Letno-zimný šalát

Autor receptu: mamatata2

Tento recept som dostala od priateľky Valiky. V lete si pripravíme základ šalátu ( sterilizovaný) , ktorý potom v zime použijeme na ďalšiu prípravu.

4
porcie
30 + 10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Papriku, paradajky a cibuľu nakrájajte na drobno, mrkvu postrúhajte na drobnom strúhadle ( ako na syr). Suroviny zmiešame a pridáme cukor, soľ, olej a ocot. Necháme postáť 2 - 3 hodiny, naplníme do 3 dl pohárikov a sterilizujeme 30 minút obvyklým spôsobom. Odložíme na zimné dni.
  2. Keď máme chuť ( my väčšinou v zime ) , vysypeme obsah pohárika do misy. Niekedy sú paradajky šťavnaté, tak odporúčam "letný" šalátik dať na sitko odkvapkať( šťavu môžeme vypiť na osvieženie). " Letný " šalátik vyzerá takto :
  3. Z letného šalátu urobíme zimný takto : Pridáme na drobno pokrájanú salámu alebo šunku, varené vajíčka, syr ( my dávame na hrubo postrúhaný tvrdý syr), 1 majolku, premiešame a dáme na chvíľu do chladničky. Dobrú chuť ! Foto hotového šalátu je hore, len ho mám trochu naopak, tak trochu musíte otočiť krk. Samozrejme, fantázii sa medze nekladú a treba využiť, čo máme. Ja som do tohto postrúhala aj dva varené zemiaky z minulého dňa, aby nevyšli navnivoč a chutilo všetkým.