Lemon pie fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 18. októbra 2011
Lemon pie (fotorecept)
Foto: alexdidi

Tento veľmi známy americký koláčik robievam už aspoň 40 rokov.Recept nám priniesla ešte moja babička, ktorá nám nosila alebo posielala aj polotovar na náplň Zobraziť celý popisTento veľmi známy americký koláčik robievam už aspoň 40 rokov.Recept nám priniesla ešte moja babička, ktorá nám nosila alebo posielala aj polotovar na náplň tzv. Jello. Dievčatá zo zámoria to istotne dobre poznajú.Neskôr som si vytvorila vlastný recept, ktorý robím dodnes a chutí nám ešte viac, ako ten pôvodný.

8-10
porcií
60 minút
príprava
20+10 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
125 g (margarín)
1/4 KL
2-3 PL ľadová
Náplň:
2-3 ks
250 g
10 g
80 g
3 ks




Postup

  1. 1

    V mise zmiešame múku so soľou.Vidličkou alebo prstami spracujeme maslo alebo margarín s múkou, až sa vytvoria hrudky. Lyžicou po kvapkách pridávame vodu a roztláčame hrudky až cesto rovnomerne navlhne a spojí sa.Pomúčenými rukami ho sformujeme do gule. Zabalíme do fólie a na 30 minút vložíme do chladničky.

    Lemon pie (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3mm.Priložíme formu na pečenie a podľa nej vyrežeme okrúhly plát cesta, ktorý musí byť v priemere o 4 cm širší ako forma.

    Lemon pie (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pomocou valčeka prenesieme plát cesta do formy.

    Lemon pie (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vytvoríme ozdobný okraj.Popicháme vidličkou a na 1 hodinu dáme do chladničky.

    Lemon pie (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z papiera na pečenie vystrihneme kruh, dáme do formy na cesto a vysypeme fazuľou,hrachom alebo ryžou.Pečieme "na slepo" 15minút pri 200stC. Strukovinu s papierom vyberieme,ešte raz popicháme vidličkou a dopečieme asi 5minút do ružova.

    Lemon pie (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečené cesto necháme úplne vychladnúť.Ja som piekla dve páje, lebo jedna je pre mojich štyroch vnukov,dvoch zaťov a jedného manžela málo. Táto svieža pája je totiž najobľúbenejšia u našich chlapov.

    Lemon pie (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pripravíme si náplň: vytlačenú šťavu z citrónov doplníme vodou do 1litra.Vylejeme do hrnca, pridáme kôru z 1citróna,150g cukru a maslo.V troške vody vymiešame škrobovú múčku a ňou zahustíme tekutinu.Žĺtky vymiešame a vmiešame do horúceho krému.Necháme vychladnúť za občasného premiešania.

  8. 8

    Krém natrieme na upečené vychladnuté cesto a ešte na 30minút vložíme do chladničky.

    Lemon pie (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Bielka vyšľaháme so 100g cukru a trochu citrónovej šťavy do tuha a natrieme na krém. Ešte asi na 10minút dáme zapiecť do rúry.

    Lemon pie (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Žiaľ, v reze som nestihla odfotiť....kým som sa spamätala, páje už nebolo....po najbližšom pečení pridám foto....

Diskusia k receptu

grandma
A to som nepochopila načo je tam tá strukovina a prečo sa pečie?
annabiel
strukovina sa tam dáva aby cesto bolo pekné rovné a neurobilo "bambule". Zaujímavá plnka, ešte so o takej nepočula, vyskúšam!
mariaklara
Ešte som takéto nepiekla, a tá strukovina sa potom dá použiť ďalej (variť) ? Lebo to by bola škoda.
danculka
podobné robievam ,,slovenské,,ale z ovocnou náplňou podľa sezóny ,pekné,pekne nafotené...
palokuchki
Vynikajuci kolacik a ako spominas tu vsade velmi oblubeny. Robievam ho dost casto aj som sem pridala moju verziu.
alexdidi
@grandma , so strukovinou je to tzv.pečenie na slepo,lebo takéto krehké cesto sa nadúva a vyfukuje pri pečení, ak nie je zaťažené....@mariaklara strukovina sa na varenie už nedá použiť(aspoň si to myslím),ale vždy si ju odložím a používam znovu a znovu pri pečení páje....@afataqa ver mi vôbec to nie je pracné,možno sa to tak vidí, ale poznám a aj pečiem mnoho oveľa pracnejších koláčikov.Ak si ešte predstavíš,že je to veľmi populárny koláčik v USA(odtiaľ aj pochádza),tak lenivé Američanky by ho nepiekli.Pravda je aj to,že tam sú polotovary na cesto, plnky,aj na celý koláč a to asi najviac využívajú....@ajuschka , má to byť také svieže, určite nie sladké,treba si to ochutnať a prípadne dosladiť.Na páje existuje veľmi veľa náplní,zaujímavé pridala aj @babav.... @palokuchki , áno veľmi podobná verzia a krásna.....
silvia68
krehké cesto popichám vidličkou a nenadúva sa, pečiem už 25 rokov a jakživ som nepoužila žiadnu strukovinu alebo inú záťaž, je to mrhanie potravinami podľa mňa. Ale každý ako mu pasuje. Tiež nedávam vyhnetené cestá do chladničky, toľko času nemám, ak to má byť rýchle tak aby to stálo hodinu , príp. viac v chladničke sa na to môžem vykašlať, Jednoducho vezmem studený margarín , nakrájam na menšie kúsky, rýchlo vyhnetiem, vyvaľkám a šup do trúby. Ak mám venovať toľko času príprave zákuska, musí stáť za to a vyzerať . Napr. taká hriešna čokoládová torta tá stojí za to. Tú som robila v Nemecku dcére na svadobnú hostinu a zmizla ako prvá, ani kúsok sa mi neušiel. Ako nápad super, idem vyskúšať , už sa teším.
alexdidi
@silvia68 , teší ma,že chutila Hriešna torta,každý si ju obľúbi,ale u nás tento páj je asi ešte obľúbenejší....o.i. cesto na páj nie je klasické hnetené cesto,ak si lepšie pozrieš, nejde tam žiadne vajíčko,ani cukor a pod., teda keď sa nepečie "na slepo" vydúva sa veľmi(odskúšané), ak sa nedáva do chladničky pred pečením sťahuje(zmenšuje)sa pri pečení čo je na závadu, lebo je tam vytvorený ozdobný okraj....vieš,tej príprave sa nevenuje tak veľa času(okrem odpočívania) a vyzerá i chutí báječne-naozaj....žiaľ,nie je to môj nápad....a pôvodný recept na cesto pozostával dokonca z masla, masti,št.soli a ľadovej vody, takže nutne potrebovalo byť dobre studené pred pečením......páje sú v zámorí asi tak obľúbené ako na Slovensku kysnuté a tie potrebujú ešte viac prípravy a výsledok? Treba porovnať aj vzhľadovo(možno moje foto nie je najlepšie),škoda,že nie je v reze.....
mummylinda
no musim len pochvalit a vyzera uzasne, uz si len odkrojit :-)))
Nezijem doma na slovensku a tiez su tu oblubene pies a tarts a podobne a uz som aj skusala lemon tart a bol uuuzasny tak vas urcite stoji minimalne za vyskusanie, ulozeny v receptikoch ;-)
hubata
Aj keď sme čokoládoví, predpokladám že by nám to mohlo chutiť. Vyskúšame, uvidíme - uložíme.
babav
Perfektny paj...vyborny, sviezi a rychlo hotovy zakusok!
@alexdidi , mnohe varechacky maju problem s vyhodenou fazulou ,ryzou... ..pri peceni korpusu.U vas uz dostat kupit takmer vsetko ,iste aj keramicke gulky urcene na tento sposob pecenia....
je to vyborna pomocka ...oplati s pohladat.
Pra mna nenahraditelna ,lebo paje sladke (ovocne )aj slane( quiche)
peciem rada a casto ;-)
domci4
už dlhšiu dobu ho chcem skúsiť, ja mam opisany iny recept ale tento sa mi velmi zapáčil...
silvia68
@alexdidi tak si ma navnadila , že v piatok odskúšam obidva spôsoby, zaujal ma ten pôvodný recept s masťou , vieš pomer jednotlivých surovín? teda masti a masla? Minule som nemala doma dostatok masla, margarín z princípu nepouživam, a dala som do kysnutého cesta masť a bolo to perfektné, cesto sa mi zdalo krehkejšie, proste bolo to iné a lepšie. takže teraz skúšam kde by viac pasovala masť ako maslo. Naše starké to vedeli, bohužiaľ ani jedna už nie je medzi nami, a veruže ich koláče boli predsa iné ako naše.
alexdidi
@babav ,nevie či tu dostať keramické guľôčky na pečenie,predsa len páje sú tu ešte dosť neznáme, ale so strukovinou to ide výborne a používam tú istú veľakrát a je aj pomerne lacná,takže aký problém....tiež ich pečiem dosť často a hlavne u jedného môjho zaťa je práve tento citrónový naj,naj zo všetkých zákuskov či koláčikov....@te ší ma,že som ťa navnadila(asi tiež rda skúšaš niečo nové ako aj ja)...margarín tiež nepatrí k obľúbeným v mojej kuchyni a tu je recept na cesto s masťou:150g hl.múky,75g masla,50gmasti,1/4ČL soli,2PL ľadovej vody.Držím palce!Namiesto do chladničky môžeš dať cesto na chvíľu do mrazničky,ide len o to,aby bolo studené pred pečením.Aj pri spracovávaní hneteného cesta platí,aby sme ho spracovali rýchlo(aby sa veľmi neohrievalo od rúk)a z dobre studeného masla, potom ho ani nemusíme dávať vychladiť.
alexdidi
@huck , lemon curd je asi náročnejšie na prípravu a ja som sa už dávno chystala vyskúšať pre porovnanie,ale pozabudla som,ďakujem ti za pripomenutie....tu si ukladáme toľko výborných receptov,že k ich vyskúšaniu sa dostávame len postupne....
vevenika
Dobry vecer, prave som dokoncila tento pie, plnka je chutovo fantasticka pre tych, ktori miluju osviezujuce kyslaste chute. Jediny problem, dost podstatny... plnka nesadla. Dodrzala som recept, v com je problem? Pouzila som maizenu. Este je teply po zapeceni bielkovej vrstvy, ale nepojde to krajat :( Skoda.
evanaaa
Takýto citrónový koláčik som sa dávno chystala piecť, je ich tu , aj v mojej KK pár, aj formu som si kúpila.
Čo sa týka tzv. Slepého pečenia, uplatňujú ho aj kuchári, spomína sa v rôznych kuch. knihách, viem o tom dávno, trošku ma prekvapilo, že niekto o tom ešte nepočul, dokonca sa na to predávajú aj tie spomínané guľôčky ale asi nie u nás, odporúčajú sa len strukoviny, ktoré sa potom používajú opakovane.
domci4
nevadí že sa v koláči trošku veľa trasie?
domci4
* nevadí že sa koláč trasie po upečení?
vevenika
Takze mne to vobec nestuhlo, zahada preco, krajat sa to nedalo. Manzel trosku vyjedol lyzickou, lebo chut kremu je dobra. Zvysok sme vyhodili, skoda.
alexdidi
@vevenika , mrzí ma to, teraz,keď si to napísala si spomínam,že raz,už dávno,aj som na to zabudla sa to stalo aj mne a nevedela som prečo...môže to byť v maizene alebo v tom,že plnka nebola dobre zakrytá snehom pri zapekaní.@domci4 ,myslí,že to nevadí...
domci4
už som ho robila...cesto bolo trošku divné
livca11
no tento receptík určite stoji za vyskušanie..
domci4
nestojí...odporúčam nerobiť... :( nič v zlom ale ako hovorí vevenika aj my sme to šmarili do koša..nebolo to nikdy..od teraz už nikdy nechcem vidieť nič citronové..korpus bol nesladký a... :( a krém chutil ako umelina :( nehnevaj sa
loo6969
do horucej masy dame vajcia? mala by som strach, ze z toho vznikne prazenica, mam pocit. kolac zaujimavy




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia