Liečivé účinky bravčovej masti

eldina - fotkaeldina, 2. mája 2012

trochu som sa začítala na jednom srbskom fóre o bylinkách a nedalo mi nepodeliť sa s vami s ich dlhoročnými skúsenosťami..zahoďte predsudky Zobraziť celý popistrochu som sa začítala na jednom srbskom fóre o bylinkách a nedalo mi nepodeliť sa s vami s ich dlhoročnými skúsenosťami..zahoďte predsudky a vyskúšajte čo- to....:))) ------ ved netreba zabúdať,že lekárne a kozmetické firmy naši prarodičia nepoznali.

Suroviny





Postup

  1. 1

    základ je bravčová masť-nesolená...... takže bud si kúpime u mäsiara slaninu/surovú,nie údenú/ a vyškvaríme si sami alebo kúpenú v tégliku vymyjeme.............. vymytú dosiahneme tak,že : uvádzané sú dva spôsoby-

  2. 2

    1.) masť v si umelohmotnej nádobe zalejeme vodou a mixérom istý čas miešame,vodu zlejeme a opakujeme 9.x /viac netreba,ale ked niekto chce-môže..:))) /........potom je už zbavená všetkých "neduhov",má byť vzdušná a krémovej konzistencie/biela a penovitá/.../9x vymytá masť je tá,čo má "zaručený" účinok/..:)

  3. 3

    2.) bravčová masť sa musí 6x prevariť.dáme asi 0,5 kg masti do hrnca s vodou,nechať zovrieť a miešať,masť sa roztopí.necháme vychladnúť.vodu zliať a opäť naliať k masti čistú..tak zopakovať 6x.takto pripravenú masť môžme začať používať na "liečebné" účely.

  4. 4

    a tu sú už rady-ako využiť br.masť: v prípade chorôb dýchacích ciest:pokrčiť noviny,natrieť hruď masťou,položiť na masť noviny a prikryť gázou/či inou bavlnenou prikrývkou alebo z ľanu/

  5. 5

    dalšia pani ten istý postup požíva aj pri boľavých nohách a zaberá to

  6. 6

    tak isto sa aj na boľavé hrdlo,pri kašli , prikladá masť,gáza a tak sa zamotá krk do šatky

  7. 7

    takýto "obklad" sa bežne používa aj u bábätiek,ked majú kŕče v brušku/masť + gáza,či iná bavlnená utierka/,v každom prípade obtiaže ustupujú

  8. 8

    kapustný list trochu pobúchať tĺčikom na mäso, potrieť hruď masťou a priložiť kapustný list/pri bronchitíde/-----------vraj je to dobré aj na zapálené prsníky a bradavky pri kojení...

  9. 9

    zapálené bradavky od kojenia/:natierať masťou a šťavou z mrkvy/striedať,samozrejme pred kojením zmyť/

  10. 10

    pri zvýšenej teplote,bolesti v hrudníku:do masti naliať domácu pálenku,dobre vymiešať,natrieť na hruď,priložiť predtým pokrkvanými novinami,priložiť nejakú utierku a dobre "zababušiť".

  11. 11

    pri hnisavej angíne: slaninu/len bielu/nakrájať na tenulinké plátky,poprášiť sladkou mletou paprikou,opatrne položiť na boľavé hrdlo,zaviazať a ak sa dá,tak nechať 24 hodín pôsobiť.

  12. 12

    ďalšia s tým má tak isto výbornú skúsenosť pri angíne,len s tým rozdielom,že ona plátky bielej slaniny namáča do octu a tak prikladá na boľavé hrdlo,ktoré potom previaže šatkou.

  13. 13

    pri zväčšenej štítnej žľaze sa odporúča obklad z nechtíkovej masti/podomácky robená z bravčovej masti,robí sa podobne ako žihľavová,ktorú som sem už dala link:http://varecha.pravda.sk/recepty/zihlavova-mast-na-popraskanu-alebo-inym-spo/27462-recept.html -------namastiť postihnuté miesto, priložiť bavlnenú handričku,navlhčenú švédskymi kvapkami,potom igelit a šatkou previazať/suchou/--prikladá sa tak 42 dní/vraj zaberá aj na angínu/

  14. 14

    masť sa dalej odporúča používať bábätkám pri začervenaných či zaparených riťulách...:)

  15. 15

    dúfam,že to bolo slovensky,ak som použila "divný" slovosled,tak prepáčte,ale sú to veľmi podobné jazyky a niekedy sa mi to stáva....:)------------- ešte zdroj:http://www.svetbiljaka.com/Forums/viewtopic/t=4582/postdays=0/postorder=asc/start=0.html a ešte:našla som aj recept na výrobu bravčového mydla...:) ale neviem,načo to používajú a jedna zložka v ňom bola niečo z vymytého popola,tak som to vzdala,..:)

Diskusia k receptu

sjuz
ja mám s bravčovou maťou len tie najlepšie skúsenosti. Na ekzémy je skvelá, aj na zápaly pokožky. Občas si natriem pleť pred spaním, amám ju hladkú ako bábatko! Aj keď tá "vôňa" nie je zrovna značková...:))
Najradšej ju mám však na chlebíku!
havino
má tá masť niečo do seba, verím tomu, kedysi dávno som mala z tieňov na oči, tak ubolené viečka,svrbeli, škrabala som si ich, alergia na tiene, odvtedy mám s nimi problém,ale k veci, červené, opuchnuté viečka mi suseda, stará pani kázala tak zľahka, jemnulinko si ich potrieť masťou, vtedy samozrejme domácou masťou, robievali sme zabíjačky a ono mi to po dvoch , troch razoch natretia sa naozaj prešlo, skľudnilo sa to
mamatata2
Verím tomu, že pomáha, keď sme boli deti, mama nám dávala obklady z masti na priedušky.
izabella929
Tvoje rady ma nesmierne potešili...mám svoju bravčovú masť, sama si ju vypražím, ale nikdy ma ani nenapadlo, že má liečivé účinky...veľmi pekne ďakujem za skvelé rady.)
irenaw
dobrých rád nikdy nie je dosť, aj mama nám masťou liečila priedušky, akurát sme nepoužívali noviny, ale natrieť, priložiť štvorec igelitu a na to froté uterák, spolu s bylinkovým čajom bol kašeľ rýchlo preč :-)
dadmara0807
pridám aj já jednu skúsenosť z masťou bola som po operácii a ostala mi dosť veľká jazva každý večer som si jazvu potierala br.masťou a keď som prišla na kontrolu po 3 týždňoch jazvu nebolo skoro vidieť aj lekár bol zaskočený a pýtala sa ma čo som si dávala na jazvu keď to vyzerá akoby ma ani nerezali tak som odpovedala že br. masť ostal na mňa pozerať ako na " mimozenšťana " a len krútil hlavou skončil to slovami že odteraz bude hovoriť pacientom aby použili masť že videl na vlastné oči ako sa vie pekne zahojiť a vstrebať jazva :) @eldina ešte by som sa chcela opýtať tie zábali či už hrdlo alebo priedušky tá masť má byť izbovej teploty alebo prihriata alebo ako ? :) ďakujem
eldina
@dadmar tak,aby sa dala ľahko natierať,v chladničke,izbovej teploty by už "tiekla"../prípadne v chladnej špajzi/ono-netreba jej mať kvantá na tieto účely,stačí mať vždy trochu -------
a ja sa teba spýtam-lebo si to neviem predstaviť pri rane po operácii-to si si dávala,až ked už bola "zahojená",nie?teda-ked už nevadilo,že "nedýcha"..:)/neviem ako sa správne vyjadriť"..:)
tori111222
Eldina:toto je super nápad.. ja sama robím mastičky a v liehu aj z púpavy kvety, koreň; skorocel výborný sirup od kašľa, je veľmi zelený, ale osožný, nechtík, kostihoj na kĺby, rozmarín .. je toho veľa.. super nápad dať to sem...1***** + *
eldina
@tori111222 dakujem...momentálne nemám možnosť pri varení fotiť,takže aspoň takéto"recepty" zháňam..:)
sovka62
Jáj, všetko som prečítala a musím si ísť dať krajček mastného chleba, takú mám naň chuť. Hádam tá masť bude trochu liečivá aj zvnútra......
damisa
dočítala som a tiež si idem domáci chlebík namastiť a dať si aj s cibuľkou......
eldina
@sovka62 niečo na tom bude,lebo už nejaký čas počúvam,že je zdravšie jesť varené a vysmážané na masti,ako na oleji....:))
vecnemlada
Ja som si tiez po operacii stitnej zlazy natierala jazvu bravcovou mastou, na to dala gazu pokvapkanu svedskymi kvapkami, jazvu skoro vobec nevidno, tiez sa lekarka cudovala, tu mast som zacala natierat hned ako mi vybrali stehy, este ani nebola poriadne zahojena rana, tiez moja starenka robievala rozne bylinkove masti a vzdy zabrali :)
evanaaa
@eldina , toto si ukladám do Dobré rady na všetko, ale ešte ma zaujíma, ak nemá byť solená masť ( a ja vždy pri vytápaní solím), tak tým premývaním sa slaná masť zbaví aj soli?
Dobré by bolov nej vyvariť mátu alebo niečo mentolové na priedušky.
eldina
@evanaaa môžeš si kúpiť surové sadlo u mäsiara a sama si vyškvariť doma,na šporáku trochu masti/aj oškvarky ti ostanú/..:) alebo ako píše v receptoch-každou jednou vodou sa farba a konzistencia masti bude meniť,až nakoniec bude biela a hebká,ako krém..samozrejme,že sa môže do nej dať akákoľvek bylinka/aj v téme žihľava a bravčová masť mám takú nejakú masť/,ale v v tejto téme o bravčovej masti píše,že na priedušky stačí masť a noviny..:)
odetta
Na bravčovú masť, tiež len samé chvály skladám.Používam na varenie,a aj na domáce liečenie.Vždy s výborným výsledkom.Keď už dochádza, nelením a stále si vytopím ďalšiu.Chutná nám na chlebík a aj jedlá na nej pripravované majú dobrú chuť .Reči, ako škodí ? neberiem v úvahu.Strašenie typu cholesterol u nás nefunguje.Máme ho vždy v normálnych hodnotách.Skrátka, nedám na ňu dopustiť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia