Foto: alexdidi
Tento veľmi známy americký koláčik robievam už aspoň 40 rokov.Recept nám priniesla ešte moja babička, ktorá nám nosila alebo posielala aj polotovar na náplň Zobraziť celý popisTento veľmi známy americký koláčik robievam už aspoň 40 rokov.Recept nám priniesla ešte moja babička, ktorá nám nosila alebo posielala aj polotovar na náplň tzv. Jello. Dievčatá zo zámoria to istotne dobre poznajú.Neskôr som si vytvorila vlastný recept, ktorý robím dodnes a chutí nám ešte viac, ako ten pôvodný.
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
V mise zmiešame múku so soľou.Vidličkou alebo prstami spracujeme maslo alebo margarín s múkou, až sa vytvoria hrudky. Lyžicou po kvapkách pridávame vodu a roztláčame hrudky až cesto rovnomerne navlhne a spojí sa.Pomúčenými rukami ho sformujeme do gule. Zabalíme do fólie a na 30 minút vložíme do chladničky.
-
2
Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3mm.Priložíme formu na pečenie a podľa nej vyrežeme okrúhly plát cesta, ktorý musí byť v priemere o 4 cm širší ako forma.
-
3
Pomocou valčeka prenesieme plát cesta do formy.
-
4
Vytvoríme ozdobný okraj.Popicháme vidličkou a na 1 hodinu dáme do chladničky.
-
5
Z papiera na pečenie vystrihneme kruh, dáme do formy na cesto a vysypeme fazuľou,hrachom alebo ryžou.Pečieme "na slepo" 15minút pri 200stC. Strukovinu s papierom vyberieme,ešte raz popicháme vidličkou a dopečieme asi 5minút do ružova.
-
6
Upečené cesto necháme úplne vychladnúť.Ja som piekla dve páje, lebo jedna je pre mojich štyroch vnukov,dvoch zaťov a jedného manžela málo. Táto svieža pája je totiž najobľúbenejšia u našich chlapov.
-
7
Pripravíme si náplň: vytlačenú šťavu z citrónov doplníme vodou do 1litra.Vylejeme do hrnca, pridáme kôru z 1citróna,150g cukru a maslo.V troške vody vymiešame škrobovú múčku a ňou zahustíme tekutinu.Žĺtky vymiešame a vmiešame do horúceho krému.Necháme vychladnúť za občasného premiešania.
- 8
Krém natrieme na upečené vychladnuté cesto a ešte na 30minút vložíme do chladničky.
- 9
Bielka vyšľaháme so 100g cukru a trochu citrónovej šťavy do tuha a natrieme na krém. Ešte asi na 10minút dáme zapiecť do rúry.
- 10
Žiaľ, v reze som nestihla odfotiť....kým som sa spamätala, páje už nebolo....po najbližšom pečení pridám foto....
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 8
Nezijem doma na slovensku a tiez su tu oblubene pies a tarts a podobne a uz som aj skusala lemon tart a bol uuuzasny tak vas urcite stoji minimalne za vyskusanie, ulozeny v receptikoch ;-)
@alexdidi , mnohe varechacky maju problem s vyhodenou fazulou ,ryzou... ..pri peceni korpusu.U vas uz dostat kupit takmer vsetko ,iste aj keramicke gulky urcene na tento sposob pecenia....
je to vyborna pomocka ...oplati s pohladat.
Pra mna nenahraditelna ,lebo paje sladke (ovocne )aj slane( quiche)
peciem rada a casto ;-)
Čo sa týka tzv. Slepého pečenia, uplatňujú ho aj kuchári, spomína sa v rôznych kuch. knihách, viem o tom dávno, trošku ma prekvapilo, že niekto o tom ešte nepočul, dokonca sa na to predávajú aj tie spomínané guľôčky ale asi nie u nás, odporúčajú sa len strukoviny, ktoré sa potom používajú opakovane.