Lekvárové šišky fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 18. januára 2013
Lekvárové šišky (fotorecept)
Foto: babkamt

Zlákal ma recept od @elisticka na tieto šišky. Trošku som si ho pozmenila. Dnes má prísť moja vnučka , tak som jej pripravila Zobraziť celý popisZlákal ma recept od @elisticka na tieto šišky. Trošku som si ho pozmenila. Dnes má prísť moja vnučka , tak som jej pripravila túto dobrotu.

Suroviny

500 g
1 ks
4 ks
21 g
275 ml
1 PL
80 g
150 g
0,5 čl
50 ml
1 ks
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Z vlažného mlieka a pl cukru a pl múky som zarobila kvások.

    Lekvárové šišky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravila som si jedno celé slepačie vajíčko a štyri kusy prepeličích vajíčok a štamperlík calvadosu .

    Lekvárové šišky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Taktiež budem potrebovať maslo do cesta.

    Lekvárové šišky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tu je už vykysnutý kvások.

    Lekvárové šišky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Osemdesiat gramov masla som roztopila v mikrovlnke.

    Lekvárové šišky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Múku som preosiala , pridala som pol čajovej lyžičky soli , vykysnutý kvások a v mlieku pomiešané vajíčka s calvadosom a pridala som ešte jeden štamperlík rumu a postrúhanú kôru z jedného citróna.

    Lekvárové šišky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Z týchto surovín som zarobila cesto. Dala som ho kysnúť .

    Lekvárové šišky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kým cesto kyslo , pripravila som si do hlbšej panvice olej a husaciu masť.

    Lekvárové šišky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Taktiež zopár koliesok mrkvy , ktoré pridám do oleja počas pečenia šišiek , aby sa olej neprepálil.

    Lekvárové šišky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po hodine bolo cesto nakysnuté.

    Lekvárové šišky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Cesto som rozvaľkala asi na hrúbku jeden a pol cm. Pohárikom som si naznačila na polovičku cesta kolieska. Do koliesok som dala slivkový lekvár a marhuľový lekvár.

    Lekvárové šišky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Zo zvyšného cesta som vykrojila pohárikom toľko koliesok , koľko som mala lekvárových koliesok. Vykrojené kolieska som položila na naznačené kolieska s lekvárom , kraje som trochu postláčala prstami a vykrojila som pomúčeným pohárikom šišky.

    Lekvárové šišky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Šišky som nechala ešte desať minút nakysnúť. Potom som ich vložila do horúceho oleja s husacou masťou.Šišky som vkladala do oleja vrchnou stranou. Panvicu som prikryla asi na dve minúty.

    Lekvárové šišky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Po dvoch minútach som dala pokrievku dole , šišky som otočila a dopiekla bez pokrievky. Zároveň s prvými šiškami som do oleja vložila kolieska mrkvy. Upečené šišky som dala okvapkať z oleja na servítku.

    Lekvárové šišky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Zo zvyškov cesta som upiekla také rôzne čudá bez lekváru.Správne upečená šiška by mala mať po boku biely prstenec.

    Lekvárové šišky (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Jednu šišku som spravila s dierkou uprostred na lekvár.

    Lekvárové šišky (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Ani takto to nevyzerá zle. Každý si aspoň môže dať taký lekvár na aký má chuť.

    Lekvárové šišky (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

malusa

Aky vyznam tam maju tie prepelicie vajicka?
rajnica
Preboha! Čo tam robia prepeličie vajcia? Aby to bolo za každú cenu ...?
helica
Neskúšala som ešte prepeličie vajcia, ale viem, že neobsahujú cholesterol. Tým možno vysvetliť ich náhradu za slepačie. Nevidím v tom žiadne čudo, chuťovo sú údajne na nerozoznanie od slepačích. Poznám jednoho lekára, ktorý si robieval z prepeličích vajíčok praženicu, pretože ju veľmi ľúbi, ale mal dosť vysoký cholesterol no a takto mu prešiel cez rozum.
Inak ja robím šišky takto: utriem do peny žlĺtka,maslo, cukor, vanilku a citrónovú kôru. Do ľahunkého krémového základu pridám kvások a ostatné ingrediencie a ešte dobre v robote vymiesim. Inak postup ako hore.
helica
Zrovna teraz som objavila aj tvoj recept na praženicu. Kde beriete prepeličie vajíčka?
ariela6
velmi pekny postup si pridala pači sa mi to aj to že si dala prepeličie vajička ked ich maš je to super ukladam si tvoje pampuchy a skusim dik
ariela6
v popise surovin maš aj zemiaky tie poriadne popučiš a daš do cesta lebo som ešte do šiškovehocesta zemiaky nedavala neni ich tam potom vidiet
babkamt
Chováme doma prepeličky. Mali sme viacej prepeličích vajíčok , tak som z nich chcela minúť. Nevedela som , že spôsobím také haló . Toto píšem pre @malusa , @rajnica , @helica .
@ariela zemiaky som najemno nastrúhala. Nie sú vidieť v ceste. Keby si o nich nevedela , tak to nezistíš.
Ďakujem ostatným za komentáre.
janka1011
to sú krásne "pampúšiky", vyzerajú fantasticky a iste tak aj chutia. So zemiakom som recept ešte nemala, načo presne tam slúži? Ale iste vyskúšam, veď teraz je ich čas :)
rennatte
aj ja som dnes robila sisky, podla svojho receptu, ale postup mame rovnaky a plnim aj nutellou, tie ma dcera najradsej
astheart
Rychlejší postup vykrajování koblih: Těsto rozválím a na polovinu naznačím kolečka, na která dám náplň. Druhou polovinu pak přes ně přeložím. Tam, kde je náplň, je vidět "kopeček". Podle toho pak vykrojím koblihy. Vykrajuji tedy jen jednou. :)
trencanka
Su ozaj nadherne. Odhodlam sa na ne buduci vikend, bude nas viac doma. Je to prudko jedle, obavam sa, ze by som sa neudrzala zjedla ich poriadne vela :)) Vyzeraju nadychane a to aj napriek zemiakom v ceste. Som zvedava, ci sa mi podaria.
danielas
Aj ja robím presne takto. Plnené. Aj s tou pokrievkou a vkladaním šišiek vrchnou stranou. Recept mám zdedený od môjho ocka a myslím pri nich naňho.
3sandra3
tak dnes som si pripadala ako v závodnej kuchyni,,, prišla som k mame, aby som jej pomohla so šiškami, a ona mala zarobené cesto z 2 kg múky... robili sme ich niečo vyše dvoch hodín a bolo 70 ks, samozrejme s lekvárom vo vnútri.... ale stáli za to,,,, teraz som z nich úplne plná...
frona
nádherné šištičky.....ja budem robiť, keď príde vnúčik....mňam
frona
tak až teraz prišiel ten pravý čas....dnes som robila tieto šišky. Neboli síce s prepeličími vajíčkami, ani plnené lekvárom....robila som ich sjahodovou penou....mňam, boli vynikajúce. Myslím, že najlepšie aké som kedy urobila. Aj vnukom chutili ,dokazuje to, že už máme len zopár.Určite už iné robiť nebudem. Miesila som ich v pekárničke a aj v nej kysli....super!!!!! Ďakujem za recept.
babkamt
@frona my už jahody nemáme . Verím , že s jahodovou penou boli vynikajúce . Ďakujem , že si sa so mno podelila o svoje skúsenosti s týmito šiškami . : - )




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia