Letný šalát

lola87 - bez fotkylola87, 3. júna 2010

Keďže už máme tie topinambury v záhrade a je ich ako maku, treba ich čo najlepšie využiť.

4
porcie
15 minút
príprava

Suroviny

500 g
3 ks
1 ks
0,5 dl
3 ks
3 ks

Postup

  1. 1

    Topinambury dôkladne umyjeme, aby sme ich mohli pokrájať aj so šupkou.

  2. 2

    Pokrájame paradajky a uhorku na malé kúsky. Topinamburky nastrúhame na hrubšom strúhadle. Ďalej si nasekáme cibuľku a tak isto vňať.

  3. 3

    Všetko spolu dôkladne premiešame, pridáme olivový a soľ. Potom ešte raz dôkladne premiešame a môžme podávať.

Diskusia k receptu

alexdidi
topinambury sa dajú kúpiť/možno nie stále/....stačíš ich využiť aj inými spôsobmi...myslím, ak ich pestuješ a máš ich veľa...alebo sa môžu aj uskladniť na dlhšie?
honestka
@Tinca : je to koren zeleniny tu ho volame "Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus), alebo sunroot, sunchoke, (slnecny koren) earth apple (slnecne jablcko)". neviem, ci ti pomoze nejaky iny vyraz si o nom nieco najst.
hannah22
@tinca :topinambury sú také menšie hľuzy, majú orieškovo sladkú chuť (môj dojem) dostať ich na trhu, občas aj v marketoch , rastú do výšky 2 m a kvet majú ako jednoduchá slnečnica ,prežijú aj mrazy ale majú ich rady hlodavce a aj ja , sú totiž liečivé ,obsahujú inulín a ten je dobrý na cukrovku, žalúdočné problémy, dostať ich aj v sušenej forme ako prášok, surové sa dajú použiť do polievok šalátov a podobne, pivnicu nemám a tak neviem ako dlho vydržia ... :))
sairaam
Z topinamburov mám v záhrade 2 m vysoký múr vždy koncom leta.
Je to dobrá stena od susedov. V pivnici sa skladovať nedajú, ale
v zemi nezamrznú ani u nás na Liptove. Najlepšie sú v jeseni, alebo
na jar, kým nezačnú veľmi rásť. Rozrastú sa aj kde nechcete, musia sa "krotiť".
enge149
aj my máme topinambury v záhrade aj na hnoji,sú veľmi dobré na cukrovku,ako bolo už písané,obsahujú inulín,a ten znižuje hladinu glykémie v krvi,dajú sa jesť surové ako kaleráb.je to veľmi zdravá potravina..

Zaujímavé video z archívu TV Varecha