Letno-zimný šalát

mamatata2 - fotkamamatata2, 8. septembra 2010
Letno-zimný šalát
Foto: mamatata2

Tento recept som dostala od priateľky Valiky. V lete si pripravíme základ šalátu Zobraziť celý popisTento recept som dostala od priateľky Valiky. V lete si pripravíme základ šalátu ( sterilizovaný) , ktorý potom v zime použijeme na ďalšiu prípravu.

4
porcie
30 + 10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

V lete :
1  kg
1  kg
1  kg
1  kg
15  Dg
2  Dg
2  dl
1,5  dl
V zime :
15 - 20  Dg
2  ks
2 -3 trojuholníky, 10 -15 Dg
1  ks
3  dl




Postup

  1. 1

    Papriku, paradajky a cibuľu nakrájajte na drobno, mrkvu postrúhajte na drobnom strúhadle ( ako na syr). Suroviny zmiešame a pridáme cukor, soľ, olej a ocot. Necháme postáť 2 - 3 hodiny, naplníme do 3 dl pohárikov a sterilizujeme 30 minút obvyklým spôsobom. Odložíme na zimné dni.

  2. 2

    Keď máme chuť ( my väčšinou v zime ) , vysypeme obsah pohárika do misy. Niekedy sú paradajky šťavnaté, tak odporúčam "letný" šalátik dať na sitko odkvapkať( šťavu môžeme vypiť na osvieženie). " Letný " šalátik vyzerá takto :

    Letno-zimný šalát - obrázok 2
  3. 3

    Z letného šalátu urobíme zimný takto : Pridáme na drobno pokrájanú salámu alebo šunku, varené vajíčka, syr ( my dávame na hrubo postrúhaný tvrdý syr), 1 majolku, premiešame a dáme na chvíľu do chladničky. Dobrú chuť ! Foto hotového šalátu je hore, len ho mám trochu naopak, tak trochu musíte otočiť krk. Samozrejme, fantázii sa medze nekladú a treba využiť, čo máme. Ja som do tohto postrúhala aj dva varené zemiaky z minulého dňa, aby nevyšli navnivoč a chutilo všetkým.

Diskusia k receptu

samanka
super nápad @Mamatata2 , takto si môžeme pochutiť na vlastnej zeleninke. Všetko mám v záhrade...
marikasu
dobrá inšpirácia, suroviny na letný šalát mám zo záhradky, určite vyskúšam a budem sa tešiť na zimnú verziu :)
mamatata2
Samozrejme je určený hlavne pre vás, čo máte záhradky, ale aj pre nás, čo ich nemáme, len musíme trochu striehnuť na trhu a zeleninu kúpiť lacnejšie. A inak " letný " šalát je chutný aj ako príloha už bez ničoho.
anina43
toto je naozaj výborný receptík a je iste veľmi chutný,šalátiky mám veľmi rada, vďaka že si ho poskytla Varecháčom