Letná švédska torta

janusniq - fotkajanusniq, 8. júla 2014
Letná švédska torta
Foto: janusniq

Šľahačka, jahody, ľahučký korpus a jemný vanilkový krém - viete si predstaviť lepšiu letnú kombináciu? Recept pochádza od mojej obľúbenej Nigelly Lawson.

10
porcií
40 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Vanilkový krém:
2 ks
2 PL
2 čl
250 ml
1 ks
Korpus:
3 ks
250 g
150 g
90 ml
1,5 čl
Na dokončenie:
750 g
2 PL
500 ml
2 čl
3 ks




Postup

  1. 1

    Suroviny sú na formu o priemere 20 cm.

  2. 2

    Pripravíme si vanilkový krém (ideál deň vopred). Kukuričný škrob (prípadne zemiakový rozmiešame v troške mlieka). Zvyšok mlieka spolu s cukrami a žĺtkami dáme variť na miernom plameni. Stále miešame! Prilejeme rozmiešaný škrob... a miešame! Až do zhustnutia. Chvíľu to bude vyzerať, že sa nič nedeje, a potom to zrazu bude husté. Celý proces trvá asi 5 minút. Odstavíme a necháme chladiť.

  3. 3

    Pripravíme si korpus. Rúru predhrejeme na 180°C. Pripravíme si tortovú formu (klasika - riadne vymastiť, na spodok odporúčam umiestniť papier na pečenie).

  4. 4

    Vymiešame vajcia s cukrom, až kým sa nevytvorí jemná žltkastá pena (malo by to cca 2vojnásobne zväčšiť objem). Potom opatrne za stáleho miešania prilejeme vriacu vodu. Následne jemne vmixujeme múku s PDP. Vlejeme do formy a pečieme cca 30 min. Prevedieme špáratkový test (ak je špáradko čisté, korpus je hotový). Necháme chladiť na mriežke. Aj korpus odporúčam pripraviť deň vopred a cez noc ho zabalený vo fólii chladiť v chladničke.

  5. 5

    A ideme zostavovať: korpus rokrojíme 2krát pozdĺžne (použite svoju obľúbenú techniku - napr. si ho jemne po obvode nožom narežte (vytvoríte si akokeby drážky), do vzniknutých drážok dajte silnú niť a "prekrížením rúk korpus rozrežete - znie to divne, ale tak snáď ste ma pochopili :) UPOZORNENIE - s korpusom pracujte veľmi opatrne, dosť sa láme (ale dá sa to zachrániť - cez všetku tú plnku prípadne puzzle nebude vidno).

  6. 6

    Vyberieme si predpripravený žLtkový krém, ktorý jemne rozmixujeme (zbavíme sa tak vzniknutej kôrky). Vyšľaháme smotanu (ak nájdete, pôvodný recept odporúča 48% - ja som nenašla, preto mi podľa mňa tá plnka dosť tiekla - proste čím viac tuku, tým lepšie (to v dnešnej "fat free" dobe často nepočujete :D)) so stužovačmi a vanilkovou arómou. Jahody mierne posype 2-3 polievkovými lyžicami cukru (podľa vašcih preferencií) cca pol hodiny pred ich použitím.

  7. 7

    Tretinu šľahačky jemne vmiešame do žĺtkového (vanilkového) krému.

  8. 8

    Jednu vrstvu z prekrojeného korpusu dáme na stojan. Navrstvíme naň polovicu šľahačkovo-vanilkového krému a naukladáme naň 1/3 jahôd (ja som žiaľ nemala jahody čerstvé ale len rozmrazované).

  9. 9

    Prikryjeme druhou vrstvou z prekrojeného korpusu, na ktorý dáme druhú polovicu šľahačkovo-vanilkového krému druhú tretinu jahôd.

  10. 10

    Prikryjeme treťou vrstvou z prekrojeného korpusu. Na vrch dáme zvyšné 2/3 šľahačky a ozdobíme zvyškom jahôd.

    Letná švédska torta - obrázok 10
  11. 11

    Dáme chladiť minimálne na 3 hodiny. Ako môžete vidieť nižšie, mne tá plnka dosť tiekla (preto odporúčam to dôkladné chladenie), ale chuťovo bola táto torta dokonalá - padla hneď v prvý deň.

    Letná švédska torta - obrázok 11

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia