Lemon pie fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 18. októbra 2011
Lemon pie (fotorecept)
Foto: alexdidi

Tento veľmi známy americký koláčik robievam už aspoň 40 rokov.Recept nám priniesla ešte moja babička, ktorá nám nosila alebo posielala aj polotovar na náplň tzv. Jello. Dievčatá zo zámoria to istotne dobre poznajú.Neskôr som si vytvorila vlastný recept, ktorý robím dodnes a chutí nám ešte viac, ako ten pôvodný.

8-10
porcií
60 minút
príprava
20+10 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
125 g (margarín)
1/4 KL
2-3 PL ľadová
Náplň:
2-3 ks
250 g
10 g
80 g
3 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V mise zmiešame múku so soľou.Vidličkou alebo prstami spracujeme maslo alebo margarín s múkou, až sa vytvoria hrudky. Lyžicou po kvapkách pridávame vodu a roztláčame hrudky až cesto rovnomerne navlhne a spojí sa.Pomúčenými rukami ho sformujeme do gule. Zabalíme do fólie a na 30 minút vložíme do chladničky.

    Lemon pie (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3mm.Priložíme formu na pečenie a podľa nej vyrežeme okrúhly plát cesta, ktorý musí byť v priemere o 4 cm širší ako forma.

    Lemon pie (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pomocou valčeka prenesieme plát cesta do formy.

    Lemon pie (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vytvoríme ozdobný okraj.Popicháme vidličkou a na 1 hodinu dáme do chladničky.

    Lemon pie (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z papiera na pečenie vystrihneme kruh, dáme do formy na cesto a vysypeme fazuľou,hrachom alebo ryžou.Pečieme "na slepo" 15minút pri 200stC. Strukovinu s papierom vyberieme,ešte raz popicháme vidličkou a dopečieme asi 5minút do ružova.

    Lemon pie (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečené cesto necháme úplne vychladnúť.Ja som piekla dve páje, lebo jedna je pre mojich štyroch vnukov,dvoch zaťov a jedného manžela málo. Táto svieža pája je totiž najobľúbenejšia u našich chlapov.

    Lemon pie (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pripravíme si náplň: vytlačenú šťavu z citrónov doplníme vodou do 1litra.Vylejeme do hrnca, pridáme kôru z 1citróna,150g cukru a maslo.V troške vody vymiešame škrobovú múčku a ňou zahustíme tekutinu.Žĺtky vymiešame a vmiešame do horúceho krému.Necháme vychladnúť za občasného premiešania.

  8. 8

    Krém natrieme na upečené vychladnuté cesto a ešte na 30minút vložíme do chladničky.

    Lemon pie (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Bielka vyšľaháme so 100g cukru a trochu citrónovej šťavy do tuha a natrieme na krém. Ešte asi na 10minút dáme zapiecť do rúry.

    Lemon pie (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Žiaľ, v reze som nestihla odfotiť....kým som sa spamätala, páje už nebolo....po najbližšom pečení pridám foto....

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
A to som nepochopila načo je tam tá strukovina a prečo sa pečie?
strukovina sa tam dáva aby cesto bolo pekné rovné a neurobilo "bambule". Zaujímavá plnka, ešte so o takej nepočula, vyskúšam!