Foto: janusniq
Šľahačka, jahody, ľahučký korpus a jemný vanilkový krém - viete si predstaviť lepšiu letnú kombináciu? Recept pochádza od mojej obľúbenej Nigelly Lawson.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Vanilkový krém: | |
2 ks |
|
2 PL |
|
2 čl |
|
250 ml |
|
1 ks |
|
Korpus: | |
3 ks |
|
250 g |
|
150 g |
|
90 ml |
|
1,5 čl |
|
Na dokončenie: | |
750 g |
|
2 PL |
|
500 ml |
|
2 čl |
|
3 ks |
|
Postup
-
1
Suroviny sú na formu o priemere 20 cm.
- 2
Pripravíme si vanilkový krém (ideál deň vopred). Kukuričný škrob (prípadne zemiakový rozmiešame v troške mlieka). Zvyšok mlieka spolu s cukrami a žĺtkami dáme variť na miernom plameni. Stále miešame! Prilejeme rozmiešaný škrob... a miešame! Až do zhustnutia. Chvíľu to bude vyzerať, že sa nič nedeje, a potom to zrazu bude husté. Celý proces trvá asi 5 minút. Odstavíme a necháme chladiť.
- 3
Pripravíme si korpus. Rúru predhrejeme na 180°C. Pripravíme si tortovú formu (klasika - riadne vymastiť, na spodok odporúčam umiestniť papier na pečenie).
- 4
Vymiešame vajcia s cukrom, až kým sa nevytvorí jemná žltkastá pena (malo by to cca 2vojnásobne zväčšiť objem). Potom opatrne za stáleho miešania prilejeme vriacu vodu. Následne jemne vmixujeme múku s PDP. Vlejeme do formy a pečieme cca 30 min. Prevedieme špáratkový test (ak je špáradko čisté, korpus je hotový). Necháme chladiť na mriežke. Aj korpus odporúčam pripraviť deň vopred a cez noc ho zabalený vo fólii chladiť v chladničke.
- 5
A ideme zostavovať: korpus rokrojíme 2krát pozdĺžne (použite svoju obľúbenú techniku - napr. si ho jemne po obvode nožom narežte (vytvoríte si akokeby drážky), do vzniknutých drážok dajte silnú niť a "prekrížením rúk korpus rozrežete - znie to divne, ale tak snáď ste ma pochopili :) UPOZORNENIE - s korpusom pracujte veľmi opatrne, dosť sa láme (ale dá sa to zachrániť - cez všetku tú plnku prípadne puzzle nebude vidno).
- 6
Vyberieme si predpripravený žLtkový krém, ktorý jemne rozmixujeme (zbavíme sa tak vzniknutej kôrky). Vyšľaháme smotanu (ak nájdete, pôvodný recept odporúča 48% - ja som nenašla, preto mi podľa mňa tá plnka dosť tiekla - proste čím viac tuku, tým lepšie (to v dnešnej "fat free" dobe často nepočujete :D)) so stužovačmi a vanilkovou arómou. Jahody mierne posype 2-3 polievkovými lyžicami cukru (podľa vašcih preferencií) cca pol hodiny pred ich použitím.
- 7
Tretinu šľahačky jemne vmiešame do žĺtkového (vanilkového) krému.
- 8
Jednu vrstvu z prekrojeného korpusu dáme na stojan. Navrstvíme naň polovicu šľahačkovo-vanilkového krému a naukladáme naň 1/3 jahôd (ja som žiaľ nemala jahody čerstvé ale len rozmrazované).
- 9
Prikryjeme druhou vrstvou z prekrojeného korpusu, na ktorý dáme druhú polovicu šľahačkovo-vanilkového krému druhú tretinu jahôd.
- 10
Prikryjeme treťou vrstvou z prekrojeného korpusu. Na vrch dáme zvyšné 2/3 šľahačky a ozdobíme zvyškom jahôd.
- 11
Dáme chladiť minimálne na 3 hodiny. Ako môžete vidieť nižšie, mne tá plnka dosť tiekla (preto odporúčam to dôkladné chladenie), ale chuťovo bola táto torta dokonalá - padla hneď v prvý deň.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu