáme na to,aby suroviny boli izbovej teploty. Poriadne premiešame a necháme asi 10 minút postáť,droždie nám má ešte trocha nadvihnúť cestíčko,kým začneme piecť lievance.Nie je dobré čakať pridlho,lebo cesto na teple prekysne,dostane úplne penovú konzistenciu,z ktorej je už ťažko upiecť lievance,boli by to skôr "penovce".
  2. Najlepšie sa pečie v lievancovej dobre vyhriatej panvici,trocha pomastenej aspoň na začiatku,potom podľa potreby. Každý lievanec má mať asi rovnakú hrúbku,ktorá závisí od vášho gusta,my máme radi také 2-3 mm. Z tejto dávky mi vyšlo asi 40 ks štandardnej veľkosti. Väčšinou potieram lekvárom z drobného ovocia,teraz som pre zmenu pripravila veľmi jednoduchú jahodovú omáčku.
  3. Samozrejme v sezóne sú lepšie čerstvé jahody,teraz som dala mrazené,z 15 ks jahôd mi vyšli asi 2 dcl omáčky. V rajničke s 1 PL kryštálového cukru(nemusí byť,ak sú jahody dosť sladké),zohrievame jahody,kým pustia šťavu,pár minút sa dusia,potom sa potlačia pučítkom.
  4. Teraz k nim nalejeme asi 1 dcl šľahačkovej smotany,necháme prejsť varom a ostavíme. Ponorným mixérom dostaneme do prijateľnej formy:-)Takúto omáčku si môžeme pripraviť aj z iného ovocia podľa ľubovôle.
  5. Na tanier nalejeme trocha omáčky,uložíme na ňu lievance,ozdobíme ovocím a ja som ešte posypala štipkou kryštálového cukru(tá omáčka je bodkovaná od tých kryštálikov),dalo jej to chutný šmrnc.